image

Senioren relatief goed beschermd tegen risico’s Internet

woensdag 3 december 2003, 11:02 door Redactie, 4 reacties

Online Senioren zijn relatief goed beveiligd tegen de risico’s van internet. Ook de kennis van computers en ervaring met internet liggen op een hoog niveau. Dit blijkt uit onderzoek van Morph Research. Uit het onderzoek blijkt dat online senioren relatief goede kennis hebben van computers en ervaren internetgebruikers zijn. IT-begrippen als hacker, virussen, firewall en spam zijn bij het meerendeel bekend. Meer ingewikkelde begrippen als filtering programma, patch en WiFi zijn minder bekend.

Internet wordt door de senioren voornamelijk gebruikt voor het zoeken naar informatie en het sturen van e-mails. Meer dan de helft van de respondenten bankiert online. Circa een kwart van de Nederlandse deelnemers koopt wel eens producten en/of diensten online. In België ligt dit percentage een stuk lager (9%). Nederlandse senioren downloaden relatief vaker software dan de Belgische senioren. Belgische senioren daarentegen gebruiken internet vaker voor activiteiten als chatten, contact zoeken en het bezoeken van discussiegroepen. Circa een kwart van alle deelnemers bewaart vertrouwelijke informatie op de computer. Eén op de vijf verstuurt wel eens vertrouwelijke informatie via internet.

Bedreigingen op internet
Het onderzoek toont aan dat senioren zich bewust zijn van de risico’s op internet. Slechts één op de tien respondenten ervaart geen bedreigingen op internet. Bijna alle andere zien virussen als een serieuze bedreiging (ca. 84%), gevolgd door hackers die proberen in te breken op de computer (ca. 60%). Spam wordt door circa een kwart gezien als een daadwerkelijke bedreiging. Ongeveer tweederde van alle Nederlandse en Belgische senioren uit het onderzoek heeft wel eens een virus gehad op de computer. Een relatief kleine groep van 12 tot 15% heeft hierdoor ook schade opgelopen aan de computer. Een kleine groep van 6 tot 7% geeft aan dat er wel eens is ingebroken op de computer, waarvan 1% met schade.

Internetbeveiliging
Senioren zijn relatief goed beveiligd tegen bedreigingen van internet. Vrijwel alle respondenten gebruiken antivirussoftware; in Nederland en België respectievelijk 96% en 97%. Andere oplossingen voor internetbeveiliging worden minder vaak gebruikt. Circa de helft van de Nederlandse deelnemers gebruikt een firewall, eenderde maakt gebruik van een spyware-verwijderprogramma, en eenvijfde gebruikt een spamfilter. In België liggen de percentages voor de firewall (28%) en spyware-verwijderprogramma’s (13%) aanzienlijk lager.
De frequentie voor het updaten van antivirussoftware ligt relatief hoog: 78% van de Nederlandse deelnemers en 58% van de Belgische deelnemers voert 1 keer per week of vaker een update uit. Iets minder senioren werken 1 keer per week of vaker ook de firewall, contentfilter, spamfilter of het spyware-verwijderprogramma bij. Hiernaast is er ook een grote groep senioren die niet weet hoe vaak de software wordt bijgewerkt.
(Persbericht Symantec)

Reacties (4)
03-12-2003, 12:44 door Anoniem
Ik behb een worm virus GIBE C1 wat nu
03-12-2003, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem
Ik heb een worm virus GIBE C1 wat nu
11-12-2003, 08:18 door Anoniem
hoe weet je dat?
15-12-2003, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem
Ik behb een worm virus GIBE C1 wat nu
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.