image

Rechtszaak tegen AP wegens niet optreden tegen Connexxion

woensdag 29 mei 2019, 15:02 door Redactie, 41 reacties

Busreiziger Michiel Jonker heeft een rechtszaak tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangespannen omdat de privacytoezichthouder niet handhavend wil optreden tegen vervoerbedrijf Connexxion, dat reizigers niet met contant geld in de bus laat betalen.

Sinds halverwege vorig jaar is het bij Connexxion, net als bij veel andere Nederlandse vervoersbedrijven, niet meer mogelijk om in de bus kaartjes met contant geld te betalen. Volgens Jonker wordt hiermee zijn privacy geschonden, omdat hij als busreiziger wordt verplicht tot pinbetalingen waarbij zijn persoonsgegevens worden verwerkt.

De busreiziger verzocht de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar juli om handhavend tegen Connexxion op te treden. De toezichthouder weigerde dit, omdat er een "overeenkomst" tussen Jonker en Connexxion zou zijn. In de algemene voorwaarden van het vervoersbedrijf staat dat contant geld wordt geweigerd. Daarnaast zou er een wettelijke grondslag zijn voor het verwerken van persoonsgegevens.

Jonker is het hier niet mee eens, aangezien er volgens hem geen sprake is van een vrijwillig aangegaan contract, gezien zijn afhankelijkheid van het openbaar vervoer en het monopolie van Connexxion op de betreffende buslijnen. Ook stelt Jonker dat een vaag en algemeen geformuleerd doel zoals "sociale veiligheid" een generieke aantasting van de privacy op alle Nederlandse buslijnen niet rechtvaardigt. Volgens Jonker moet er gekeken worden naar de werkelijke veiligheidsproblematiek in specifieke regio's en op specifieke buslijnen.

De busreiziger heeft in totaal nu zes zaken bij de Autoriteit Persoonsgegevens lopen. "Met haar weigerachtigheid maakt de AP van privacy in de praktijk een lachertje. De vraag is nu wat de rechter vindt. Als die het ook wel best zou vinden, is het voorlopig einde verhaal voor de privacy, dan kunnen we die illusie overboord gooien", aldus Jonker, die bereid is om tot een Europese rechter door te procederen. Hij wordt in deze zaak gesteund door Stichting Privacy First en Maatschappij Voor Beter OV.

Reacties (41)
29-05-2019, 15:17 door Anoniem
Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen. Dat is minder gemakkelijk, en daarmee leg je een soort van drempel voor reizigers, zeker. Maar dat is een afweging die je zou kunnen maken - immers, het simpele feit dat er contant betaald kan worden, verhoogt het risico op overvallen in bussen.

Je kunt het ook anders bekijken. Je kunt een OV-chipkaart kopen in de winkel, en deze kun je daar ook opladen. Daarmee is het toegankelijk genoeg. Daarbovenop biedt Connexxion een stukje service in de bus, wat ze niet per se hoeven te leveren, wat vanwege bepaalde overwegingen alleen met de pin gedaan wordt. De oplossing van Connexxion zou ook kunnen zijn: prima, dan maar helemaal geen betalingen in de bus. Zit je dan met je gelijkheid.

Ik vind het een storm in een glas water, en vind het prima hoe Connexxion het op het moment doet.
29-05-2019, 15:26 door Anoniem
Er is pas sprake van een overeenkomst volgens de algemene voorwaarden zodra je hebt betaald. Dus je kunt niet stellen dat de algemene voorwaarden stellen dat contant geld niet mag, want die gaan pas in zodra je hebt betaald. De eerste keer betalen per rit zou dus contant moeten. En aangezien je per rit een overeenkomst sluit, zou je dus altijd contant moeten kunnen betalen.
29-05-2019, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen..

En laat deze nou ALLEEN PER PIN te koop zijn! En dus is het NIET anoniem! Waar kun jij nu nog een kaatje kopen met contant geld? Alleen nog op een paar grote NS stations. Verder zijn het allemaal PIN automaten.

Ook het opwaarderen van deze kaarten MOET via PIN! Dus het is NIET anoniem!

TheYOSH
29-05-2019, 15:46 door Anoniem
Mag ik het zeggen?
met 6!! zaken tegen de AP ben je gewoon een aandachtsvrager (ofwel.. een jankert...)

Een anonieme OV pas zou zijn problemen direct verhelpen, naast het feit dat chauffeurs een stuk veiliger zijn zonder contact geld in de bus.

Zo kan ik ook een rechtzaak aanspannen tegen de NS, want ik kan niet contact betalen bij de pootjes van het station, of bij de conducteur in de trein.
Etc. etc. etc. Zodra je instapt, ga je akkoord met de voorwaarden, wil je dat niet stap je op de fiets, brommer of in de auto.

Storm in een glas water, zoals al eerder vermeld.
29-05-2019, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen.

