image

Politie pakt verdachten op voor phishingaanvallen via WhatsApp

dinsdag 7 mei 2019, 12:28 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft meerdere verdachten opgepakt die worden verdacht van het uitvoeren van phishingaanvallen via WhatsApp. De verdachten deden zich voor als potentiële kopers en benaderden personen die via Marktplaats producten aanboden, zo laat de politie vandaag weten.

De communicatie tussen de "koper" en aanbieder wordt voortgezet via WhatsApp. Daarbij claimt de koper dat hij al vaker is opgelicht door mensen die adverteren op een verkoopsite. Vervolgens wordt het slachtoffer gevraagd om via een speciaal betaalverzoek één cent over te maken. De link voor het betaalverzoek wijst naar een phishingsite. Als slachtoffers op deze site inloggen worden hun inloggegevens naar de oplichters doorgestuurd.

Vervolgens kunnen die het geld van de rekening stelen, aldus de politie. De afgelopen maanden deden verschillende slachtoffers aangifte bij de politie. Het onderzoek leidde naar de nu aangehouden verdachten. Twee van de verdachten, jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum, werden als geldezels ingezet. Ze lieten hun rekening voor de criminele activiteiten gebruiken. De andere vier verdachten zijn drie jongens van 16 jaar uit Nederhorst den Berg, Hilversum en Huizen en een man van 19 jaar uit Hengelo.

Reacties (2)
07-05-2019, 16:44 door Anoniem
Ik had gisteren een aan de haak, ben zelf niet ingestapt. Ik heb Marktplaats ingelicht. Tot heden geen antwoord van Marktplaats.

Als klant van Marktplaats kom je niet verder dan de mail. Het leidt tot server van MP en daarna loop het dood.
De server van nep Tikkie verwijst naar buiten EU. Draait op een cloud buiten de EU.
08-05-2019, 14:13 door Anoniem
geldezels????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.