Het kabinet laat onderzoeken of het mogelijk is om privacyschendende content op internet op een laagdrempelige en snelle manier offline te halen. Ook wil het kabinet vrijwillige afspraken met internetplatformen zodat slachtoffers van deze content de gegevens van de plaatser kunnen opvragen.
Dat laat minister Dekker voor Rechtsbescherming weten op een burgerinitiatief over het aanpakken van internetpesters. Volgens de initiatiefnemers worden wraakporno, online pesten, bedreiging en slut shaming niet snel genoeg aangepakt en verwijderd. Het kabinet erkent de problematiek en stelt twee zaken voor om content sneller offline te krijgen en slachtoffers te helpen bij het claimen van een schadevergoeding.
Voor het offline halen van content zal het kabinet gaan onderzoeken of er een laagdrempelige en snelle ex parte procedure voor privacyschendingen in het leven kan worden geroepen. Via deze procedure kan onrechtmatige content op grond van een marginale toets worden verwijderd, zonder de wederpartij te horen. Na het bevel tot verwijdering van de rechter zou het platform de content binnen een zeer korte termijn moeten verwijderen. Wanneer het platform dit niet doet kan er een dwangsom worden opgelegd.
Nadat de content is verwijderd kunnen slachtoffers een schadevergoeding willen vorderen. "Dat leidt bij online uitingen nogal eens tot problemen, bijvoorbeeld wanneer de onrechtmatige uitingen zijn geplaatst onder een pseudoniem, wanneer dit anoniem gebeurt, of wanneer degene die de content online heeft geplaatst zich heeft uitgegeven voor iemand anders", stelt Dekker.
Het kabinet vindt dat als er reden was om content te verwijderen, er in principe ook reden is om te verlangen dat het betreffende platform laat weten wie die content heeft geplaatst, zodat het slachtoffer deze persoon via een civiele procedure kan aanspreken. Hiervoor wil het kabinet rijwillige afspraken met platformen. "Indien dat geen soelaas biedt, dan zal worden onderzocht of de verplichting tot het verstrekken van gebruikersinformatie kan worden afgedwongen via wetgeving", zo merkt de minister op. Begin volgend jaar wordt de eerste tussenrapportage over het onderzoek naar de ex parte procedure verwacht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.