En hoe denk je dat je die "anonieme" OV-chipkaart moet opladen? juist.... met je bankpas.
29-05-2019, 16:36 door Anoniem
Als je in de bus zo graag met contant geld wil kunnen betalen, had ik eerst bij de Nationale Ombudsman aangeklopt.
https://www.nationaleombudsman.nl/ombudsvoorzieningen/ov-loket-ombudsman-voor-beter-openbaar-vervoer

Ik twijfel over de kansen bij de rechtbank.
Als het slechts om privacy gaat koop je immers een anonieme OV-kaart.
https://www.connexxion.nl/anonieme-ov-chipkaart/1246

Het is alleen wel zo dat je geen anoniem abonnement op een anonieme OV-kaart kan krijgen,
zodat je in sommige gevallen duurder uit bent.
Maar een abonnement staat op naam omdat er anders mee gesjoemeld kan worden.
Bijvoorbeeld door iemand anders op je abonnement te laten reizen.
Nogal wiedus dus dat een abonnement persoonsgegevens vereist, want anders is het niet te controleren.
29-05-2019, 16:52 door karma4
Door Anoniem: .....
En hoe denk je dat je die "anonieme" OV-chipkaart moet opladen? juist.... met je bankpas.
Eens je bent me voor. Het probleem in de basis is een opzet om de reiziger volledig van a naar b te volgen met het idee dat vervoerders vooral niets tekort mogen komen. Privacy informatieveiligheid waren bijzaken in het prestigetraject.
29-05-2019, 17:00 door Anoniem
Ok, laten we stellen dat meneer Jonker dit gaat hele traject gaat winnen? Wat denk je dat dan het resultaat gaat worden? Betalen met contant geld komt terug in de bus? Of je kan helemaal geen kaartjes meer kopen in de bus?
29-05-2019, 17:17 door Anoniem
Sowieso is een "anonieme" OV kaart helemaal niet zo anoniem. Alle data-verzameling gaat gewoon door, er wordt alleen bij aankoop geen naam aan gekoppeld.

Bij HTM kan je ten minste nog wel met cash terecht. Wel staat er een camera vol in je gezicht terwijl je je muntjes in de automaat gooit :-(
29-05-2019, 18:05 door Anoniem
Door Anoniem: Er is pas sprake van een overeenkomst volgens de algemene voorwaarden zodra je hebt betaald. Dus je kunt niet stellen dat de algemene voorwaarden stellen dat contant geld niet mag, want die gaan pas in zodra je hebt betaald. De eerste keer betalen per rit zou dus contant moeten. En aangezien je per rit een overeenkomst sluit, zou je dus altijd contant moeten kunnen betalen.
Algemene voorwaarden kan je ook gewoon online lezen?
Daarnaast is contant geld geen verplichting volgens de wet.

Misschien zou deze persoon eens een weekje buschauffeur moeten worden? En als die dan overvallen wordt, wil ik hem ook nog wel eens horen.
Als iemand als opgepakt wordt, dan krijgt die een paar uurtjes schoffelen.

Dit is weer typisch iemand die alleen maar aan zich zelf denkt. Laat hem maar eens een paar gesprekken voeren met overvallen buschauffeurs. Kijk of dit dan ook nog zo'n grote mond heeft.
29-05-2019, 18:52 door Anoniem
Goed gedaan Jonker. De AP heeft het zo druk dat ze nergens willen handhaven. En ieder antwoord is de snelste weg naar: geen werk verrichten. Altijd van zich af werken. Heb zelf 8 maanden gewacht voor ik in het geheel antwoord 1 kreeg.

En dan verschuilt AP zich achter allerlei jurisprudentie waar het doorsnee mens geen kaas van heeft gegeten. AP helpt niet. Al sta je overduidelijk in je recht. Zonder advocaat ga je het daar niet redden.
29-05-2019, 20:11 door Anoniem
Door Anoniem: Goed gedaan Jonker. De AP heeft het zo druk dat ze nergens willen handhaven. En ieder antwoord is de snelste weg naar: geen werk verrichten. Altijd van zich af werken. Heb zelf 8 maanden gewacht voor ik in het geheel antwoord 1 kreeg.

En dan verschuilt AP zich achter allerlei jurisprudentie waar het doorsnee mens geen kaas van heeft gegeten. AP helpt niet. Al sta je overduidelijk in je recht. Zonder advocaat ga je het daar niet redden.
Iedereen denkt dat hij volledig in zijn recht staat, zo zit de mens in mekaar.
29-05-2019, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Misschien zou deze persoon eens een weekje buschauffeur moeten worden? En als die dan overvallen wordt, wil ik hem ook nog wel eens horen.
Als iemand als opgepakt wordt, dan krijgt die een paar uurtjes schoffelen.

Dit is weer typisch iemand die alleen maar aan zich zelf denkt. Laat hem maar eens een paar gesprekken voeren met overvallen buschauffeurs. Kijk of dit dan ook nog zo'n grote mond heeft.

Precies! Hoewel ik het argument van AP onzinnig vind, is het gewoon een noodzakelijke maatregel van Connexion die
zeker niet door iets als privacy overwegingen onmogelijk zou moeten zijn.

"we" hebben er voor gekozen om een samenleving te willen hebben waarin vogels van allerlei pluimage welkom zijn,
en waarin zware straatmisdrijven tot relatief milde straffen leiden. Want het is natuurlijk niet humaan om iemand die
een buschauffeur om klein gewin berooft en/of verwondt een hand of zelfs hoofd af te hakken, zoals elders gebeurt.
Vanwege die keuze moeten we andere vrijheden (zoals het overal kunnen gebruiken van contant) geld inleveren.
Maar dat is het wel waard, denken veel mensen. Dus zo gebeurt het. Dat is democratie.
29-05-2019, 22:39 door Anoniem
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen.

