image

FDA waarschuwt voor ernstig lek in insulinepompjes Medtronic

vrijdag 28 juni 2019, 12:29 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft diabetespatiënten gewaarschuwd voor een ernstig lek in verschillende insulinepompjes van fabrikant Medtronic waardoor een aanvaller de instellingen en insulineafgifte kan aanpassen, wat levensgevaarlijke gevolgen voor patiënten kan hebben.

De FDA adviseert diabetespatiënten die van de pompjes gebruikmaken om die te vervangen. Het gaat om de MiniMed 508 en verschillende modellen van de MiniMed Paradigm. Verschillende van deze modellen zijn alleen buiten de Verenigde Staten beschikbaar. Medtronic zou inmiddels een terugroepactie zijn begonnen. Patiënten buiten de VS zullen een brief met instructies ontvangen. Tevens adviseert de fabrikant dat patiënten contact met hun zorgaanbieder opnemen om te kijken welke beveiligingsmaatregelen genomen kunnen worden.

Via de kwetsbaarheden in de apparaten kan een aanvaller draadloos verbinding maken en vervolgens de instellingen wijzigen, waardoor een patiënt teveel insuline krijgt, wat tot een sterke daling van de bloedglucosewaarde kan leiden, of de insulineafgifte te stoppen, wat voor een hoge bloedglucosewaarde en diabetische ketoacidose kan zorgen, wat levensgevaarlijk is.

De FDA raadt patiënten aan om hun insulinepomp en de apparaten die daarmee verbonden zijn te allen tijde bij zich te houden. Verder moet het serienummer van de pomp niet met anderen worden gedeeld en moeten patiënten alert zijn op meldingen, alarmen en waarschuwingen. Tevens wordt aangeraden om de insulinepomp alleen met apparaten en software van Medtronic verbinding te laten maken en het usb-apparaat van de computer los te koppelen wanneer er data van de pomp is uitgelezen.

Reacties (1)
01-07-2019, 12:39 door Anoniem
Op zich begrijp ik dat men de patiënten waarschuwt, maar waarom niet de fabrikant opdracht gegeven om die dingen met stoom en kokend water terug te halen en te vervangen voor een veilig exemplaar?
Nu wordt de oplossing voor deze ontwerpfout geheel bij de gebruikers gelegd en daar lijkt hij mij niet thuis te horen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.