image

Overheid investeert jaarlijks 5 miljoen euro in cyberdiplomaten

vrijdag 5 juli 2019, 10:15 door Redactie, 4 reacties

De overheid investeert jaarlijks 5 miljoen euro in cyberdiplomaten die zich bezighouden met veiligheid in het digitale domein en diplomatieke posten bijstaan met cyberkwesties. Het geld gaat onder andere naar cyberdiplomatietraining voor diplomaten en een team van specialisten dat diplomatieke posten bijstaat.

De Nederlandse cyberdiplomaten moeten onder andere binnen de Europese Unie en Verenigde Naties aan internationale coalities werken, zodat er gezamenlijk diplomatiek kan worden opgetreden tegen kwaadwillende staten en criminelen. De diplomatieke respons moet het bewustzijn over cyberoperaties vergroten en partijen die dergelijke aanvallen willen uitvoeren afschrikken. Daarnaast moeten de cyberdiplomaten de internationale positie van Nederland versterken.

"Door cyberoperaties die de internationale rechtsorde ondergraven publiekelijk aan de kaak te stellen wordt de schijnwerper gezet op ontoelaatbaar gedrag", zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (pdf). Eerder liet minister Bijleveld van Defensie al weten dat het benoemen van landen en partijen die achter cyberaanvallen zitten Nederland een minder aantrekkelijk doelwit voor dergelijke aanvallen maakt.

In maart stelde het kabinet al bij de presentatie van de Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 dat cyberdiplomatie het eenvoudiger moet maken om daders tot de verantwoording te roepen en te reageren op hun cyberactiviteiten. Volgens het kabinet moet dit een rem zetten op de neiging van landen om cybercapaciteiten in te zetten. Nederland zal zich daarnaast voor nieuwe internationale afspraken inzetten die cyberdreigingen moeten verminderen. Vorige maand bleek bij een voortgangsbrief over de Nederlandse Cybersecurity Agenda dat de eerste cyberdiplomaten inmiddels actief zijn (pdf).

Reacties (4)
05-07-2019, 10:29 door Anoniem
"Investeren" betekent hier "weggeven aan '66-borrelclubjes". Op z'n best. Anders zijn het "investeringen" in charlatans.
05-07-2019, 13:06 door Bitje-scheef
Door Anoniem: "Investeren" betekent hier "weggeven aan '66-borrelclubjes". Op z'n best. Anders zijn het "investeringen" in charlatans.

Nah, een aantal produceren wel dikke rapporten van tenminste 500 pagina's . Hoppekee in de la er mee...
08-07-2019, 14:10 door Anoniem
"Investeren" betekent hier "weggeven aan '66-borrelclubjes". Op z'n best. Anders zijn het "investeringen" in charlatans

Jups, en jij bent de beste IT beveiliger ter wereld. Of een arrogante wijsneus, zonder inhoud. Naar alle waarschijnlijkheid het laatste ?
12-07-2019, 11:23 door Anoniem
Lijkt me een leuke job :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.