Maar zo 'anoniem' is die kaart niet, omdat je, waneer je deze wilt 'opladen' je toch ook weer een bank-transactie moet doen? Dan zou je weer oplaadpunten moeten plaatsen waar je met contant geld kan betalen.
30-05-2019, 03:02 door stuffy
De OV kaart anoniem???!??

Laat me niet lachen! Omdat deze NIET contant te betalen is, en je dus deze alleen electronisch kunt betalen, zijn de persoonsgegevens ten allertijde te achterhalen.

Ik persoonlijk vindt de OV kaart alleen al veel en veel te duur! Je bent alleen voor t stukje plastic al een dikke 7 euro kwijt.
Daar komt nog bij dat er saldo op moet staan om door de poortjes te komen. Op sommige trajecten is dat 10,- Euro, maar op andere veel meer. Reizen doe ik alleen nog per papieren ticket/kaartje, en kan dat niet? Jammer dan!

Omdat ik hier in het noorden niet ver vd Duitse grens woon, ga ik vaak lekker stappen bij onze buurtjes. Treinen is daar stukken goedkoper. En als je kijkt naar de prijzen, dan zijn die bv in Luxemburg helemaal toppie!

Een 2 uurs kaartje is daar 2,- euro, en voor een hele dag ben je 4,- Euro kwijt. Waarom? Omdat ze in dat mooie land, zo wenig mogelijk auto's op de weg willen hebben, hebben ze het OV stukken toegankelijker gemaakt. Ook in UK kun je stukken gunstiger met de OV. Daat hebben ze bv een trein ticket met return. Dwz, je koopt een kaartje, en krijgt daar een 2e kaartje bij voor de terugreis. Deze moet echter wel binnen 30dagen worden gebruikt.

En zo zijn er talloze voorbeelden....

Jammer alleen dat het hier in ons eigen land zo verrot geregeld is. Ik neem het woord niet graag in de mond, maar het is gewoon pieperdepiep Up!

Zuig daar maar een puntje aan regering....
30-05-2019, 06:01 door Anoniem
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen.
Dat zou kloppen als een anonieme OV kaart ook anoniem zou zijn.
Helaas, zoals verwacht: niks anoniems aan.
En eh... ook die worden steeds lastiger met cash te krijgen. En het wordt wel erg duur: voor elk ritje een OV kaart moeten kopen.
30-05-2019, 09:06 door Anoniem
Mijn voorstel: Gewoon de strippenkaart weer invoeren en deze alleen bij kiosken, boekwinkels en supermarkten verkopen, of via internet bestellen (dus niet in de bus verkopen). Dan kan iedereen gewoon met behoud van privacy met de bus reizen zonder dat er met contant geld in de bus hoeft te worden betaald. Iedereen blij, probleem opgelost.
30-05-2019, 09:12 door spatieman
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen. Dat is minder gemakkelijk, en daarmee leg je een soort van drempel voor reizigers, zeker. Maar dat is een afweging die je zou kunnen maken - immers, het simpele feit dat er contant betaald kan worden, verhoogt het risico op overvallen in bussen.

Je kunt het ook anders bekijken. Je kunt een OV-chipkaart kopen in de winkel, en deze kun je daar ook opladen. Daarmee is het toegankelijk genoeg. Daarbovenop biedt Connexxion een stukje service in de bus, wat ze niet per se hoeven te leveren, wat vanwege bepaalde overwegingen alleen met de pin gedaan wordt. De oplossing van Connexxion zou ook kunnen zijn: prima, dan maar helemaal geen betalingen in de bus. Zit je dan met je gelijkheid.

Ik vind het een storm in een glas water, en vind het prima hoe Connexxion het op het moment doet.

en hoe wil je die anonieme pas opladen, met je pin pas ?
dan zijn je gegevens weer bekend, en is het geen anonieme kaart meer.
30-05-2019, 09:57 door Anoniem
Een ov chipkaart is gewoon met contant geld te koop.
Ook opladen is met contant geld mogelijk.
Goed het is iets meer werk maar mij lukt het nog steeds.
Dus ik zie het probleem niet zo.
30-05-2019, 10:05 door Anoniem
Maak van openbaar vervoer nou eens openbaar vervoer. Zeker als dat voor de gehele natie en het milieu goed is. Als je mensen uit het blik wilt krijgen maak je openbaar vervoer gratis. Kan dat geldverslindende gedrocht dat 'OV kaart' heet ook integraal de plee in.
30-05-2019, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen. Dat is minder gemakkelijk, en daarmee leg je een soort van drempel voor reizigers, zeker. Maar dat is een afweging die je zou kunnen maken - immers, het simpele feit dat er contant betaald kan worden, verhoogt het risico op overvallen in bussen.

Je kunt het ook anders bekijken. Je kunt een OV-chipkaart kopen in de winkel, en deze kun je daar ook opladen. Daarmee is het toegankelijk genoeg. Daarbovenop biedt Connexxion een stukje service in de bus, wat ze niet per se hoeven te leveren, wat vanwege bepaalde overwegingen alleen met de pin gedaan wordt. De oplossing van Connexxion zou ook kunnen zijn: prima, dan maar helemaal geen betalingen in de bus. Zit je dan met je gelijkheid.

