image

Politie weet afspraken voor bestrijding cybercrime niet te halen

donderdag 16 mei 2019, 10:18 door Redactie, 13 reacties

De politie is er vorig jaar niet in geslaagd om de afspraken voor het bestrijden van cybercrime te behalen, zo blijkt uit het jaarverslag over 2018 (pdf). Doelstellingen voor de politie worden in de Veiligheidsagenda vastgelegd. Het gaat dan onder andere om het uitvoeren van opsporingsonderzoeken en aanleveren van verdachten aan het Openbaar Ministerie.

Vorig jaar voerde de politie 43 complexe opsporingsonderzoeken uit naar cybercrime. 21 van deze onderzoeken werden door het Team High Tech Crime (THTC) uitgevoerd, de overige 22 kwamen voor rekening van regionale eenheden. De norm in de Veiligheidsagenda was echter gesteld op 50 onderzoeken.

Tevens was het doel gesteld om vorig jaar 310 verdachten op het gebied van cybercrime aan het Openbaar Ministerie aan te leveren. Dat werden er echter 299. Volgens de politie komt dit doordat er naast opsporing ook is ingezet op alternatieve interventies zoals preventie en verstoring. "Dat kost capaciteit, maar telt niet mee voor de Veiligheidsagendaresultaten", zo laat het jaarverslag weten.

Cybervrijwilligers

De politie begon vorig jaar ook met de inzet van cybervrijwilligers voor de aanpak van cybercrime. Het gaat dan om bestaande vrijwilligers met digitale vaardigheden die willen bijdragen aan deze aanpak. De eerste cybervrijwilligers begonnen bij het Darkwebteam van de Landelijke Eenheid en bij het Cybercrimeteam van de Eenheid Rotterdam. De politie stelt dat deze vrijwilligers de politie versterken met kennis, kwaliteiten en ervaringen uit het bedrijfsleven.

Reacties (13)
16-05-2019, 11:09 door Anoniem
En de consequenties voor dit falen zijn?

Oh...

Geen.

Jeetje... Dat is wel een flinke stimulans om het volgend jaar beter te gaan doen.
16-05-2019, 11:15 door Anoniem
Wat een vreemde doelstelling, een minimaal aantal verdachten uitleveren in een bepaalde periode. Helemaal als er met vrijwilligers wordt gewerkt.
16-05-2019, 11:41 door Anoniem
Inderdaad een heel vreemde doelstelling. Die heeft ook het risico in zich dat gefocust wordt op 310 makkelijke zaken en dat moeilijker gevallen, die wellicht ingrijpender zijn voor de slachtoffers, genegeerd worden...
16-05-2019, 11:45 door Anoniem
Ik ben het niet eens met de doelstelling van een minimaal aantal verdachten die aangeleverd moeten worden in een bepaalde periode.

Dit kan manipulatie van gegevens in de hand werken.
16-05-2019, 12:01 door Anoniem
High Tech Crime... Phishing, mail bombing, DDoS, stalken, ... Zijn ook echt skills voor nodig!! NIET. Terwijl de politie niet eens in staat is om orde op straat te krijgen, en de criminelen rond laat lopen en elkaar de kop laat inslaan of mensen laat ombrengen op OP KLAARLICHTE DAG. Maar toch ieder jaar de boetes en prijzen bij het OM omhoog gaan en onschuldige kleine man aanpakt die een Ieniemienie overtreding maakt. GET REAL.
16-05-2019, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem: Maar toch ieder jaar de boetes en prijzen bij het OM omhoog gaan en onschuldige kleine man aanpakt die een Ieniemienie overtreding maakt. GET REAL.

Dan ben ik wel benieuwd wat hier wordt verstaan onder "een Ieniemienie overtreding".
16-05-2019, 15:14 door Anoniem
Tevens was het doel gesteld om vorig jaar 310 verdachten op het gebied van cybercrime aan het Openbaar Ministerie aan te leveren. Dat werden er echter 299.

