image

Britse minister tekent Amerikaans uitleveringsverzoek Assange

donderdag 13 juni 2019, 14:23 door Redactie, 9 reacties

De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft het Amerikaanse uitleveringsverzoek voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange getekend, waar hij wordt verdacht van computervredebreuk en het verspreiden van vertrouwelijke informatie. Dat liet de minister in een radioprogramma van de BBC weten.

"De beslissing ligt uiteindelijk bij de rechtbank, maar er is een erg belangrijke rol voor de minister van Binnenlandse Zaken en ik wil dat er altijd recht wordt gedaan. We hebben een legitiem uitleveringsverzoek, dus heb ik het getekend, maar de uiteindelijke beslissing ligt nu bij de rechtbank", aldus minister Sajid Javid, die verder opmerkte dat hij blij is dat Assange achter de tralies zit, omdat hij de Britse wet heeft overtreden.

Afgelopen april werd Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen door de Britse politie aangehouden. Hij werd vervolgens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012. Op de dag van zijn aanhouding vroegen de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering. In de Verenigde Staten wordt hij verdacht van computervredebreuk. De aanklacht werd vorige maand uitgebreid met het verspreiden van vertrouwelijke informatie.

Een in uitleveringen gespecialiseerde advocaat laat aan The Guardian weten dat het tekenen van het uitleveringsverzoek een belangrijke, maar louter formele stap is om het uitleveringsproces in gang te zetten. Naar verwachting zal het proces pas over enkele maanden beginnen, waarna beide partijen de gelegenheid hebben om in beroep te gaan.

Reacties (9)
13-06-2019, 14:53 door Anoniem
Eind van het feestje: deze held wordt gewoon uitgeleverd, wordt ergens opgesloten en gaat stuk aan een ongeluk ofzo. Wat zo werkt een 'rechtsstaat' waar je aan de poten van de regering zaagt. Het land van de onbegrensde mogelijkheden enzo,.
13-06-2019, 15:18 door Anoniem
Volgens mij zou de volgorde andersom moeten zijn. Of een uitleveringsverzoek legitiem is, wordt m.i. door de rechtbank bepaald. Wanneer deze stelt, dat aan alle voorwaarden is voldaan, dan is een verzoek legitiem. Pas daarna is het aan de minister om te besluiten of hij het verzoek gestand wil doen, of dat er voor hem andere gronden zijn, om het toch af te wijzen.
13-06-2019, 16:34 door Anoniem
"Legitiem uitleveringsverzoek", voor duidelijk (en duidelijk met moeite) verzonnen aanklachten?

Deze VK-minister doet gewoon braaf wat de VS hem opdraagt. Zijn wollige "wat ben ik toch goed bezig"-woorden kunnen dat echt niet verhullen. Maar mischien lees ik het verkeerd en is het echt vooral een formaliteit en is dit een dikke hint aan de rechter om het verzoek wegens wankele argumentatie af te wijzen.
13-06-2019, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: "Legitiem uitleveringsverzoek", voor duidelijk (en duidelijk met moeite) verzonnen aanklachten?

Deze VK-minister doet gewoon braaf wat de VS hem opdraagt. Zijn wollige "wat ben ik toch goed bezig"-woorden kunnen dat echt niet verhullen. Maar mischien lees ik het verkeerd en is het echt vooral een formaliteit en is dit een dikke hint aan de rechter om het verzoek wegens wankele argumentatie af te wijzen.
Logisch: Trumpet had net hele goede handelsbetrekkingen beloofd na brexit. It's all in the game.
Het is een spel, dat niet om rechtvaardigheid draait maar om eigenbelang, en de zondebok is altijd iemand anders.

Net als de vuurwerkramp in Enschede destijds dat nu weer is opgerakeld met uitspraken die de strekking hebben van
"O wat jammer en verschrikkelijk nou, het ziet er naar uit dat we toen niet rechtvaardig zijn geweest."

Leuk aangedragen hoor, maar natuurlijk veel te laat!
Je kon toen op klompen al aanvoelen dat er dingen niet klopten.
Maar het was nu eenmaal een ernstige ramp en dus moesten er snel personen voor boeten om de mensen weer rustig te krijgen. Had ook alles te maken met emoties die niet in toom werden gehouden, waaronder angst die wordt ingeboezemd door het geblaas van een grote groep slachtoffers die om genoegdoening vragen, en willen dat de verantwoordelijken zo snel mogelijk worden gestraft. Maar hierdoor verliest men de nuchterheid en gaat men spoken zien.
Ook in de rechtspraak komt dit voor helaas. En iets terugdraaien betekent natuurlijk gezichtsverlies en opnieuw onrust,
dus dit zal men niet snel doen.

En zo wordt soms om de eigen eer en om de lieve vrede te bewaren onrecht gepleegd over ruggen van onschuldigen door middel van vals bewijs, of door bepaalde feiten groter op te blazen dan ze werkelijk zijn.
13-06-2019, 18:27 door Anoniem
En daar komen de complottheorieën weer aan!
13-06-2019, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem: En daar komen de complottheorieën weer aan!
Ik zie geen complottheorieën eigenlijk. Een complot of samenzwering vereist een moedwillige organisatie die hier nergens zelfs maar vermoed wordt. Wel wordt vermoed een gebrek aan eigen wilskracht en daarom maar naar andermans pijpen dansen, zich in bochten wringen om eigen falen maar niet te hoeven toegeven, en dergelijke. Subtiel verschilletje.
14-06-2019, 00:55 door Anoniem
Nah. Ik ben niet echt een Assange fan. Maar zo een minister van de UK, die zomaar tekent. Ik bedoel, wat die amerikanen niet ineens na al die jaren, zomaar spontaan, aan allemaal nieuwe aanklachten hebben zitten knutselen, dat soort spelletjes had zelfs Putin beter weten te spelen en bij mekaar weten te lullen en achteraf-bedenken!

Zo ondertussen heb ik de induk dat die hele UK flink van de theepot is gepleurd. Ik vraag me af of er daar nog iemand hun eigen bevrijders van toen begrijpt. Echt. Serieus.
14-06-2019, 07:52 door Bitje-scheef
Door Anoniem: En daar komen de complottheorieën weer aan!

Dat beloften soms de boel een beetje smeert en masseert... Nee dat heet politiek.
14-06-2019, 08:57 door Anoniem
Dat de minister dit verzoek zou tekenen was te voorzien. Echter of het voor de rechter ook standhoudt is bepaald nog geen gelopen race. Zeker niet nu de VS de beruchte Espionage Act van stal heeft gehaald (wat overigens verwacht werd). Dat is waar de werkelijke strijd gaat plaatsvinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.