Ik vind het een storm in een glas water, en vind het prima hoe Connexxion het op het moment doet.

Anonieme OV-chipkaart kun je bijna nergens kopen met contant geld. Anonieme OV-chipkaart is ook niet echt anoniem, daar staan ook codes op die worden geregistreerd. Oplossing zou kunnen zijn - echt anonieme chipkaart met veel meer plekken waar je die contant kunt opladen, of gewoon weer strippenkaarten, evt naast chipkaarten. Om contant geld en daarmee privacy te behouden, is nodig dat je het op veel plekken kunt gebruiken, anders sterft het af.

Als je privacy niet belangrijk vindt, dan is dit een storm in een glas water. Je kan ook zeggen: vrijheid is niet belangrijk, democratie is niet belangrijk, leven is niet belangrijk. Dan is alles een storm in een glas water. Of nog beter: flink hemellichaam botst tegen de aarde, alleen wat microben blijven over. Kosmisch gezien is ook dat een storm in een glas water. Proost.
30-05-2019, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem:het simpele feit dat er contant betaald kan worden, verhoogt het risico op overvallen in bussen.

Hoe groot is die 'verhoging' van het risico eigenlijk? Ik heb daar nog nooit cijfers van gezien. Hoe zit het met de kans op geweld in de bus als er alleen met pin betaald wordt? Is er misschien meer kans op een auto-ongeluk (per uur achter het stuur) dan op een overval in de bus? Waarom krijgen we nooit de cijfers met onderbouwing te zien?

Als we in deze maatschappij nu echt eens gaan kijken naar alle oorzaken van geweld, ongelukken en gezondheidsschade, in plaats van af en toe wat te roepen als het grote spelers zoals vervoerbedrijven goed uitkomt.
30-05-2019, 11:25 door Anoniem
vooral doorgaan meneer Jonker, dank voor de inzet om anonimiteit en daarmee privacy in de aandacht te houden. Ondanks dat het een grondrecht is om anoniem te kunnen reizen, wordt het met de oplossing van (onder andere) connexxion niet nageleefd. Ook al wordt het niet gebruikt wordt om je te volgen, is de mogeljkheid daar en dat - moet - je - niet - willen. En dat geldt voor alle Function Creeps !
Het probleem: cash op de bus maakt het verleidelijk om overvallen te worden.
Non-oplossing: zorg dat er geen cash meer is en daarmee dat het Veel moeilijker wordt gemaakt dat de burger volgens z'n grondrecht nog anoniem kan reizen (winkelen, boodschappen kan doen, medicijnen kan ophalen, z'n afval kan weggooien).
Ofwel , verplaats het probleem naar de burger..., super-oplossing!
En (zoals al eerder hierboven gezegd) , ook al gebruik je een anonieme kaart en laadt je die met analoog geld op, dan staat er een camera op je gericht. Het zou me niets verbazen dat zé je júíst extra in de gaten houden als je gebruik maakt van zo'n anonieme kaart die nooit digitaal is opgeladen; Want, deze persoon heeft klaarblijkelijk iets te verbergen, klik , een foto behorende bij deze anonieme kaart, mocht dat later voor opsporingsdoeleinden nog van toepassing kunnen zijn.
30-05-2019, 12:10 door Anoniem
Top er zijn nog helden!!!!!
30-05-2019, 12:20 door Anoniem
Het is goed mogelijk om digitaal te betalen zonder identeit prijs te geven;

Digicash:
https://en.wikipedia.org/wiki/DigiCash
https://cryptome.org/jya/digicrash.htm
https://bitcoinexchangeguide.com/digicash-founder-david-chaum-launches-potential-bitcoin-competitor-elixxir-and-talks-satoshi/
https://bitcoinmagazine.com/articles/genesis-files-how-david-chaums-ecash-spawned-cypherpunk-dream/

Of iets moderners:

Gnu Taler:
https://savannah.gnu.org/projects/taler/
https://taler.net/en/

En er nog veel meer over te lezen, volg de links...
30-05-2019, 12:43 door Anoniem
Veel negatieve zeikers over privacy weer. Dat jij niets geeft om privacy of nul gevoel hebt voor mensenrechten betekend dat je of dom bent of naief en in beide gevallen is dar gevaarlijk. Beste kun je dan je mond houden, lijkt mij. Jullie domme negatieve gezeik levert niets op. Blokeer dat soort zeikneuzen.

Ontopic: Dankzij de bewuste politieke benoeming wist je natuurlijk al dat het AP geen flikker zal gaan doen aan handhaving. De geschiedenis leerde ons als dat er nooit echt politieke wil was om de toezichthouder budget, macht en invloed te geven. Na de eerste keer blaffen werd het orgaan al gemuilkorfd en mocht het niet ingrijpen bij AH bonuskaarten.

Denk dat de OV chip stalk kaart als politiek paradepaardje en ultiem bespioneer middel onaantastbaar was voor het AP. Dus super goed dat deze meneer als dappere voorvechter strijd voor zaken waar 80% van ons dommige of naivige volkje niets om geeft. Laat de rechter maar halfslachtig non recht spreken (want rechters in NL kunnen niet toetsen aan onze grondwet en aan verdragen, dus onze rechtstaat is een mislukte poging tot trias politica).

