image

D66 wil dat Europa miljarden investeert in cybersecurity

vrijdag 3 mei 2019, 13:53 door Redactie, 7 reacties

D66 wil dat Europa de komende jaren miljarden investeert in cybersecurity. Ook moet er een internationale organisatie worden opgericht die landen aanwijst die achter cyberaanvallen zitten. Dat stelt de partij in de vandaag verschenen 'Europese Techstrategie'. (pdf)

De investeringen moeten ervoor zorgen dat Europa de technologische wapenwedloop die wereldwijd plaatsvindt kan benen. "We worden weggedrukt door landen zoals China en de Verenigde Staten. Daarmee kan welvaart, invloed en veiligheid uit onze handen glippen", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven, opsteller van de strategie. De partij wil dat vijf technologieën Europese topprioriteit worden, namelijk kunstmatige intelligentie, kwantumtechnologie, cybersecurity, ruimtevaart en digitale infrastructuur zoals cloudopslag, 5G-netwerken en zeekabels. In deze technologieën moet de komende jaren 50 miljard euro worden geïnvesteerd.

Een tweede onderdeel van de technologiestrategie is het formuleren van een gezamenlijke Europese aanpak voor het tegengaan van directe dreigingen zoals cyberaanvallen, inmenging en spionage via onderdelen van de digitale infrastructuur. Ook wil Verhoeven dat de Europese Unie het initiatief neemt om een internationale organisatie op te richten die onderzoek doet naar de attributie van cyberaanvallen. Volgens Verhoeven kan een dergelijke organisatie landen afschrikken om cyberaanvallen te plegen omdat ze 'op heterdaad' betrapt kunnen worden.

"De afgelopen decennia hebben grote Amerikaanse techbedrijven wereldwijd hun privacy-moraal op kunnen dringen. Als we niet uitkijken dringt straks de Chinese staat wereldwijd haar surveillance-moraal op. Nu al heeft elke Chinees een 'sociale score' die bepaalt hoeveel kansen en hoeveel vrijheid je hebt in het leven en op elke straathoek staat een camera met gezichtsherkenningssoftware. Dit staat haaks op Europese waarden van vrijheid", stelt Verhoeven in de strategie. Het D66-Kamerlid wil dat er een Eurocommissaris voor Technologie komt om de strategie uit te voeren.

Reacties (7)
03-05-2019, 14:41 door Anoniem
Gratis geld voor de "cyber"borrelvrindjes van '66! Waaronder natuurlijk subsidiefrauduleuze cyberspeeltuin "hague security delta". En vos-met-cyberstreken prinsmans natuurlijk. Dat is waar '66 op inzet: Hun borrelcircuit.
03-05-2019, 15:49 door Anoniem
Van Cloudopslag zie ik het nut niet in. Dat is net zoiets als je geld naar een bank brengen en dan zo stom zijn om te denken dat het nog steeds jouw geld nog is. Wat mot ik nou met Klauwt Opslag, Kees Verhoeven? Wat hept dat MIJN hard schijfje. Ik ken dat geklauwtopslag niet meer zien! Je kunt het amper van je Windows krijgen, elke nieuwe iPhone begint er gelijk om te hijgen, alles waar een ledje op zit tegenwoordig of een stekker heeft, dat wil me maar in hun Klauwt Gedouwt! Er valt hier niks te klauwen! Niet nodig, en rot eens op met dat evangelie op zondagmorgen aan de deur te komen brengen elke keer!

Waarom moet er zoveel miljard EU geld dan naar de Geklauwt Opslag, Kees? Mag je als burger geen nee meer zeggen of zo? Of is het om ons allemaal voor te bereiden op de onvermijdelijke blockchains waaraan we geketend gaan worden?

Ik heb harde schijven zat. En allemaal cash gekocht. Toedeluwdokie.
03-05-2019, 16:14 door Anoniem
Juist ja. Laten we vooral diegene die er geen hol verstand van hebben, bepalen wat er gebeuren moet.
03-05-2019, 17:25 door Anoniem
Europa? Terwijl Nederland amper investeert in haar eigen Cybersecurity? Dat is grappig en typisch D'66. De bedrijven kopen de talenten weg, de mensen lopen weg bij de overheid vanwege het achterhaalde betalingssysteem en de wereldvreemde diploma-eisen, gezeur en gedram over "formatie" , kosten etc etc....en we lopen steeds meer achter.
D'66, als je echt iets wilt: zorg nu eindelijk eens dat de Nederlandse overheid de zaken zelf op orde heeft voor je Europa verantwoordelijk stelt! Breng desnoods alles bij Defensie onder, die zijn toch verantwoordelijk voor de verdediging van Nederland? Hoe moeilijk kan het zijn, maar zolang de wereldvreemde ambtenaartjes, zonder kennis van zaken, de regeltjes maken en bepalen hoe het moet gaat het echt niets worden.
03-05-2019, 18:45 door Anoniem
Lijkt me hoognodig net zoals Facebook,Google etc het vuur aan de schenen leggen
03-05-2019, 20:55 door Anoniem
"We worden weggedrukt door landen zoals China en de Verenigde Staten. Daarmee kan welvaart, invloed en veiligheid uit onze handen glippen"
Dat is al jaren geleden gebeurt, maar ze hebben ook niet ingegrepen toen Philips, Nokia of Ericsson marktaandeel begonnen te verliezen aan Apple, Huawei, LG, Google, Microsoft etc..
Dit is weer een perfect voorbeeld waar de snel gaande Tech sector botst op de trage politiek. En die politiek is een probleem, want een groot deel van die politici hebben vrij weinig kennis van computers. Ze hebben niet meer kennis dan een 'Average Joe'. Bovendien, waar willen ze die miljarden weer vandaan halen? Uit de belastingen die de Nederlanders weer moeten betalen en de Nederlanders alleen, zoals vaker bij de EU het geval is. Dit is gewoon weer zieltjes winnen van de D66. >:(
04-05-2019, 21:26 door johanw
Ook moet er een internationale organisatie worden opgericht die landen aanwijst die achter cyberaanvallen zitten.
Oh ja, dat is waar ook, tegenwoordig doet D66 mee aan de hetze tegen Rusland.
We worden weggedrukt door landen zoals China en de Verenigde Staten
Zeker de Chinezen spelen het slimmer: het dogmatische kapitalisme van de westerse landen is blijkbaar niet het meest effectieve systeem. Het werkt beter dan de planeconomie in de voormalige USSR, die strijd hebben we dan ook gewonnen. Maar dogmatisch vasthouden aan een economisch model terwijl de Chinezen het slimmer aanpakken lijdt er alleen maar toe dat wij uiteindelijk net zo ineen storten als de USSR deed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.