image

OM verdenkt Hagenaar van grootschalige WhatsApp-fraude

vrijdag 3 mei 2019, 12:41 door Redactie, 2 reacties

Een 22-jarige man uit Den Haag heeft volgens het Openbaar Ministerie meer dan honderd mensen via WhatsApp opgelicht. Slachtoffers zouden voor 100.000 euro zijn gedupeerd. Om de fraude te plegen zou de Hagenaar meerdere WhatsApp-accounts hebben overgenomen, aldus het OM.

Vervolgens werden contacten van het overgenomen account benaderd met de vraag of ze vanwege een "noodgeval" geld konden overmaken. Het opgegeven rekeningnummer was echter van een katvanger. De Hagenaar werd 16 april al aangehouden. Afgelopen dinsdag werd in deze zaak een 19-jarige vrouw opgepakt die de Hagenaar zou hebben geholpen.

Om een account te bevestigen verstuurt WhatsApp via sms een zescijferige verificatiecode. WhatsApp-gebruikers ontvingen een bericht van de verdachten dat er per ongeluk een code was verstuurd naar het verkeerde telefoonnummer. Zodra deze code werd doorgegeven konden de verdachten het WhatsApp-account overnemen. Contacten van de gebruiker kregen vervolgens de vraag om geld over te maken.

"De verdachten hebben op deze wijze vermoedelijk meer dan 100 slachtoffers gemaakt en een aanzienlijk geldbedrag afhandig gemaakt. De gebruikte bankrekeningen werden door zogeheten money mules ter beschikking gesteld aan de verdachten", zo stelt het OM, dat aan de Telegraaf laat weten dat de verdachten meer dan honderdduizend euro hebben buitgemaakt.

Reacties (2)
03-05-2019, 18:15 door Anoniem
Hagenees* ?
06-05-2019, 15:41 door SPer
Schijnbaar is een simple telefoontje teveel gevraagd .....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.