Helaas zal er tot een EU hof geprocedeerd moeten gaan worden voordat er objectief naar gekeken wordt. Onze nationale rechters zijn (een soort van bange boekhouders) te schijterig om eens een stevige uitspraak of straf of vergoeding uit te spreken, vaak noemen ze zelf ook niet bevoegd en laten ze de zaak voor dood achter ipv deze meteen met spoed en advies meteen door te sturen naar het juiste loket / de juiste rechter. Daarnaast hebben anti mensenrechten partijen als vvd, pvda, cda, d66 er in de laatste 10 jaar vol bezuinigingen zo'n beetje voor gezorgd dat het recht totaal onbetaalbaar en ontoegankelijk is geworden. Ook dat is in strijd met onze grondwet.

Het is echt tijd voor een onafhankelijk, objectief orgaan. Schaf de 1e kamer af (maken puur politieke dealtjes en voeren hun controlerende taak totaal niet uit, zie oa participatie wet en de sleep wet) en vervang deze door een krachtig Constitutioneel Hof dat actief wetten en regels en bedrijfshandelingen controleert op wettelijkheid en op strijdbaarheid met onze grondwet en verdragen.

Nogmaals erg goed dat dhr. Jonker deze actie onderneemt.
Wellicht ook een idee om meteeen wat anders mee te nemen: In veel bussen, trams, treinen en metro's hangen superveel camera's en ook microfoons waarmee gesprekken worden afgeluisterd. Dat is echt pervers en super onnodig in een land waar praktisch nooit wat gebeurt in het OV, ook 20 jaar terug niet trouwens. Nederland is geen mexico of brazilie met 175 moorden per dag. Dus al die miljarden uitgeven aan al die "veiligheids maatregelen" zijn totaal onnodig en ze kosten banen, minder conducteurs nodig en daardoor is het dan dus toch onveiliger. Een camera stopt geen crimineel. Het is ook veel meer bedoelt om lekker te kunnen controleren en spioneren. De NeDDRlandse NSB achtige inborst is daar dol op.
30-05-2019, 16:15 door Anoniem
En laat deze nou ALLEEN PER PIN te koop zijn! En dus is het NIET anoniem! Waar kun jij nu nog een kaatje kopen met contant geld? Alleen nog op een paar grote NS stations. Verder zijn het allemaal PIN automaten.
Anonieme ov-chipkaart kopen met contant geld?
https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-kopen/anonieme-ov-chipkaart.htm
Nog nooit gehoord dat je overal moet pinnen.

Wil je de ov-chipkaart opladen met contant geld?
Ga naar https://www.ov-chipkaart.nl/service-en-contact/servicepuntenzoeker.htm
Vul de plaatsnaam in waar je bent en selecteer saldo opladen - betaal contant

Okee, het kan wel eens zijn dat je hier een eind voor moet omrijden, maar het kán wél!
Vanuit Dwingelo (what's in a name...) zou je er voor naar Zwolle kunnen gaan (41,1km),
maar vanuit Lutjebroek is het oplaadpunt van de drogist slechts een kilometer of 4.

Meneer woont in Arnhem zegt u? Ooooooooooooooooooooo, makkie.
Kan hij bijvoorbeeld opladen met contant geld bij NS-station Arnhem bij de balie.

So what's the problem???
30-05-2019, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem:
En laat deze nou ALLEEN PER PIN te koop zijn! En dus is het NIET anoniem! Waar kun jij nu nog een kaatje kopen met contant geld? Alleen nog op een paar grote NS stations. Verder zijn het allemaal PIN automaten.
Anonieme ov-chipkaart kopen met contant geld?
https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-kopen/anonieme-ov-chipkaart.htm
Nog nooit gehoord dat je overal moet pinnen.

Wil je de ov-chipkaart opladen met contant geld?
Ga naar https://www.ov-chipkaart.nl/service-en-contact/servicepuntenzoeker.htm
Vul de plaatsnaam in waar je bent en selecteer saldo opladen - betaal contant

Okee, het kan wel eens zijn dat je hier een eind voor moet omrijden, maar het kán wél!
Vanuit Dwingelo (what's in a name...) zou je er voor naar Zwolle kunnen gaan (41,1km),
maar vanuit Lutjebroek is het oplaadpunt van de drogist slechts een kilometer of 4.

Meneer woont in Arnhem zegt u? Ooooooooooooooooooooo, makkie.
Kan hij bijvoorbeeld opladen met contant geld bij NS-station Arnhem bij de balie.

So what's the problem???

Jij bent duidelijk geen regelmatige OV-gebruiker. De mensen die het openbaar vervoer gebruiken, kunnen niet even 4 of 40 km. "omrijden", om een kaart op te laden, want die gebruiken juist het OV om van Dwingelo naar Zwolle te komen. En die willen dan niet door de chauffeur geweigerd worden als ze hun privacy willen houden.

En wat betreft Arnhem, daar is het NS-station Centraal de ENIGE plek waar je contant voor saldo op de OV-chipkaart kunt betalen (zie de Servicepuntenzoeker). En dan moet je ook nog een extra toeslag betalen, elke keer. Dus als je uit een buitenwijk met de bus naar het station moet, dan moet je eerst even naar het centraal station om een buskaartje te kopen of je OV-chipkaart op te laden... Lijkt een beetje op de logica van Alice in Wonderland.

