image

Kamervragen over handel in privégegevens uit kentekenregister

woensdag 24 juli 2019, 14:32 door Redactie, 10 reacties

Het nieuws dat er gehandeld wordt in privégegevens afkomstig uit het kentekenregister van de RDW heeft voor vragen in de Tweede Kamer gezorgd. Zowel de SGP als VVD willen opheldering van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Gisteren werd bekend dat het voor bedragen van 50 tot 150 euro mogelijk is om de naam en het adres te krijgen dat bij een kenteken hoort. De RDW kondigde na de onthulling een onderzoek aan, maar ook Kamerleden willen duidelijkheid. Zo wil SGP-Kamerlid Stoffer weten hoe de handel in persoonsgegevens ondanks de aanscherping van de privacyregels mogelijk is. Ook vraagt Stoffer hoe dit heeft kunnen gebeuren.

VVD-Kamerlid Dijkstra wil weten of te achterhalen is wie, wanneer en vanuit welke organisatie op het RDW-systeem heeft ingelogd om deze privégegevens te raadplegen en delen. De ministers moeten ook duidelijk maken welke partijen allemaal toegang tot het kentekenregister hebben. Verder vraagt Dijkstra wat er in de toekomst kan worden gedaan om de veiligheid van overheidssystemen te waarborgen en te voorkomen dat privégegevens van mensen op straat komen te liggen. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.

Reacties (10)
24-07-2019, 15:03 door Anoniem
2 dingen:
Kalf-put.
Glas. Plas. Was.

Want alles digitaal is hoe het moet. Echt, dat is veel beter voor iedereen!
24-07-2019, 15:04 door Anoniem
Weer goedkoop scoren van deze kamerleden, iemand van de fractie leest iets en hoppa!
24-07-2019, 15:53 door Anoniem
Toe maar kamervragen, zolang de roverheid profiteert enz..
24-07-2019, 16:29 door karma4
Door Anoniem: Weer goedkoop scoren van deze kamerleden, iemand van de fractie leest iets en hoppa!
Eens het is aandacht trekken.
Stel nu eens dat de hele kenteken registratie overboord zet. Niemand meer die voor fout gedrag aangesproken kan worden. Dat zou met recht een crisis betekenen.
24-07-2019, 16:39 door Anoniem
Zou netjes staan als het RDW uit de logfiles haalt wie er allemaal gegevens achter een kenteken hebben opgevraagd en de slachtoffers minimaal een brief stuurt met een overzicht daarvan.

Verder natuurlijk erg dom om gegevens klakkeloos naar derden door te sluizen zonder de houder dit eerst te laten bevestigingen (uitgezonderd de wettelijke verplichtingen).

De Politie zal hier wel blij mee zijn: een instrument waarmee verkeershufters eigen rechter kunnen spelen of waar inbrekers 'realtime' kunnen checken waar ze kunnen inbreken.
24-07-2019, 18:52 door [Account Verwijderd]
Je-zus, wat een flut nihilsten hierboven! Maar helemaal nooit kamervragen? Het zinloos gekras in het luchtledige over r...verheid etc. nou dáár schieten we iets mee op!
25-07-2019, 03:54 door Anoniem
Door Anoniem: Zou netjes staan als het RDW uit de logfiles haalt wie er allemaal gegevens achter een kenteken hebben opgevraagd en de slachtoffers minimaal een brief stuurt met een overzicht daarvan.

Jij zou op moeten kunnen vragen aan wie de RDW gegevens over jou heeft verstrekt.
Als nu iedereen dat eens doet.....

Peter
25-07-2019, 12:09 door Anoniem
Het lijkt mij dat de RDW precies kan zien wie, wanneer, welke gegevens heeft opgevraagd, en het lijkt mij dan ook een zekerheid dat de RDW onderzoek gaat doen als blijkt dat er misbruik van gegevens heeft plaatsgevonden.
Voordat iedereen conclusies trekt, de gegevens die de RDW als basisregister beheert, kunnen door meerdere overheidsinstanties worden geraadpleegd. Denk hierbij aan Politie, Belastingdienst, CBR, CJIB etc. De kans dat de RDW gehacked is is te verwaarlozen.
Een oproep aan iedereen om massaal aan de RDW te gaan vragen aan wie ze jouw gegevens heeft verstrekt, is heel grappig, maar werkt contraproductief, en kost belastinggeld. (U weet wel het geld dat we allemaal samen moeten opbrengen..)
25-07-2019, 19:50 door Anoniem
Goed idee Peter. Gaan we doen ..ff wob?tje
26-07-2019, 15:27 door Anoniem
Je zou toch verwachten dat met name de RDW haar zaken in orde heeft. En een goed ICT security model heeft toegepast waarbij gelogd wordt op wie de gegevens raad pleegt en wanneer.

Ik begrijp dat het aardig wat data oplevert en dat je met bewaartermijnen zitten. Maar als je opvoert dat dat niet bijgehouden wordt heb je ook het recht niet om de prive gegevens te beheren.

Maar ik heb het volste vertrouwen dat de RDW dit soort data kan opleveren. Zo moeilijk is dat niet. Tenzij je vergeten bent die events te loggen.

maar ja als dat zo is denk ik gelijk aan gebrek aan dataclassificatie ..audits...en een security officer die zijn werk niet gedaan heeft of kon doen door een of andere reden..of dat RDW nog er mee bezig is.

Maar goed laten we er positief in zitten!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.