image

Google volgt aankopen en reserveringen van Gmail-gebruikers

maandag 20 mei 2019, 11:51 door Redactie, 7 reacties

Google blijkt allerlei online aankopen en reserveringen van Gmail-gebruikers te volgen en bewaren zonder dat dit bij veel gebruikers bekend is. De internetgigant verzamelt de informatie via de bestel- en reserveringsbevestigingen die gebruikers via e-mail in hun inbox ontvangen.

Een lezer op Reddit maakte er vorige week melding van dat alles wat hij via Amazon en tal van andere webshops had gekocht door Google waren verzameld. De aankopen zijn via een pagina genaamd "Purchases" in te zien. Google laat in een reactie tegenover CNBC weten dat het deze pagina heeft gemaakt zodat Gmail-gebruikers eenvoudig hun aankopen, reserveringen en abonnementen kunnen zien. De informatie zou niet worden gebruikt om gebruikers advertenties te tonen.

Daarnaast kunnen gebruikers de gegevens verwijderen, aldus Google. Dat blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn, zo stelt CNBC. De verzamelde aankopen op de Purchases-pagina zijn namelijk alleen te verwijderen als ook de betreffende e-mail wordt verwijderd. Iets wat bijvoorbeeld in het kader van garantie of andere zaken niet wenselijk kan zijn. Google liet verder weten dat gebruikers het tracken kunnen uitschakelen, maar CNBC merkt op dat het deze optie niet aantrof.

Reacties (7)
20-05-2019, 11:58 door Anoniem
They never learn...
20-05-2019, 12:24 door Anoniem
..... zonder dat dit bij veel gebruikers bekend is.

LMFAO. Want ze steken al jaren hun kop in het zand ?
20-05-2019, 13:29 door Anoniem
Bedrijven die je graag volgen en traceren verstoppen opties op obscure plekken zodat als iemand het ontdekt ze zich kunnen verschuilen achter het feit dat het helemaal niet geheim is wat ze doen en iedereen kan zelf bepalen of je gevolgd wilt worden of niet.
Ondertussen worden we in al ons doen en laten online gevolgd volgens dit principe met de hoop dat weinig mensen het zullen vinden en uit zetten en als je het uit wilt zetten dan kom je erachter dat je eerst aan bepaalde voorwaarden moet doen waarbij de gemiddelde Internetter snel zal zeggen, ' wat een gedoe, laat maar zitten.'
20-05-2019, 13:34 door Anoniem
Is dit nieuws? Die Purchase functie zit er namelijk al heel lang in, net zoals scan op vluchtreserveringen en hotels. Heeft allemaal te maken met de AI-ontwikkelingen waar Google marktleider in wil worden. Die slimme speakers zijn nog maar het begin. Zie hierover de visie van Google. https://ai.google/

In plaats van gelijk in paniek de gordijnen in te vliegen.
20-05-2019, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit nieuws? Die Purchase functie zit er namelijk al heel lang in, net zoals scan op vluchtreserveringen en hotels. Heeft allemaal te maken met de AI-ontwikkelingen waar Google marktleider in wil worden. Die slimme speakers zijn nog maar het begin. Zie hierover de visie van Google. https://ai.google/

In plaats van gelijk in paniek de gordijnen in te vliegen.
Het is gewoon een paniek reactie.
20-05-2019, 15:41 door Anoniem
"Hey Siri", "Fuck Google".
"I fully agree with that."
20-05-2019, 17:05 door Briolet
Het is toch handig. Je koopt één concertkaartje, Google ziet dat, koppelt dat aan een ander persoon uit dezelfde regio die hetzelfde doet en stuurt beiden vervolgens een carpool voorstel. (-:
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.