Waarom kun je je anonieme (? nou ja...?) OV-chipkaart niet op elk postagentschap en AH-servicebalie en bruna-winkel met contant geld laten opladen? Niet omdat het niet kan. Er zijn genoeg landen waar je anonieme elektronische vervoerbewijzen overal op kan laden. Maar in Nederland willen de OV-bedrijven dat niet, omdat ze reizigers overal willen (kunnen) bespioneren, ook al zeggen ze van niet, En die data worden ook doorgegeven/verkocht, maar dan in "geanonimiseerde" vorm, ze doen alsof ze nog nooit van profiling gehoord hebben. Goed dat die meneer dat even op tafel legt.

Er moet hoognodig een nieuw betaalsysteem komen voor het hele OV, kunnen ze meteen de privacy goed regelen. Daar stond laatst trouwens ook iets over in het FD.
30-05-2019, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:het simpele feit dat er contant betaald kan worden, verhoogt het risico op overvallen in bussen.

Hoe groot is die 'verhoging' van het risico eigenlijk? Ik heb daar nog nooit cijfers van gezien. Hoe zit het met de kans op geweld in de bus als er alleen met pin betaald wordt? Is er misschien meer kans op een auto-ongeluk (per uur achter het stuur) dan op een overval in de bus? Waarom krijgen we nooit de cijfers met onderbouwing te zien?

Als we in deze maatschappij nu echt eens gaan kijken naar alle oorzaken van geweld, ongelukken en gezondheidsschade, in plaats van af en toe wat te roepen als het grote spelers zoals vervoerbedrijven goed uitkomt.

Het waren niet de vervoersbedrijven maar de chauffeurs die dit hebben afgedwongen. Er was toentertijd sprake van een enorm aantal gewelddadige overvallen op bussen. De camera's in de bussen hielpen hier niet tegen. En na de verbanning van cash uit het OV waren de overvallen verleden tijd en nam het geweld flink af.

Je ziet tegenwoordig ook minder tuig in het OV dan 5-10 jaar geleden, zeker toen de poortjes bij de metro's dichtgingen was er een duidelijk verschil merkbaar.
31-05-2019, 07:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:het simpele feit dat er contant betaald kan worden, verhoogt het risico op overvallen in bussen.

Hoe groot is die 'verhoging' van het risico eigenlijk? Ik heb daar nog nooit cijfers van gezien. Hoe zit het met de kans op geweld in de bus als er alleen met pin betaald wordt? Is er misschien meer kans op een auto-ongeluk (per uur achter het stuur) dan op een overval in de bus? Waarom krijgen we nooit de cijfers met onderbouwing te zien?

Als we in deze maatschappij nu echt eens gaan kijken naar alle oorzaken van geweld, ongelukken en gezondheidsschade, in plaats van af en toe wat te roepen als het grote spelers zoals vervoerbedrijven goed uitkomt.

Het waren niet de vervoersbedrijven maar de chauffeurs die dit hebben afgedwongen. Er was toentertijd sprake van een enorm aantal gewelddadige overvallen op bussen. De camera's in de bussen hielpen hier niet tegen. En na de verbanning van cash uit het OV waren de overvallen verleden tijd en nam het geweld flink af.

Je ziet tegenwoordig ook minder tuig in het OV dan 5-10 jaar geleden, zeker toen de poortjes bij de metro's dichtgingen was er een duidelijk verschil merkbaar.

Waar ik woon, heb ik wel eens aan een chauffeur gevraagd wat die ervan vond. Die zei eerst: "Het verhoogt de veiligheid." Toen vroeg ik: "Was er hier dan een veiligheidsprobleem?" Hij: "Overal is een veiligheidsprobleem." Ik: "Maar zijn er hier op deze lijn of andere lijnen hier in deze stad dan overvallen geweest?" Hij: "Nee, maar wel in de Randstad. En het is bovendien makkelijker om geen cash te hebben."

Het is een mythe dat na de verbanning van cash uit het OV, een klein jaar geleden, het geweld (overal) flink afnam. Die tijdsperiode is te kort om daarover significante cijfers te hebben. Connexxion en misschien een chauffeursvakbond willen wel graag dat we dat geloven, dus die verspreiden graag die mythe. Ik heb daar nog nooit cijfers van gezien. Werk jij misschien bij Connexxion? Laat Connexxion dan eens met die cijfers komen.
31-05-2019, 10:35 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Veel negatieve zeikers over privacy weer.
Valt wel mee hoor. Juist overdrijven past hier prachtig in. En daar gaat het nu juist net over.

Dat jij niets geeft om privacy of nul gevoel hebt voor mensenrechten betekend dat je of dom bent of naief en in beide gevallen is dar gevaarlijk.
Ik denk ook aan een veilige werkomgeving een mensenrecht. Paar eens met iemand die overvallen is en wat de impact is voor zo iemand zijn prive leven. De overvaller, staat zo weer buiten, maar het slachtoffer is er heel wat langer mee bezig.
Maar paar eens met zo iemand, en dan even kijken of je dan nog zo dom lult. Jij hebt het duidelijk nog nooit mee gemaakt.

