image

Overheid vraagt Apple minder vaak om gebruikersgegevens

vrijdag 5 juli 2019, 11:25 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse autoriteiten hebben Apple vorig jaar minder vaak om gebruikersgegevens gevraagd dan de jaren daarvoor. Vorig jaar ontving Apple zestig "apparaatverzoeken" die op 185 apparaten betrekking hadden. Een jaar eerder ging het nog om 65 verzoeken waarin data over 269 apparaten werd gevraagd.

Dat blijkt uit het nieuwste transparantierapport van Apple. Apparaatverzoeken zijn gebaseerd op bepaalde "identifiers" van het apparaat, zoals een serienummer, IMEI of MEID. Volgens Apple zijn de autoriteiten bij deze verzoeken vooral op zoek naar informatie over de gebruikers van deze apparaten en de verbindingen van deze apparaten met de diensten van Apple. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om opsporingsdiensten die gestolen toestellen proberen te achterhalen. Ook komt het voor dat de verzoeken betrekking op fraude-onderzoeken hebben. Voor 33 verzoeken die vorig jaar werden gedaan verstrekte Apple informatie. In 2017 ging het om 40 van de 65 verzoeken waaraan gehoor werd gegeven.

Tevens vroegen de autoriteiten Apple vorig jaar om informatie over 33 Apple ID-accounts. Er kan dan worden gevraagd om bijvoorbeeld de naam en adresgegevens van de gebruiker, of verbindingen van het account met bepaalde Apple-diensten. Ook kan Apple bij dergelijke verzoeken worden gevraagd om content van de gebruiker, zoals foto's, e-mails, back-ups, contacten en kalenders. Twintig van de verzoeken werden door Apple gehonoreerd. In 2017 zochten de autoriteiten nog informatie over 34 accounts. Bij 25 van de 32 accountverzoeken in dat jaar verstrekte Apple informatie.

Verder kwamen er vorig jaar bij Apple acht noodverzoeken van de Nederlandse autoriteiten binnen. Deze verzoeken hebben betrekking op situaties waarbij personen fysiek gevaar lopen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om personen die vermist zijn. In zeven van de acht gevallen verstrekte Apple informatie.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.