image

ProtonMail ontkent beschuldiging van vrijwillige surveillance

vrijdag 31 mei 2019, 10:25 door Redactie, 9 reacties

Versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft beschuldigingen van een Zwitserse advocaat ontkend dat het politiediensten vrijwillig zou helpen bij het uitvoeren van 'real-time surveillance'. Advocaat Martin Steiger kwam vorige week met een blog over een presentatie van de Zwitserse aanklager Stephan Walder.

Tijdens de betreffende presentatie zou Walder hebben gezegd dat ProtonMail zonder gerechtelijk bevel van de autoriteiten vrijwillig assistentie verleent bij het uitvoeren van real-time surveillance van verdachten. Na publicatie van het blog liet de officier van justitie aan de advocaat weten dat hij verkeerd was gequote en dat ProtonMail niet vrijwillig real-time data heeft afgestaan. Walder zou alleen hebben gesteld dat ProtonMail mogelijk een provider is die aan de Zwitserse wetgeving over surveillance van post en telecommunicatie moet voldoen. Steiger houdt echter vol dat Walder wel degelijk de uitspraak heeft gedaan dat ProtonMail vrijwillig assistentie heeft verleend.

In een verklaring op de uitspraken van de advocaat stelt ProtonMail dat de gedane beschuldigingen feitelijk onjuist zijn. "Niet alleen hebben we hem meerdere keren geïnformeerd dat zijn beschuldigingen onjuist zijn, maar de vermeende bron van zijn verhaal, een Zwitserse officier van justitie, heeft deze claims ook ontkend", aldus ProtonMail. De e-maildienst ontkent dat het vrijwillig assistentie verleent, zoals de advocaat claimt. ProtonMail zegt alleen mee te werken als het een gerechtelijk bevel van het Zwitserse hof of officier van justitie ontvangt.

Doordat de e-maildienst end-to-end-encryptie aanbiedt kan het daarnaast niet de inhoud van berichten vrijgeven. ProtonMail erkent wel dat het zich niet kan vinden in de interpretatie van de Zwitserse wetgeving door sommige afdelingen van de Zwitserse overheid, waarop het de Zwitserse federale bestuursrechter om een oordeel over de juiste interpretatie van de wet heeft gevraagd.

In een reactie op de claims van ProtonMail laat Steiger weten dat ProtonMail altijd stelde een telecomprovider met verminderde surveillanceverplichtingen te zijn die niet onder de Zwitserse wetgeving over surveillance van post en telecommunicatie zou vallen. Iets waarvan de e-mailprovider nu zegt dat het hier wel onder valt. Tevens zou ProtonMail in e-mails met de advocaat hebben laten weten dat het real-time monitoring van verdachten kan uitvoeren. Volgens de advocaat geeft ProtonMail tegenstrijdige en inconsistente verklaringen en moeten gebruikers zelf bepalen of ze de e-maildienst nog kunnen vertrouwen.

Reacties (9)
31-05-2019, 10:54 door Anoniem
Waar rook is, is vuur....
31-05-2019, 12:30 door [Account Verwijderd]
Hoewel ik het gevoel heb dat Protonmail en VPN te vertrouwen zijn, blijft het natuurlijk koffiedik kijken. Voor het zelfde geldt, zit ik er helemaal naast. Het bewijs voor of tegen is bijna niet te leveren. Tenzij het te laat is en al je zooi op straat ligt natuurlijk. Dan weet je het.

Wat let de BVD, NSA, KGB of Mossad een dergelijke dienst op te zetten? Dat was iig een van mijn eerste gedachtes.
31-05-2019, 13:53 door Anoniem
Potdomme net al mijn accounts omgezet naar Proton. Met het oog op de privacy. Tutanota dan maar?
31-05-2019, 14:35 door Anoniem
Door Rexodus: Hoewel ik het gevoel heb dat Protonmail en VPN te vertrouwen zijn, blijft het natuurlijk koffiedik kijken. Voor het zelfde geldt, zit ik er helemaal naast. Het bewijs voor of tegen is bijna niet te leveren. Tenzij het te laat is en al je zooi op straat ligt natuurlijk. Dan weet je het.

Wat let de BVD, NSA, KGB of Mossad een dergelijke dienst op te zetten? Dat was iig een van mijn eerste gedachtes.
Gelukkig alleen jouw gedachtes.
31-05-2019, 20:05 door Anoniem
Door Anoniem: Potdomme net al mijn accounts omgezet naar Proton. Met het oog op de privacy. Tutanota dan maar?

Of gewoon je eigen mailserver? Open source software i.c.m. thuishosting op eigen hardware; hard to beat.
01-06-2019, 01:19 door Anoniem
Door Anoniem: Waar rook is, is vuur....
Maar ook de brandweer, om het vuur weer uit te maken.
01-06-2019, 01:24 door Anoniem
Door Rexodus: Hoewel ik het gevoel heb dat Protonmail en VPN te vertrouwen zijn, blijft het natuurlijk koffiedik kijken.
Protonmail staat niet boven de wet. Misschien is Zwitserland toch niet zo'n geschikte jurisdictie, als ze daar dachten.
03-06-2019, 10:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waar rook is, is vuur....
Maar ook de brandweer, om het vuur weer uit te maken.

De brandweer maakt geen vuur uit. De brandweer stopt brand.
Laat het vuur dus maar gerust aan.

Peter
04-06-2019, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Potdomme net al mijn accounts omgezet naar Proton. Met het oog op de privacy. Tutanota dan maar?

Ik zou zegggen: posteo.de of mailbox.org.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.