Beste kun je dan je mond houden, lijkt mij. Jullie domme negatieve gezeik levert niets op.
Als jij dan ook je mond houd? Want jij probeert zelfs nog iets ergers te doen. Namelijk mensen de mond snoeren. Iets met vrijheid geld dus niet voor iedereen vanuit jou? Lekkere vrijheid, mensenrechten. Heel gevaarlijk... heeeeeeeel gevaarlijk zelfs.
Blokeer dat soort zeikneuzen.
Tja... Ik noem even iets over vrijheid..... Mensenrechten... Is het ook niet een mensenrecht om je mening te geven? Jij bent juist nu precies het voorbeeld rechten niet ontnomen moeten worden, iets waarvoor je nu vanuit jouw standpunt probeert op te komen.

De NeDDRlandse NSB achtige inborst is daar dol op.
Opmerking past precies in je eigenlijk gedachten en opmerkingen.
31-05-2019, 15:14 door Anoniem
@Tintin: Mooi uit de tent gelokt. Ik begon bewust over zeikers en blokkeer ze juist omdat er vaak veel gezeikt wordt over inhoudelijke reacties (ik reageer 1x per maand en ben altijd veels te lang TL,DR) waarvan er veel weldegelijk nuttig zijn maar worden afgekraakt en afgedaan als alluhoedjes door personen met een andere zienswijze. Veel posters zeuren hier over het blokkeren van anderen, dus dacht ik laat ik eens oproepen tot blokkeren. Lol

We kunnen elkaar een handje geven voor wat betreft het streven naar een veilige werk omgeving, echter staat dat los van privacy schendingen. Ik heb ooit een bus klem gereden zien worden door te politie / arestatieteam, later bleek de ov chip icm de camera beelden een verdachte die gezocht was te herkennen. Stel je voor dat het de juiste boef was en dat dat fout was gegaan zit je daar lekker midden in een kogel regen.

Een groot deel van de criminaliteit is geld gedreven en wordt nauwelijks aangepakt. Witwassende boefjes wonen in via katvangers gehuurde super studio's. Een kennis die woonde in een mooie wolkenkrabber vertelde me dat er een inval was geweest in een appartement elders, daar lagen kilo's drugs en honderden duizenden euro's cash geld. Bizar hoe lucratief illegale zaken blijkbaar zijn.

Dat kun je allemaal wel gaan verbieden en denken dat zero tollerence dioterie dat gaat oplossen maar dat zal het nooit doen. De oorlog versus drugs is contraproductief, ook zorgt het voor gigantisch veel overlast. Onze overheid levert op veel vlakken een absolute wanprestatie. Misdaad oplos percentage van 3% van de zaken die ze dan wel statistisch gezien verwerken. De politiestaat is meer bezig met imago en pr dan met daadwerkelijk zaken oppakken en oplossen.

Ook een groot nadeel is dat de politie de koning dient en alle wetten moet naleven (dus ook foute) ipv dat ze onze grondwet dienen lijkt het wel alsof ze (overheden in t algemeen) onze grond rechten verafschuwen. Recht is er voor de rijken en alleen te gunste van de rijken (machthebbers plus hun vriendjes). De burger moet zijn bek houden, werken en belasting betalen. Criminaliteit buiten de wealthy wijken intereseerd ze niets probeer maar eens aangifte te doen ergens van. Dan weet je meteen hoe belangrijk je als normale burger gevonden wordt.

Pres. F. D. Roosevelt zag het werkelijke probleem en loste dat op met zijn four freedoms. Zonder universeel geldende mensenrechten (maslow behoeften garanderen voor iedereen) nageleefd en actief verdedigd worden zal de wereld nooit vrede kennen en ook geen welvarendheid en veiligheid van bv terroristen of criminelen.

Mensen die denken dat mensenrechten slecht zijn, die zijn rijp voor een inrichting. Wat dat betreft zou er een politieke drempel moeten komen: Een soort cito toets die toets of iemand mentaal stabiel is of juist een rascist, fascist of politiestaat lover. Faal je dan mag je nooit besturen, politiek bedrijven of stemmen. Lijkt me een geweldig voor uitzicht. Al die idiote onder ontwikkelde tokkies die je daarmee zou kunnen beschermen tegen zich zelf. Nuttig
31-05-2019, 17:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen.

En hoe denk je dat je die "anonieme" OV-chipkaart moet opladen? juist.... met je bankpas.
Fout je kunt een anonieme ov-kaart met contact (muntgeld) opladen.
31-05-2019, 21:12 door Anoniem
Door Anoniem:Je kunt het ook anders bekijken. Je kunt een OV-chipkaart kopen in de winkel, en deze kun je daar ook opladen. Daarmee is het toegankelijk genoeg.
Lijkt me een geschikt alternatief. En je kan natuurlijk meerdere van die kaarten (die elk natuurlijk wel gevolgd kunnen worden) doorelkaar gebruiken.
31-05-2019, 21:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je wordt helemaal niet verplicht tot pinbetalingen. Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen.

