image

Wbni levert nog geen meldingen op van cyberincidenten

donderdag 6 juni 2019, 14:12 door Redactie, 1 reacties

Vorig jaar november werd de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) van kracht, die aanbieders van essentiële diensten verplicht om ernstige cyberincidenten bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Agentschap Telecom te melden. Er zijn echter nog geen meldingen gedaan.

Dat laat de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten op vragen van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over het jaarverslag van het ministerie (pdf). De Wbni is de Nederlandse vertaalslag van de Europese Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (de NIB-Richtlijn), die voor meer eenheid in beleid over netwerk- en informatiebeveiliging moet zorgen. Het is gericht op aanbieders van essentiële diensten in onder andere de energie-, de financiële- en vervoerssector en digitale dienstverleners, zoals clouddiensten, online zoekmachines en online marktplaatsen.

Niet alleen zijn deze partijen door de Wbni verplicht om ernstige incidenten te rapporteren aan het NCSC en het Agentschap Telecom, ze moeten ook maatregelen nemen om hun ict-infrastructuur tegen aanvallen en incidenten te beveiligen. Vorige maand kwam het Agentschap Telecom nog met een korte voorlichtingsfilm over de Wbni. Eerder dit jaar werd ook al bekend dat organisaties binnen de vitale infrastructuur nog geen meldingen van ernstige cyberincidenten hebben gedaan.

Image

Reacties (1)
07-06-2019, 11:34 door Anoniem
Let op: het antwoord van de Minister ziet slechts op 2018 (dus slechts 2 maanden). Over 2019 heeft men zich niet uitgelaten. Dit zou mijns inziens moeten worden verduidelijkt in dit nieuwsbericht. Gr
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.