image

Belgische autoriteit legt eerste boete op voor overtreden AVG

woensdag 29 mei 2019, 15:19 door Redactie, 4 reacties

Iets meer dan een jaar nadat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht werd heeft de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit de eerste boete wegens het overtreden van de privacywetgeving opgelegd. De boete van 2.000 euro is voor een niet nader genoemde burgemeester die voor een verkiezingscampagne gebruikmaakte van gegevens die hij voor het uitoefenen van zijn functie had verkregen.

De klagers die de gepersonaliseerde e-mail van de burgemeester ontvingen hadden via hun architecte contact met de burgemeester gehad over een verkavelingswijziging. De architecte nam bij die gelegenheid contact op met de burgemeester via e-mail met in kopie de e-mailadressen van de klagers. De dag voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar stuurde de burgemeester via een "Reply" een verkiezingsbericht naar de klagers.

De klagers stapten vervolgens naar de Gegevensbeschermingsautoriteit. De toezichthouder hoorde gisteren beide partijen tijdens een hoorzitting en kwam tot de conclusie dat de AVG inderdaad overtreden was. De burgemeester had gegevens die hij in het kader van een stedenbouwkundig project had verkregen niet voor verkiezingsdoeleinden mogen gebruiken.

Omdat het aantal betrokken personen beperkt is alsook de aard, de ernst en de duur van de inbreuk, kreeg de burgemeester een berisping en een geldboete van 2.000 euro opgelegd. "Het feit dat politici gebruik maken van persoonsgegevens voor hun verkiezingscampagnes baart vele burgers zorgen. Het is belangrijk om te onthouden dat overheidsmandatarissen de wet moeten eerbiedigen", aldus Hielke Hijmans van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Hijmans merkt op dat alle verwerkingsverantwoordelijken de AVG horen na te leven en al helemaal als het om overheidsfunctionarissen gaat. "Er wordt van een burgemeester verwacht dat hij de regelgeving en zijn verplichtingen naleeft." Het is de eerste geldboete die de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit oplegt. "Hoewel de boete bescheiden is, is de boodschap dat niet: de gegevensbescherming is een zaak van ons allen", zo stelt de toezichthouder.

Reacties (4)
29-05-2019, 16:37 door karma4
In het verlengde hiervan, wat zou de boete voor "geen peil" moeten worden voor hetzelfde vergrijp?
29-05-2019, 18:16 door Anoniem
Door karma4: In het verlengde hiervan, wat zou de boete voor "geen peil" moeten worden voor hetzelfde vergrijp?
Het zou handig zijn als je dan ook vertelt wat GeenPeil gedaan zou hebben en waarom ze daar een boete voor zouden moeten krijgen. Verwerk in je antwoord alsjeblieft ook even hoe je GeenPeil wilt straffen voor een overtreding van een wet die op dat moment volgens mij nog niet bestond, en hoe je dat rijmt met artikel 7 van de EVRM.
30-05-2019, 10:53 door Anoniem
Dit lijkt eerder een overtreding van antispam wetgeving. De persoonsgegevens komen uit een email en daar mag een burgemeester gewoon op antwoorden. Als hij dat doet door middel van een verkiezingspraatje is dat behoorlijk dom, maar dom zijn is geen overtreding.

Ik denk wel eens dat mensen niet snappen dat privacy vooral gaat over gegevens over een persoon. Hoe de persoon leeft, uiterlijke kenmerken, medisch, religie, "ras". Daar zou men zich druk over moeten maken. Niet over wat emailadressen of verkiezingsreclame. Verkiezingsreclame zou sowieso min of meer legaal moeten zijn, verkiezingen zijn immers de basis van democratie.
03-06-2019, 10:08 door Anoniem
Door Anoniem: Dit lijkt eerder een overtreding van antispam wetgeving. De persoonsgegevens komen uit een email en daar mag een burgemeester gewoon op antwoorden. Als hij dat doet door middel van een verkiezingspraatje is dat behoorlijk dom, maar dom zijn is geen overtreding.

Ik denk wel eens dat mensen niet snappen dat privacy vooral gaat over gegevens over een persoon. Hoe de persoon leeft, uiterlijke kenmerken, medisch, religie, "ras". Daar zou men zich druk over moeten maken. Niet over wat emailadressen of verkiezingsreclame. Verkiezingsreclame zou sowieso min of meer legaal moeten zijn, verkiezingen zijn immers de basis van democratie.
Dat is niet waar, waar het hier over gaat, is dat de persoonsgegevens verzameld zijn voor een verkavelingswijziging. Vervolgens heeft de burgemeester die gegevens gebruikt voor een ander doel, namelijk een verkiezingsbericht. Dat is niet toegestaan binnen de AVG.

Overigens gaat de AVG over alle persoonsgegevens (en dat begrip is heel breed). Degene die jij noemt, zijn bijzondere persoonsgegevens. Die mag je bijna nooit verwerken. Maar dat heeft verder weinig met het nieuwsbericht te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.