image

Overheid waarschuwt jongeren voor gevolgen identiteitsfraude

maandag 1 juli 2019, 15:12 door Redactie, 8 reacties

De overheid is een nieuwe campagne gestart om jongeren bewust te maken van de gevolgen van identiteitsfraude. Het gaat dan met name om jongeren die hun identiteitskaart lenen, uitlenen of vervalsen. Hoewel dit onschuldig lijkt kan het vervelende gevolgen hebben.

"Zo kan iemand voor 2 jaar zijn of haar paspoort kwijtraken", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Via de campagne "Eerlijk over je ID. Daar kom je verder mee." moeten jongeren bewust worden gemaakt wat voor gevolgen identiteitsfraude kan hebben. Daarnaast wil de campagne benadrukken dat de betrouwbaarheid van het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart in de verdrukking kan komen door het even lenen of uitlenen.

Met de campagne wil de overheid bereiken dat volgend jaar 80 procent van alle Nederlandse jongeren in de leeftijd van 16 tot 22 jaar weet dat zij identiteitsfraude plegen als zij een identiteitsbewijs lenen, uitlenen of vervalsen. De campagne wordt voornamelijk via social media ingezet met hulp van 'influencers'. Tevens is de campagnewebsite EerlijkoverjeID.nl gelanceerd en zijn er voor de campagne posters en video's ontwikkeld.

Image

Reacties (8)
01-07-2019, 15:25 door Anoniem
Maar de jongeren vertellen dat je beter geen DigiD kunt gebruiken om identiteitsfraude te voorkomen doen ze dan weer net niet.
01-07-2019, 15:31 door Anoniem
En je nooit afvragen waarom identiteitsfraude langzamerhand een steeds hogere vlucht neemt. Nee, dat lossen we allemaal op met een campagnetje. Zo, op naar het volgende projectje om het ceevee te vullen!

"Zo kan iemand voor 2 jaar zijn of haar paspoort kwijtraken"
Da's leuk, maar je mag dus helemaal niets meer zonder, waarmee dit als straf onhoudbaar wordt. Dan had je "ID" maar niet voor alles+niets+nog meer verplicht moeten stellen, zonder na te denken over de gevolgen van al die gestapelde regeltjes ingesteld puur voor ambtenarengemak. En dus burgerlijk ongemak.

"Eerlijk over je ID. Daar kom je verder mee."
En dat is zo langzamerhand, zeker voor jongeren, gewoon niet meer waar.

Maarja, propagandacampagnetje van de overheidsvoorliegers, net zo eerlijk en betrouwbaar als de, volgens eigen zeggen objectief en onafhankelijke maar schoorvoetend toegegeven toch nog steeds met overheidsgeld betaalde, NOS. Heel geloofwaardig allemaal.

Het punt is natuurlijk niet dat identiteitsfraude dan maar een goed idee zou zijn. Het punt is dat identiteitsfraude tegenwoordig bijkans vereist is voor jongeren om een beetje leuk op te kunnen groeien. En dat, dat is het echte kwaad. En dat danken we voor de volle honderd procent aan de overheid zelf. Dat doet vrij hard afbreuk aan deze overheidspropaganda.
01-07-2019, 15:45 door Anoniem
De afbeelding is echt weer zo'n slecht iets. Wat is het doel van die campagne? Zorgen dat de jeugd geen slachtoffer wordt van identiteitsfraude en de risico's van het (uit)lenen of vervalsen van een ID begrijpt zodat deze zijn/haar gedrag aanpast. Maar wat doen ze? Uitleggen wanneer je identiteitsfraude pleegt. Oké, en nu?

Vervolgens met een video de gevolgen van bepaalde keuzes uitlichten. Lekker sociaal gewenste antwoorden vangen.

Jurisprudentie en uitgedeelde boetes, dat is wat gaat helpen. Aanpakken die kids, iedereen weet heus wel dat het niet mag. Lichte boetes uitdelen en grotere stappen nemen bij herhaling. Dan denken ze wel twee keer na.
01-07-2019, 16:39 door karma4
Enerzijds zeggen dat een kopietje Id of het weten van het bsn het bewijs van de juiste persoon is.

Nu wordt dat geloofd en gebruikt dan komen dat het niet mag.
De betere oplossing is uitdragen van een controle waarbij dar misbruik van weten van een bsn nauwelijks mogelijk is.
01-07-2019, 18:42 door Anoniem
Ik vermoed dat het hier gaat om het uitlenen van een ID om zodoende onder de 18 alcohol tabakswaren te kunnen kopen. Het gaat de overheid in dit geval om het - blijkbaar zonder al te boze opzet - plegen/i] van identiteitsfraude.

Op zich is het goed om daar een campagne voor te geven. Nog beter zou zijn als de politie haar opvoedkundige rol weer wat zou oppoetsen. Opvoeden is een onderdeel van handhaven, maar anders dan meteen bij de eerste gelegenheid hard straffen. Je escaleert rustig. Bovendien zorg je dat je elkaar wederzijds kent en een band aangaat. Mensen luisteren nu eenmaal beter naar mensen die ze kennen en waarvan zij het gevoel hebben dat zij hun kennen (wat iets anders is dan dat ze een berg trivia verzameld hebben).

