De overheid investeert jaarlijks 5 miljoen euro in cyberdiplomaten die zich bezighouden met veiligheid in het digitale domein en diplomatieke posten bijstaan met cyberkwesties. Het geld gaat onder andere naar cyberdiplomatietraining voor diplomaten en een team van specialisten dat diplomatieke posten bijstaat.
De Nederlandse cyberdiplomaten moeten onder andere binnen de Europese Unie en Verenigde Naties aan internationale coalities werken, zodat er gezamenlijk diplomatiek kan worden opgetreden tegen kwaadwillende staten en criminelen. De diplomatieke respons moet het bewustzijn over cyberoperaties vergroten en partijen die dergelijke aanvallen willen uitvoeren afschrikken. Daarnaast moeten de cyberdiplomaten de internationale positie van Nederland versterken.
"Door cyberoperaties die de internationale rechtsorde ondergraven publiekelijk aan de kaak te stellen wordt de schijnwerper gezet op ontoelaatbaar gedrag", zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (pdf). Eerder liet minister Bijleveld van Defensie al weten dat het benoemen van landen en partijen die achter cyberaanvallen zitten Nederland een minder aantrekkelijk doelwit voor dergelijke aanvallen maakt.
In maart stelde het kabinet al bij de presentatie van de Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 dat cyberdiplomatie het eenvoudiger moet maken om daders tot de verantwoording te roepen en te reageren op hun cyberactiviteiten. Volgens het kabinet moet dit een rem zetten op de neiging van landen om cybercapaciteiten in te zetten. Nederland zal zich daarnaast voor nieuwe internationale afspraken inzetten die cyberdreigingen moeten verminderen. Vorige maand bleek bij een voortgangsbrief over de Nederlandse Cybersecurity Agenda dat de eerste cyberdiplomaten inmiddels actief zijn (pdf).
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als werkgever in een gebied waar met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt, zie ik mezelf verplicht om 2factor authenticatie ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.