image

Australische topuniversiteit getroffen door groot datalek

dinsdag 4 juni 2019, 11:13 door Redactie, 4 reacties

De voornaamste universiteit van Australië is getroffen door een groot datalek, waarbij aanvallers gegevens van studenten, personeel en bezoekers wisten te stelen die 19 jaar teruggaan. De Australian National University (ANU) ontdekte twee weken geleden op 17 mei dat een aanvaller eind 2018 toegang tot de systemen had gekregen. Daarbij zijn er ook gegevens gestolen.

Het gaat om persoonlijke gegevens van personeel, bezoekers en studenten die 19 jaar teruggaan, waaronder namen, persoonlijke e-mailadressen, adresgegevens, telefoonnummers, geboortedata, gegevens van noodcontacten, belasting- en salarisgegevens, rekeninggegevens en academische records en transcripties van studenten. Hoe de aanvaller toegang tot de systemen wist te krijgen is niet bekendgemaakt.

Wel laat de universiteit weten dat het voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de it-security aan te scherpen, maar wederom worden er geen details gegeven. Vorig jaar kreeg de ANU ook al met een incident te maken. Destijds werden verschillende upgrades aan de systemen uitgevoerd om gegevens beter te beschermen. "Was het niet voor die upgrades, dan hadden we dit incident niet gedetecteerd", zegt Brian Schmidt, vicerector van de universiteit. Voor studenten en medewerkers die zich zorgen maker is er een hulplijn geopend.

Reacties (4)
04-06-2019, 11:20 door Anoniem
Dataretentie :)
04-06-2019, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: Dataretentie :)

Juist niet. Er lijken geen telefonie- en internetgegevens te zijn buitgemaakt.

Verder vind ik dat "19 jaar" wel wat veel focus krijgen. Als ze bij ons de HR database te pakken krijgen, staat er van mij informatie in die ruim 25 jaar oud is. Dat is gewoon een wettelijke verplichting.

Peter
04-06-2019, 15:04 door Anoniem
"Was het niet voor die upgrades..."
Slechte vertaling van "Had it not been for those upgrades..."
Ik zou zeggen: Als we die upgrades niet hadden uitgevoerd...
06-06-2019, 02:21 door Anoniem
En dan te bedenken dat deze universiteit een Master Degree in Cyber Security aanbiedt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.