image

Politie houdt verdachte aan wegens WhatsApp-fraude

woensdag 17 april 2019, 12:20 door Redactie, 2 reacties

Het Cybercrimeteam Limburg heeft gisteren een 22-jarige verdachte uit Den Haag aangehouden op verdenking van WhatsApp-fraude. De man zou op de WhatsApp-accounts van "vele slachtoffers" hebben ingebroken, zo meldt de politie. Vervolgens werden contacten van het slachtoffer benaderd met de vraag of ze vanwege een "noodgeval" geld konden overmaken. Het opgegeven rekeningnummer was van een katvanger.

Na aanhouding van de verdachte is zijn woning doorzocht. Daarbij werden aanzienlijke hoeveelheden geld en vele digitale gegevensdragers in beslag genomen. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Limburg. Vorige maand werd nog bekend dat criminelen via een gehackt WhatsApp-account erin waren geslaagd om 1900 euro te stelen. In januari waarschuwde de politie nog voor criminelen die WhatsApp-codes aan gebruikers vragen om hiermee WhatsApp-accounts over te nemen. Vervolgens worden de gekaapte accounts gebruikt voor het plegen van WhatsApp-fraude.

De Fraudehelpdesk meldde onlangs dat vorig jaar 122 slachtoffers van WhatsApp-fraude melding bij de organisatie hadden gemaakt die voor 257.000 euro waren opgelicht. De politie adviseert WhatsApp-gebruikers om nooit codes via WhatsApp aan anderen door te geven, te verifiëren aan wie geld wordt overgemaakt en niet zomaar geld over te maken. Ook wordt het instellen van tweefactorauthenticatie voor WhatsApp aangeraden.

Reacties (2)
17-04-2019, 13:46 door Anoniem
Verificatie in twee stappen inschakelen

Verificatie in twee stappen is een optionele functie die meer veiligheid toevoegt aan je account. Als Verificatie in twee stappen is ingeschakeld, moet elke poging om je telefoonnummer te verifiëren in WhatsApp vergezeld gaan van de zescijferige PIN die je hebt aangemaakt voor deze functie.

Om Verificatie in twee stappen in te schakelen, open je WhatsApp > Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen > Inschakelen.

Bij het inschakelen van deze functie kun je ook je e-mailadres invoeren. Dan kan WhatsApp je per e-mail een link toesturen om Verificatie in twee stappen uit te schakelen als je je zescijferige PIN bent vergeten. Bovendien wordt je account beschermd. We verifiëren dit e-mailadres niet en controleren dus niet of het correct is. We raden ten zeerste aan om een correct e-mailadres in te voeren, zodat je de toegang tot je account niet verliest als je je PIN vergeet.

Belangrijk: Als u een e-mail ontvangt om Verificatie in twee stappen uit te schakelen, maar die niet hebt aangevraagd, klik dan niet op de link. Het kan zijn dat iemand jouw nummer probeert te verifiëren in WhatsApp.

Als u Verificatie in twee stappen hebt ingeschakeld, is het niet mogelijk om uw telefoonnummer zonder PIN opnieuw te verifiëren in WhatsApp binnen 7 dagen sinds u WhatsApp voor het laatst hebt gebruikt. Dus als u uw PIN vergeet en geen e-mailadres hebt opgegeven om Verificatie in twee stappen uit te schakelen, bent ook u niet in staat om uw nummer opnieuw te verifiëren in WhatsApp binnen zeven dagen sinds u WhatsApp voor het laatst hebt gebruikt. Na deze 7 dagen kunt u uw nummer weer verifiëren in WhatsApp zonder PIN. Als je nummer na 30 dagen van inactiviteit opnieuw wordt geverifieerd in WhatsApp, zonder PIN, wordt je account verwijderd en wordt een nieuw aangemaakt nadat het nummer succesvol is geverifieerd.

Let op: Om te zorgen dat je je PIN niet vergeet, vraagt WhatsApp je regelmatig om je PIN in te voeren. Het is niet mogelijk om dit uit te schakelen zonder de functie Verificatie in twee stappen uit te schakelen.
19-04-2019, 09:06 door Anoniem
Waarom geven ze überhaupt rekeningen aan katvangers?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.