En hoe denk je dat je die "anonieme" OV-chipkaart moet opladen? juist.... met je bankpas.
Je kan bij winkels toch gewoon met contant geld betalen (nu ja, nog wel), of mag dat niet voor een OV kaart? Ik zie bij de kassa ook altijd van die telefoon oplaad kaarten. Dus voor OV zou dat ook moeten kunnen. Kan natuurlijk dat de supermarkt daar dan servicekosten voor gaat rekenen, b.v 2.50 per keer, maar dat zou het probleem niet moeten zijn.

Maar als dat niet kan, dan kan die rechter vast iets van vinden, en dan is de politiek weer aan zet.
31-05-2019, 21:31 door Anoniem
Door Anoniem: De AP heeft het zo druk dat ze nergens willen handhaven.
Klinkt als dat die AP een parkeerplaats is voor uitgerangeerde politici.
Wel babbels, maar niets presteren.
02-06-2019, 22:59 door johanw - Bijgewerkt: 02-06-2019, 23:00
Door Anoniem:En hoe denk je dat je die "anonieme" OV-chipkaart moet opladen? juist.... met je bankpas.
Je kan bij winkels toch gewoon met contant geld betalen (nu ja, nog wel), of mag dat niet voor een OV kaart? Ik zie bij de kassa ook altijd van die telefoon oplaad kaarten. Dus voor OV zou dat ook moeten kunnen. Kan natuurlijk dat de supermarkt daar dan servicekosten voor gaat rekenen, b.v 2.50 per keer, maar dat zou het probleem niet moeten zijn.
In winkels kun je dat ding gewoonlijk alleen maar met een pinpas opwaarderen, maar bij het loket van de NS stations kun je gewoon contant betalen en dat bedrag zetten ze dan als saldo op die kaart. Ook handig voor incidentele OV reizigers, dan kun je precies je reisbedrag erop zetten en geen geld kwijt zijn dat ongebruikt op die kaart blijft staan.
03-06-2019, 08:37 door Anoniem
Gewoon de strippenkaart terug en het papieren treinkaartje terug. Ik ben voor.
03-06-2019, 08:51 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem:En hoe denk je dat je die "anonieme" OV-chipkaart moet opladen? juist.... met je bankpas.
Je kan bij winkels toch gewoon met contant geld betalen (nu ja, nog wel), of mag dat niet voor een OV kaart? Ik zie bij de kassa ook altijd van die telefoon oplaad kaarten. Dus voor OV zou dat ook moeten kunnen. Kan natuurlijk dat de supermarkt daar dan servicekosten voor gaat rekenen, b.v 2.50 per keer, maar dat zou het probleem niet moeten zijn.
In winkels kun je dat ding gewoonlijk alleen maar met een pinpas opwaarderen, maar bij het loket van de NS stations kun je gewoon contant betalen en dat bedrag zetten ze dan als saldo op die kaart. Ook handig voor incidentele OV reizigers, dan kun je precies je reisbedrag erop zetten en geen geld kwijt zijn dat ongebruikt op die kaart blijft staan.

Bijna geen enkel NS station heeft meer een "loket" (d.w.z. "servicebalie"), alleen een aantal grote stations. Bovendien betaal je dan extra kosten voor contant betalen. Wat betreft "incidentele" OV-reizigers, als die voor elke reis apart het precieze reisbedrag erop zetten (gesteld dat ze dat weten, die info is veel minder transparant dan voorafgaand aan de invoering van het OV-chip-systeem), dan betalen ze voor elke reis een extra toeslag van €0,50. Lijkt me niet echt "handig".

P.S. Sommige automaten op grote stations accepteren muntgeld, maar geen bankbiljetten. Daardoor is het ondoenlijk om je OV-chipkaart met bijv. 40 of 60 euro via zo'n automaat op te laden als je een retourtje Venlo-Amsterdam maakt, o.i.d. Moet je eerst wekenlang muntgeld opsparen... Het is gewoon ontmoedigingsbeleid.
05-06-2019, 10:00 door Anoniem
Je kunt ook gewoon een anonieme OV-chipkaart kopen en daarmee in de bus reizen. Dat is minder gemakkelijk, en daarmee leg je een soort van drempel voor reizigers, zeker.
....
Je kunt een OV-chipkaart kopen in de winkel, en deze kun je daar ook opladen.
Je kunt in de winkel niet anoniem opladen. Enkel op enkele machines op grote stations.
Zeg maar een onnodige extra treiter-drempel, ja.

Mag ik het zeggen?
met 6!! zaken tegen de AP ben je gewoon een aandachtsvrager (ofwel.. een jankert...)
Nee, met 6 zaken kun je best inhoudelijk opbouwende kritiek hebben. Hangt vooral van de motivatie af.
Het stempeltje jankert is iets wat toetsenboard-wariors al snel uit hun kast halen.
Daarnaast was het AP reeds de eerste om toe te geven dat ze te weinig mankracht (m/v/x) / slagkracht hebben.
11-06-2019, 14:51 door Anoniem
Je kunt het ook anders bekijken. Je kunt een OV-chipkaart kopen in de winkel, en deze kun je daar ook opladen.

Ik reis vrijwel nooit met openbaar vervoer, maar zover ik weet kun je het opladen alleen via een pinpas doen. Dus hiermee kan een koppeling gemaakt worden met jouw als persoon en is er geen sprake meer van een anonieme kaart.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.