image

Duits testlab vergelijkt 19 virusscanners voor Windows 10

dinsdag 28 mei 2019, 13:49 door Redactie, 9 reacties

Het Duitse testlab AV-Test heeft 19 virusscanners voor Windows 10 vergeleken, waaruit blijkt dat de ingebouwde antivirus Windows Defender net zo goed malware detecteert als betaalde oplossingen. De antiviruspakketten werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid.

Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 277 "zero-day" malware-exemplaren en ruim 6500 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt. Voor de detectie van de zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 99,3 procent gehaald.

De test met de 6500 exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op. Elf van de negentien virusscanners wisten op dit onderdeel de maximale 6 punten te halen. Windows Defender, de scanner die in Windows 10 zit ingebouwd, scoorde bij de detectie van zero-day malware en bij het andere onderdeel 100 procent, waardoor het 6 punten scoorde. Microworld eindigt met 4,5 punten onderaan.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Elf van de negentien pakketten scoren de maximale 6 punten. Zeven pakketten, waaronder Windows Defender, volgen met 5,5 punten. BullGuard eindigt op dit onderdeel als laatste met 5 punten.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de 'false positives' aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Veertien van de negentien pakketten halen op dit onderdeel de maximale 6 punten, waaronder ook Windows Defender. PC Pitstop is met 3,5 punten hekkensluiter.

Uiteindelijk weten Bitdefender, F-Secure, Kaspersky Lab, McAfee en Symantec de maximale 18 punten te scoren. Windows Defender volgt op 17,5 punten, net als vijf andere oplossingen. Virusscanners die 17,5 punten of meer scoren zijn volgens AV-Test een 'Top Product'. Malwarebytes Premium eindigt in het overzicht met 16 punten op de laatste plek.

Image

Reacties (9)
28-05-2019, 14:15 door Anoniem
Komt dus allemaal redelijk op het zelfde uit. Zelfs defender waar hier zoveel commentaar op is, doet het dus blijkbaar niet zo slecht.
28-05-2019, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem: Komt dus allemaal redelijk op het zelfde uit. Zelfs defender waar hier zoveel commentaar op is, doet het dus blijkbaar niet zo slecht.

AV-Test is Pay-to-Play... Dus niet zo raar dat ze allemaal goed uit de bus komen...
28-05-2019, 16:15 door Anoniem
Van die 5 aanbieders die de maximale score weten te behalen (dat lijkt me toch de achterliggende gedachte als je een security product gaat installeren) komen er 2 uit de EU. Dat is een voordeel tov de andere 3, om er zeker van te zijn dat data binnen de EU wetgeving valt.

(F-Secure komt uit Finland, Bitdefender uit Roemenië).
28-05-2019, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Komt dus allemaal redelijk op het zelfde uit. Zelfs defender waar hier zoveel commentaar op is, doet het dus blijkbaar niet zo slecht.

AV-Test is Pay-to-Play... Dus niet zo raar dat ze allemaal goed uit de bus komen...
Maar het komt overeen met andere tests. Dus misschien inderdaad niet zo raar....
28-05-2019, 16:53 door Anoniem
Sinds windows 10 heb je geen antivirus meer nodig, want het is ingebouwd... windows defender wel eens waar. Maarja, ik weet best dat mensen nog steeds avira of avast of avg installeren, omdat ze er aan gewend zijn door vorige windows versies die de antivirus nog niet hadden. Maar voor de privacy is dat heel erg dom, voor al de rest is het wel netjes om een antivirus te gebruiken buiten windows defender.
28-05-2019, 18:15 door Anoniem
Door Anoniem: Van die 5 aanbieders die de maximale score weten te behalen (dat lijkt me toch de achterliggende gedachte als je een security product gaat installeren) komen er 2 uit de EU. Dat is een voordeel tov de andere 3, om er zeker van te zijn dat data binnen de EU wetgeving valt.

(F-Secure komt uit Finland, Bitdefender uit Roemenië).
Hoe weet jij dit zeker? Is er toch niet een infrastructuur met iets buiten de EU?
Daarnaast Roemenië beschouw ik niet echt als een erg betrouwbaar EU land.
29-05-2019, 09:12 door Anoniem
Bitdefender is wel goed maar heb hem toch eraf gegooid omdat die veel te strikt was wat ik wel en niet mocht uitvoeren op mijn computer en als je dat dan verstopt op obscure plaatsen en manieren om het alsnog voor elkaar te kunnen krijgen dan ben je zo van mijn computer verwijderd.
Daarbij heeft Bitdefender niet zo'n fijne praktijken want als je eenmaal abo hebt dan is dat alleen al een virus op zich om daar vanaf te komen.
Internet staat vol met klachten over deze praktijken en met enig doorzetten is het gelukt om het uiteindelijk te verwijderen maar wat een drama en dan maar hopen dat je nog je originele email hebt waarin een nummer staat dat je perse nodig hebt om je abo op te zeggen anders ga je een heel ander traject in wat nog veel lastiger is. Door al dat gedoe loopt mijn Bitdefender abo nog tot 2022 omdat ze maar bleven afschrijven. Ik heb nog niet eens de moeite gedaan om dat terug te proberen krijgen. Roemeense praktijken.

Kaspersky is super. Niet te streng met uitvoeren van programmas en doet gewoon zijn werk wat ik verwacht van een av en gemakkelijk je abo beheren bij hun en opzeggen wanneer je wilt, super service maar...

Geef mij maar Windows defender. Het is goed geworden door de jaren heen en zeker als je met beperkt account computert dan is die combo super.
30-05-2019, 10:47 door Anoniem
28-05-2019, 16:15 door Anoniem
Van die 5 aanbieders die de maximale score weten te behalen (dat lijkt me toch de achterliggende gedachte als je een security product gaat installeren) komen er 2 uit de EU. Dat is een voordeel tov de andere 3, om er zeker van te zijn dat data binnen de EU wetgeving valt.

(F-Secure komt uit Finland, Bitdefender uit Roemenië).

Hij mag dan wel niet maximaal hebben gescoord op performance, maar je vergeet G-data in je lijst. Dit is een Duitse onderneming.
30-05-2019, 18:44 door The FOSS - Bijgewerkt: 30-05-2019, 18:44
Door Anoniem: Sinds windows 10 heb je geen antivirus meer nodig, want het is ingebouwd... windows defender wel eens waar.

Het woord dat je zoekt is weliswaar... Alsjeblieft, nu ben je bewust onwetend. Doe er wat mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.