image

Russische geheime dienst vraagt Yandex om encryptiesleutels

woensdag 5 juni 2019, 11:30 door Redactie, 5 reacties

De Russische geheime dienst FSB heeft internetgigant Yandex om encryptiesleutels gevraagd, zodat het data van gebruikers kan ontsleutelen. Het gaat specifiek om de online diensten Yandex.Mail en Yandex.Disk. Yandex heeft echter geweigerd om de encryptiesleutels af te staan, zo meldt RBC.

"De wet heeft het over het verlenen van informatie om berichten te decoderen, wat geen verzoek om encryptiesleutels inhoudt die nodig zijn om al het verkeer te ontsleutelen", aldus een woordvoerder tegenover persbureau Reuters. Volgens Yandex is het mogelijk om aan de wet te voldoen zonder de privacy van gebruikers te schenden. "We vinden de balans tussen veiligheid en privacy van gebruikers belangrijk, en dat voor alle marktpartijen dezelfde regels gelden."

Vorig jaar vroeg de FSB nog om de encryptiesleutels van de versleutelde chatdienst Telegram, zodat het chatverkeer van gebruikers kon ontsleutelen. Toen Telegram dit weigerde besloten de Russische autoriteiten om de chatdienst in het land te blokkeren.

Reacties (5)
05-06-2019, 11:59 door Anoniem
lijkt me niet dat yandex in rusland geblokkeerd gaat worden.
dat is hetzelfde als dat de FBI google zou gaan blokkeren.

waarom zou je je grootste bron van informatie blokkeren?
05-06-2019, 22:58 door Anoniem
Afleidingsverhaal. Als ze Yandex niet al 10 jaar onder controle hebben dan doen ze iets fout.

Net zoals de FBI die bij Apple om keys vraagt terwijl de meeste bedrijven in San Francisco automatisch zaken doen met de donkere kant en 8/10 securitybedrijven in alle sectoren per definitie.

Ja, heb mijn loon weer eens niet gehad deze maand dus..
05-06-2019, 23:41 door Anoniem
Ik had verwacht dat Yandex gewoon een moderator accountje had voor de FSB, met toegang tot alle gebruikersdata. Of is dat wel heel cynisch?
06-06-2019, 07:51 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Ik had verwacht dat Yandex gewoon een moderator accountje had voor de FSB, met toegang tot alle gebruikersdata. Of is dat wel heel cynisch?

Een extra "security-officer" is meestal de methode die over de schouder meekijkt van de beheerder.
06-06-2019, 20:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik had verwacht dat Yandex gewoon een moderator accountje had voor de FSB, met toegang tot alle gebruikersdata. Of is dat wel heel cynisch?

Conclusie?

De Russen liggen dus hopeloos achter en wij hebben helemaal niets te vrezen?

En we kunnen ook gewoon op vakantie naar dat land of toch niet?

Welke landen zijn wel veilig vraag ik me dan af want met sommige vrienden heb je geen vijanden nodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.