Overigens maakt @Anoniem 15:31 een goed punt. Je kan wel heel stoer roepen om iemands ID voor twee jaar af te pakken. Als een mens dan vervolgens (bijvoorbeeld maar niet uitsluitend) geen medische zorg kan krijgen en/of niet kan inschrijven voor een studie, dan zal het niet lang duren of de huilverhalen komen in de Story. ID afpakken betekent uitsluiten van het hele economische en maatschappelijke leven. Zelfs bijvoorbeeld Willem Holleeder of Jos B mogen hun ID houden. Als het werkelijk om een biertje gaat, is dat wel een hele harde maatregel.
01-07-2019, 20:00 door Anoniem
Vervanging huidige ID in de nabije toekomst :

Het gaat dan met name om iedere burger die hun smartphone lenen, uitlenen of manipuleren,hacken.

Hoewel dit onschuldig lijkt kan het vervelende gevolgen hebben.

The Matrix
01-07-2019, 22:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vermoed dat het hier gaat om het uitlenen van een ID om zodoende onder de 18 alcohol tabakswaren te kunnen kopen. Het gaat de overheid in dit geval om het - blijkbaar zonder al te boze opzet - plegen van identiteitsfraude.
Of binnenkomen in een cafe waar de rest van je vrienden ook uithangen, etc.

Wat mij betreft heb ik liever dat dat verbod weer uit de wetsboeken verdwijnt. Het koopverbod voorkomt niet dat jongeren wel alcohol binnenkrijgen. Zie bijvoorbeeld die zeer tekenende oproep van de verzamelde burgemeesters dat "illegale zuipketen verboden moeten worden." Tekenend omdat het de totale onmacht en zelfs het onbenul van de burgemeesters laat zien. Immers, de illegale zuipketen zijn al illegaal en daarmee verboden. Duh.

Wat doe je daartegen? Nou, als deze overheid vrij weinig. Dus proberen ze het maar via winkeliers en cafebazen. Die dus feitelijk overheidstaken moeten uitvoeren. Onbezoldigd en op straffe van forse boetes.

Op zich is het goed om daar een campagne voor te geven.
Voor identiteitsfraude, nadat ze het zelf bijkans onmogelijk gemaakt hebben een beetje als tiener te leven zonder "aangepast" ID?

Laat ze liever campagne voeren voor iets dat wel kans heeft van slagen. Bijvoorbeeld ouders aanspreken op hun opvoedkundige verantwoordelijkheden. Maar uiteindelijk is wel of geen alcohol voor tieners dan ook een ding van de ouders, en gaat de overheid nu op hun stoeltje zitten. En dat werkt niet dus moet er maar een regel bovenop, en nog een, en nog een, en een campagne, en zo drijven we steeds verder van het oorspronkelijke doel af.

Nog beter zou zijn als de politie haar opvoedkundige rol weer wat zou oppoetsen. Opvoeden is een onderdeel van handhaven, maar anders dan meteen bij de eerste gelegenheid hard straffen.
Daar heb je gezag voor nodig dat de lieve meisjes (m/v) van de politie niet meer hebben.

Je escaleert rustig.
Hoe was het ookalweer met die rel met de etert in de tram? Tweehonderd keer gevraagd, nog niet gedaan, dan maar pepperspray. Landelijke ophef. Dat kan beter.

Bovendien zorg je dat je elkaar wederzijds kent en een band aangaat.
Dat is er helemaal uit(bezuinigd). In zekere zin een argument tegen BOAs.

Mensen luisteren nu eenmaal beter naar mensen die ze kennen en waarvan zij het gevoel hebben dat zij hun kennen (wat iets anders is dan dat ze een berg trivia verzameld hebben).
Maar ook mensen die gezag hebben en zelf wat te vertellen hebben. Meer dan gigantische boetes uitdelen voor relatief kleine vergrijpen doet de politie niet meer. Of "verkeerscontroles" die helemaal niets meer van doen hebben met verkeersveiligheid, maar met vlekjes vinden op bonte koeien en daar goed voor vangen.

Ze zijn dus representanten van een overheid die zichzelf(!) steeds verder van het volk plaatst.
02-07-2019, 06:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Overigens maakt @Anoniem 15:31 een goed punt. Je kan wel heel stoer roepen om iemands ID voor twee jaar af te pakken. Als een mens dan vervolgens (bijvoorbeeld maar niet uitsluitend) geen medische zorg kan krijgen en/of niet kan inschrijven voor een studie, dan zal het niet lang duren of de huilverhalen komen in de Story. ID afpakken betekent uitsluiten van het hele economische en maatschappelijke leven. Zelfs bijvoorbeeld Willem Holleeder of Jos B mogen hun ID houden. Als het werkelijk om een biertje gaat, is dat wel een hele harde maatregel.
Goed lezen, het gaat om het afnemen van een paspoort, niet het identiteitsbewijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.