image

Amerikaanse toezichthouder klaagt Cambridge Analytica aan

woensdag 24 juli 2019, 17:11 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft databedrijf Cambridge Analytica aangeklaagd (pdf). Tevens is er met de voormalige directeur en een applicatieontwikkelaar die voor het bedrijf werkte een schikking getroffen. Volgens de toezichthouder hebben de twee mannen misleidende tactieken gebruikt om persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers te verzamelen, die vervolgens voor politieke campagnes werden gebruikt.

Het gaat om ex-directeur Alexander Nix en app-ontwikkelaar Aleksandr Kogan. Volgens de FTC hebben Cambridge Analytica en de twee mannen gebruikers misleid door te beweren dat ze geen persoonlijke identificeerbare informatie van Facebookgebruikers verzamelden die vragen in de quiz-app "This is your digital life" beantwoordden. De app verzamelde niet alleen gegevens van de 270.000 mensen die de app deden, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. Het ging onder andere om 90.000 Nederlanders.

De verkregen informatie werd vervolgens gebruikt om een algoritme te trainen dat persoonlijkheidsscores aan app-gebruikers en hun Facebookvrienden toekende. Vervolgens matchten Cambridge Analytica, Kogan, en Nix deze persoonlijkheidsscores aan gegevens van Amerikaanse kiezers. Op deze manier konden Facebookgebruikers gericht worden benaderd voor politieke advertenties en andere campagnes.

Als onderdeel van de schikking mogen Kogan en Nix geen valse of misleidende verklaringen geven over het verzamelen, gebruiken, delen of verkopen van persoonlijke informatie, alsmede de doelen waarvoor ze deze informatie verzamelen, verkopen, delen of verkopen. Daarnaast moeten de twee mannen alle persoonlijke informatie van Facebookgebruikers die via de quiz-app zijn verzameld en afgeleide producten verwijderen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.