image

Helpdeskfraudeur steelt 14.000 euro van rekening slachtoffer

woensdag 22 mei 2019, 12:07 door Redactie, 0 reacties

Een helpdeskfraudeur heeft vorig jaar december 14.000 euro van de rekening van een 80-jarige man gestolen. Dankzij optreden van een cryptobeurs kreeg de man uiteindelijk 3500 euro terug. De fraude vond plaats op 20 december, toen de man werd gebeld door een Engelssprekende man.

"De beller geeft zich uit voor een medewerker van een bekend softwarebedrijf", aldus de politie. Het gaat om een helpdeskfraudeur die stelt dat er problemen zijn met de computer van de man en dat hij die kan verhelpen. De oplichter weet de computer van de man over te nemen en vertelt het slachtoffer dat de computer de hele nacht moet blijven aanstaan.

Gedurende de nacht wordt er 14.000 euro van de man gestolen. Het geld wordt overgemaakt naar de rekening van een 72-jarige vrouw die ook door de helpdeskfraudeurs is gebeld en opgelicht. Vanaf de rekening van de vrouw worden er met het geld bitcoins gekocht. Hierbij maken de oplichters gebruik van de identiteit van de vrouw. Naast de 14.000 euro van de man wordt er 1250 euro van de vrouw gestolen.

Een deel van de bitcoins wordt bij cryptobeurs Bitvavo gekocht. Het bedrijf vertrouwt de transactie niet, mede door de hoge leeftijd van de aanvraagster. Het bedrijf besluit na de aankoop de bitcoins vast te houden en niet te voldoen aan nieuwe betaalverzoeken. "Ze hebben afgewacht totdat ofwel de aanvraagster zelf met hen contact zou opnemen ter verificatie, of de politie", zegt rechercheur Marius van het Cybercrime Team Rotterdam.

Tijdens het onderzoek naar de fraude komt de politie bij Bitvavo uit en ontdekt zo dat het geld nog op de slachtoffers wacht. Die weten maanden later elk een kwart van het gestolen geld terug te krijgen, wat neerkomt op 3500 euro voor de man en zo'n 310 euro voor de vrouw. Bitvavo is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Bitcoinbedrijven die al diverse frauduleuze transacties door helpdeskfraudeurs hebben tegengehouden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.