image

AP geeft beveiligingstips voor Internet of Things-apparaten

donderdag 13 juni 2019, 13:37 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-06-2019, 17:07

Er is een toename van het aantal Internet of Things-apparaten in Nederland, maar deze apparaten brengen ook privacyrisico's met zich mee, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder geeft daarom verschillende tips waarmee gebruikers hun privacy kunnen beschermen (pdf).

"Internet of things-apparaten verzamelen gegevens die veel over u kunnen zeggen. Het is belangrijk dat u van tevoren weet wat er met uw gegevens gebeurt als u een apparaat gaat gebruiken. Zodat u zelf kunt beslissen of u dat wel wilt", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Gebruikers krijgen dan ook het advies om voor de aanschaf eerst de privacyverklaring van de fabrikant te lezen.

Tevens wordt aangeraden om naar betrouwbare tests en eventuele bekende veiligheidsrisico's van het IoT-apparaat in kwestie te zoeken. Gebruikers kunnen ook wijzer worden via de ervaringen van andere gebruikers. Verder is het verstandig om te kijken naar garanties die fabrikanten geven over toekomstige beveiligingsupdates.

Bij de installatie is het nodig om gebruikersnaam en wachtwoord te wijzigen. Dit is volgens de toezichthouder één van de belangrijkste stappen in het beveiligen van IoT-apparatuur. Wanneer het apparaat meerfactorauthenticatie biedt wordt aangeraden om hier gebruik van te maken. Ook adviseert de AP om de router te beveiligen. "Uw router is de toegangspoort van uw apparaten naar het internet. De standaardinstellingen van uw router maken u mogelijk kwetsbaar voor digitale indringers of voor het lekken van uw gegevens."

Gebruikers die vragen of een klacht over hun privacy bij een Internet of Things-apparaat hebben wordt aangeraden om eerst contact met de fabrikant van het apparaat op te nemen. "Heeft u een klacht en komt u er samen met de fabrikant niet uit? Dan kunt u een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens", besluit de toezichthouder.

Reacties (3)
13-06-2019, 18:25 door Anoniem
Gezond verstand gebruiken, dat is een probleem these days.
14-06-2019, 08:17 door Anoniem
Even de PDF gelezen, dan snap ik niet waarom er geen negatief advies voor Android devices gegeven wordt.

BeveiligingsprobleemInternet of things-apparaten worden op grote schaalgeproduceerd en verkocht. Dat betekent dat een beveiligingsprobleem of datalek bijeen veel gekocht apparaat of type apparaat een grote groep mensen kan raken. Hoort u in de media dat er een beveiligingsprobleem is dat mogelijk uw apparatuur betreft? Dan kunt u voor meer informatie het beste de website van de fabrikant raadplegen. Ukunt ook het apparaat tijdelijk uitschakelen tot duidelijk is wat het probleem is en hoe u het apparaat weer veilig kunt gebruiken.

Miljarden lekke Android devices wereldwijd en we modderen gewoon door.
19-06-2019, 01:37 door Anoniem
Door Anoniem: Gezond verstand gebruiken, dat is een probleem these days.
Geen IoT apparaten aansluiten op internet, want ze zijn allemaal lek en spioneren voor de fabrikant.
Eigenlijk kan je beter helemaal geet IoT apparaat kopen, want IoT zonder I is ook bizar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.