Grappig al die quota's. Als ze op 310 zitten, kunnen ze rest van het jaar aangiftes cybercrime negeren ? Omdat ze dan andere doelstellingen moeten halen ? Het heeft iets zots, dit soort doelstellingen.
16-05-2019, 16:16 door Anoniem
En de consequenties voor dit falen zijn?

Oh...

Geen.

Jeetje... Dat is wel een flinke stimulans om het volgend jaar beter te gaan doen.

Zou het aantal zaken dat ze behandelen niet afhankelijk moeten zijn van het aantal gepleegde feiten waarvan aangifte wordt gedaan, in plaats van quota, welke worden opgelegd door het ministerie ? Lekker boeiend dit soort ambtelijke doelstellingen.
16-05-2019, 16:17 door Anoniem
Maar toch ieder jaar de boetes en prijzen bij het OM omhoog gaan en onschuldige kleine man aanpakt die een Ieniemienie overtreding maakt. GET REAL.

En je denken dat agenten die gespecialiseerd zijn in cybercrime zich daarmee bezig houden ? Get real, yourself.
16-05-2019, 16:43 door ph-cofi
De reacties zijn wel weer halfleeg tot bodemloos negatief, zeg. Tijd om het eens anders te verwoorden:
Afspraken politie voor bestrijding cybercrime grotendeels gehaald. De doelstelling van 50 uit te voeren complexe opsporingsonderzoeken is voor 86% gehaald (met 43 zaken). Het gestelde doel om 310 verdachten aan het OM te leveren is op 4% na volbracht (299 verdachten aangeleverd). Over het vermogen van het OM om de verdachten te vervolgen zijn geen cijfers gegeven.
17-05-2019, 00:00 door Anoniem
Misschiewn moet de politie eens aan scrum en agile gaan doen. Dan kunnen ze alles laten liggen tot de volgende update! En die komt wel als die klaar is!
17-05-2019, 06:29 door Anoniem
Ik vind het knap wat ze gehaald hebben. Zeker als je weet hoe ambtenaren moeten functioneren bij de rijksoverheid.

Dat is een vet aandachtspunt.

Proficiat!

Goed werk!

Het blijft natuurlijk brandjes blussen omdat je b.v. (en ja dit is slechts 1 geval) nog steeds zit met oplichters uit het buitenland die artikelen te koop aanbieden van landbouwvoertuigen tot scooters voor bedragen die net niet te fantastisch zijn waardoor velen in Nederland opgelicht worden. Inspelend op de hebzucht van velen.

Zeker i.c.m. zogenaamde track and trace faciliteiten en websites die er vertrouwelijk uit zien. Daar kan onze politie per geval weinig aan doen. Ik hoop dat ze de wetgeving dusdanig aanpassen dat er sneller op gereageerd wordt.
17-05-2019, 11:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar toch ieder jaar de boetes en prijzen bij het OM omhoog gaan en onschuldige kleine man aanpakt die een Ieniemienie overtreding maakt. GET REAL.

En je denken dat agenten die gespecialiseerd zijn in cybercrime zich daarmee bezig houden ? Get real, yourself.

Jij hebt liever een kogel in je kop of een mes tussen je ribben in plaats van een zielige crimineel die ze net niet te pakken krijgen en een paar euro van je rekening af trekt.

Wist niet dat geld zo belangrijk voor u is. Belangrijker dan veilig kunnen rondlopen en levend blijven.
Wat een misselijk makende wereld leven we in tegenwoordig! Materialistische wereld..

Twee weken geleden of minder zelfs zijn er twee mensen dood gestoken. Ik was een week daarvoor aanwezig op locatie waar het gebeurd was. Gisteren is er twee straten verderop bij mij een gewapende overval gepleegd, er zijn schoten gelost. Ze hebben voor de zoveelste keer auto ramen kapot gegooid, ingebroken, en brand gesticht. Ach, niets aan de hand toch??

Dus get real, yourself. Internet is maar VIRTUEEL.

Als je niet met een computer overweg kunt, vraag dan aan iemand die dat wel kan om u te helpen daarbij.

TheYosh
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.