image

EFF: douane VS schendt grondwet bij doorzoeken smartphones

donderdag 2 mei 2019, 16:43 door Redactie, 10 reacties

De Amerikaanse douane schendt de grondwet bij het doorzoeken van smartphones en laptops van reizigers zonder gerechtelijk bevel, zo stellen de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen ACLU en EFF. De twee organisaties hebben een Amerikaanse rechtbank deze week gevraagd om dergelijke doorzoekingen te verbieden.

Het verzoek van de ACLU en EFF is onderdeel van een rechtszaak die de twee organisaties in 2017 aanspanden voor verschillende reizigers van wie de laptops en smartphones werden doorzocht. Sindsdien hebben de burgerrechtenbewegingen nieuwe documenten en bewijs in handen gekregen over het hoe en waarom de doorzoekingen plaatsvinden.

"Wat we ontdekken is verontrustend", aldus de ACLU. De Amerikaanse douane mag apparaten doorzoeken als dit verband houdt met de immigratie- en douanewetgeving. In de praktijk blijken douanebeambten naar allerlei algemene opsporingszaken te zoeken, zoals potentieel bewijs van illegale activiteiten die losstaan van de immigratie- en douanewetgeving.

Zo liet de Amerikaanse douane weten dat het iemands apparaten kan doorzoeken om informatie over iemand anders te vinden. Verder worden de gegevens die de douane via het doorzoeken verkrijgt met andere overheidsdiensten gedeeld. "De grens is geen wetteloze plek. De douane staat niet boven de grondwet. En de informatie op onze telefoons en laptops verdient dezelfde grondwettelijke bescherming als internationale post en onze woningen", gaat de ACLU verder.

Volgens de burgerrechtenbeweging zou het oversteken van de Amerikaanse grens niet moeten inhouden dat mensen worden geconfronteerd met het afstaan van jaren aan e-mails, foto's, locatiegegevens, medische en financiële informatie, browsegeschiedenis en andere persoonlijke data. "Daarom vragen we de rechtbank dat de douane hetzelfde moet doen wat andere opsporingsdiensten moeten doen om elektronische apparaten te doorzoeken: een gerechtelijk bevel krijgen", besluit de ACLU. Vorig jaar doorzocht de Amerikaanse douane meer dan 33.000 apparaten.

Reacties (10)
02-05-2019, 17:02 door Anoniem
Wat een verassing. NOT.
02-05-2019, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een verassing. NOT.
Deze reactie ook niet
02-05-2019, 18:12 door Anoniem
De wet is slechts van papier.
Wetten krijgen pas geldingskracht door sancties en vooral... door (veel) mensen die zich er aan houden!
02-05-2019, 22:02 door Anoniem
Ik heb het geloof in een eerlijke integere overheid verloren toen ik lucht kreeg dat de overheid tussen 2008 en 2014 in het geheim aan SyRI gewerkt had. Dat moest wel omdat de privacy wet het niet toestond om met die data te spelen.
In 2014 wordt de burger opeens met SyRI geconfronteerd en de rest is geschiedenis. Met andere woorden ze maken de wetjes om de bevolking onder de duim te houden en te kunnen controleren. Zelf hebben ze schijt aan de wet.
03-05-2019, 07:36 door spatieman
de douane daar gebruikt de grondwet als pc papier....
03-05-2019, 10:37 door Anoniem
de douane daar gebruikt de grondwet als pc papier....
Zij hebben tenminste nog een grondwet. Wij hebben niet eens een Constitutioneel Hof!
03-05-2019, 12:04 door SPer
Dit wetende, denk ik dat het beste advies is om geen electronische gegevensdrager mee te nemen naar de VS.

In de VS kun je dan altijd nog een ongeregistreerd telefoon kopen (burner phone) .

Mocht je het geen enkel problem vinden dat de douane van de VS jouw telefoon doorzoekt, je faceboek entries bekijkt, je twitter berichten je foto's etc. dan kun je dit advies negeren .

Ik denk dat sinds Trump president is, de VS een stuk minder prettig land is om op vakantie te gaan, als alternatief kun je ook ervoor kiezen om naar de democratisch volksrepubleiek Korea te gaan (beter bekend als noord Korea) ;-) daar zal de douane waarschijnlijk ook je telefoon onderzoeken.
03-05-2019, 17:08 door karma4
Dat de douane mag doorzoeken is volgens de grondwet. Ik mis alle onderbouwing waarom het anders zou zijn.
Nooit anders geweest zal ook nooit anders worden.

Stel dat het tegen de grondwet zou zijn, hoe houd je ongewenste immigratie dan tegen. Illegale mensen bestaan niet.
06-05-2019, 12:01 door Anoniem
Dat de douane mag doorzoeken is volgens de grondwet. Ik mis alle onderbouwing waarom het anders zou zijn.
Nooit anders geweest zal ook nooit anders worden.

Incorrect; standpunt in de VS is dat grondwettelijke beschermingen bij douane niet van toepassing zijn.

Daarom kan je je juist *niet* beroepen op artikelen welke doorzoeking zouden kunnen voorkomen (4e amendement, bescherming tegen doorzoekingen zonder ''reasonable suspicion'').
06-05-2019, 12:02 door Anoniem
Dit wetende, denk ik dat het beste advies is om geen electronische gegevensdrager mee te nemen naar de VS.

Hangt er nogal vanaf wat voor data er al dan niet op staat. Niet iedere data die je mee zou kunnen nemen is strafbaar, of op andere wijze interessant, bij de grensovergang.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.