image

Datalekken bij Sociale Verzekeringsbank sterk gestegen in 2018

donderdag 16 mei 2019, 16:23 door Redactie, 4 reacties

Het aantal datalekken bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is vorig jaar sterk gestegen, zo blijkt uit het jaarverslag 2018. In 2017 maakte de organisatie, die verantwoordelijk is voor uitvoering van het AOW-pensioen en de kinderbijslag, slechts vijf keer melding van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Vorig jaar zag de SVB zich gedwongen om maar liefst 157 keer de privacytoezichthouder wegens een datalek te informeren. Het gros van de datalekken was te wijten aan menselijke fouten, bijvoorbeeld doordat een medewerker een brief of bijlage naar de verkeerde klant of naar een onjuist adres verstuurde. Volgens de Sociale Verzekeringsbank is de toename in het aantal datalekken te verklaren door een verhoogde bewustwording. "Incidenten worden namelijk eerder dan voor de invoering van de AVG als datalek herkend", zo laat het jaarverslag weten (pdf).

Sinds het van kracht worden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft de SVB een update uitgevoerd op het proces van datalekken. Om het aantal datalekken terug te dringen zal de organisatie zich gaan richten op het vergroten van het bewustzijn van medewerkers. Een andere belangrijke maatregel om datalekken te voorkomen is het centraal printen van brieven. Naar verwachting zal dit in de loop van dit jaar bij de SVB worden ingevoerd.

Reacties (4)
16-05-2019, 18:38 door Anoniem
Dus de kop is onjuist. Moet zijn: Herkenning datalekken bij de Sociale Verzekeringsbank sterk gestegen. Dat lijkt me goed nieuws ;-)
17-05-2019, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Dus de kop is onjuist. Moet zijn: Herkenning datalekken bij de Sociale Verzekeringsbank sterk gestegen. Dat lijkt me goed nieuws ;-)
Inderdaad, de kop is een beetje misleidend. Goed van de SVB dat ze hun lekken netjes melden, nu nog bewustheid creëren bij de medewerkers om dit soort fouten voor te zijn.
17-05-2019, 13:57 door Anoniem
SVB moet geprezen worden dat het aantal meldingen stijgt en ze het proces op orde hebben! #SVB Top gedaan!
"Herkenning datalekken bij de Sociale Verzekeringsbank sterk gestegen." had inderdaad de kop moeten zijn.
24-05-2019, 09:30 door GrantWilson
Re: Datalekken bij Sociale Verzekeringsbank zijn in 2018 sterk toegenomen:

Het pdf-bestand is beschadigd. Of het kan worden geblokkeerd door antivirus. Is er een andere manier om het te openen?
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-883121.pdf
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.