image

Mozilla gaat telemetrie verzamelen om trackers te bestrijden

vrijdag 7 juni 2019, 11:36 door Redactie, 1 reacties

Mozilla gaat op een privacyvriendelijke manier telemetriegegevens van een kleine groep Firefoxgebruikers verzamelen om trackers te bestrijden, zo heeft de browserontwikkelaar aangekondigd. Deze week kondigde Mozilla aan dat Firefox vanaf nu standaard third-party trackingcookies blokkeert.

"We verwachten dat trackers hierop zullen reageren en in sommige gevallen zullen proberen om dit te omzeilen. We kunnen dit detecteren door te monitoren hoe onze blocklists in Firefox worden toegepast", zegt Mozillas Steven Englehardt. Het direct monitoren van de blocklists bij Firefoxgebruikers zou echter data vereisen die volgens Englehardt te gevoelig is om te verzamelen.

Vorig jaar onthulde Mozilla een nieuw systeem om op een privacyvriendelijke manier telemetriegegevens te verzamelen. Prio, zoals het systeem heet, is ontwikkeld door wetenschappers van Stanford University. Het idee achter Prio is dat voor de meeste gevallen het niet nodig is om individuele data van gebruikers te verzamelen, maar alleen geaggregeerde gegevens. Prio, dat zich in het publieke domein bevindt, laat Mozilla geaggregeerde gegevens verzamelen, zonder dat de individuele data van gebruikers wordt verzameld.

Mozilla heeft nu een aanvulling op Prio ontwikkeld genaamd Firefox Origin Telemetry. Deze toevoeging telt het aantal websites waarop de blocklist actief was, alsmede het aantal websites waar die vanwege compatibiliteitsuitzonderingen niet draaide. Door deze statistieken te monitoren kan Mozilla zien hoe trackers het blokkeren van de trackingcookies proberen te omzeilen.

Prio vereist dat twee onafhankelijke partijen elk een apart deel van de telemetriegegevens verwerken. In het geval van de nu aangekondigde test zal dit niet gebeuren en verwerkt Mozilla alle data. De browserontwikkelaar zal daarom alleen maar gegevens verzamelen van 1 procent van de Firefox Nightly-gebruikers. Dit is een vroege testversie van Firefox. Daarnaast voldoet de test aan het dataverzamelingsbeleid van Firefox, aldus Englehardt.

Reacties (1)
08-06-2019, 11:27 door Anoniem
Fijn voor Firefox hopelijk gaan ze ook eens de Zoomherinnering aanpakken i.p.v. sommige pagina,s keer op keer te moeten vergroten .
Is ook zo iri issue in Firefox .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.