image

GitHub en GitLab slaan alarm over gegijzelde softwareprojecten

vrijdag 17 mei 2019, 10:14 door Redactie, 8 reacties

Verschillende platformen die softwareontwikkelaars gebruiken voor hun projecten hebben alarm geslagen nadat de accounts van gebruikers zijn overgenomen en hun code gegijzeld. Het gaat om Atlassian Bitbucket, GitHub en GitLab.

Aanvallers weten op de accounts van gebruikers van deze platformen in te loggen en verwijderen vervolgens aanwezige code. In een achtergelaten bericht stellen de aanvallers dat slachtoffers door het betalen van 650 euro hun code kunnen terugkrijgen. Eerder deze maand maakte GitLab bekend dat aanvallers tenminste 131 gebruikersaccounts en 163 repositories hadden benaderd.

Het probleem speelt ook bij andere platformen. GitLab stelde dat de accounts door onveilig wachtwoordgedrag konden worden overgenomen. In een update bevestigen de drie platformen dat. Accounts worden gekaapt via legitieme inloggegevens, waaronder wachtwoorden, app-wachtwoorden, API-keys en persoonlijke toegangstokens. Vervolgens wordt de inhoud van de repositories overschreven en eerdere versies van gecommitte code verwijderd.

Alle drie de platformen hebben getroffen gebruikers gewaarschuwd en hun accounts tijdelijk geblokkeerd om verder misbruik te voorkomen. Tijdens het onderzoek naar de aanvallen werd er een dump van inloggegevens ontdekt. Een derde van alle gecompromitteerde accounts was via deze inloggegevens overgenomen. Daarop hebben de drie platformen alle inloggegevens in de dump voor hun eigen gebruikers ongeldig gemaakt.

Gebruikers van Bitbucket, GitHub en GitLab krijgen het advies om sterke wachtwoorden te gebruiken, waarbij het gebruik van een wachtwoordmanager wordt aangeraden. Ook worden gebruikers gewezen op het risico van persoonlijke toegangstokens. Daarmee kan namelijk multifactorauthenticatie worden omzeild. Tevens wordt aangeraden om git-directories en configuratiebestanden niet voor het internet toegankelijk te maken.

Reacties (8)
17-05-2019, 10:32 door Anoniem
gelukkig dat je lokaal ook een kopie hebt van je repo, is distributed toch?

snap niet dat dit een probleem is om eerlijk te zijn...
17-05-2019, 11:22 door Anoniem
Snap ook niet dat je de eigen gemaakte code welke door veel bloed zweet en tranen is gemaakt alleen op een cloud based instance neerzet zonder een eigen backup te hebben. Door het toedoen van dit soort onverlaten ben je dus relatief veel geld kwijt.
17-05-2019, 12:08 door Briolet
Door Anoniem: gelukkig dat je lokaal ook een kopie hebt van je repo, is distributed toch?...

Bij svn heb je alleen een locale kopie van de laatste versie. Bij Git wel van alle versies. Maar als je een pull doet en op de repro staat een instructie om ook oude versies definitief te verwijderen, dan zijn ze ook lokaal weg.

Maar daarom maak je ook zelf nog een backup. In elk geval lopen bij mij de projecten mee met de reguliere backup van mijn pc's. Ik laat ze echt niet weg uit de backup omdat ze ook in de cloud staan.
17-05-2019, 13:06 door Anoniem
Natuurlijk moet je koud je code opslaan. Maar als je programmeerd dan weet je ook dat het vaak allemaal door elkaar heen loopt en je midden in een project nog niet alles op een rijtje hebt.

Zeer droevig... vrezelijk zulke mensen die deze vorm van criminaliteit toepassen.
17-05-2019, 13:31 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Zeer droevig... vrezelijk zulke mensen die deze vorm van criminaliteit toepassen.

De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest...
17-05-2019, 14:28 door Anoniem
Ik begrijp het ook niet goed. Iedere cloudgebruiker weet toch dat ie alle gegevens ook lokaal moet hebben, je weet
nooit wat er bij zo'n clouddienst gebeurt. Die kan gehacked en gewist worden, overgenomen door Microsoft, failliet
gaan, een langdurige storing hebben, of ineens vinden dat jij een ongewenste gebruiker bent die geblokkeerd moet
worden. Daar ga je je toch niet van afhankelijk maken?
Het is leuk voor erbij maar niet als primaire opslag.
17-05-2019, 15:13 door PietdeVries
Door Anoniem: gelukkig dat je lokaal ook een kopie hebt van je repo, is distributed toch?

snap niet dat dit een probleem is om eerlijk te zijn...

Het probleem zou ook niet zo zeer zijn dat je je code kwijt bent, maar dat anderen deze nu ook hebben. Een aantal van die repositories zijn private en die dreigen 'ze' nu openbaar te maken. En dat kan best jammer zijn als je bezig bent met je startup...
20-05-2019, 16:27 door Anoniem
Gewoon even NSA of de club van Putin bellen en vragen of ze een back-up voor je willen terug zetten ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.