D66 wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de database van de politie waarin 2,2 miljoen foto's van 1,3 miljoen mensen staan. Het gaat om personen die worden verdacht van misdrijven waarop een straf van 4 jaar of meer op staat of van mensen waarbij er "twijfel" is over de identiteit.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft nu Kamervragen over de politiedatabase gesteld. Zo wil hij weten wat de wettelijke grondslag voor het bewaren van de foto's is en of er op de verwerking van de afbeeldingen een privacy-audit is uitgevoerd. Ook wil Verhoeven weten hoe de politie de foto's heeft verkregen. "Gebruikt de politie 'scraping'-technieken om foto's van onschuldige Nederlanders te vergaren?", zo vraagt het Kamerlid.
Verhoeven wil verder duidelijkheid hoeveel van de 1,3 miljoen mensen in de database daadwerkelijk zijn veroordeeld en of in de database onschuldige Nederlanders zitten die geen misdrijf hebben gepleegd. Grapperhaus moet tevens laten weten waarom foto's van verdachten die onschuldig blijken te zijn niet worden verwijderd en of er in de database personen zijn opgenomen die nooit van een misdrijf verdacht zijn geweest. Ook moet de minister vertellen waarom er voor een bewaartermijn van 20 tot 80 jaar is gekozen en of hij dit proportioneel vindt.
Grapperhaus is ook om toelichting gevraagd op welke manier Nederlandse opsporingsdiensten gezichtsherkenningssoftware gebruiken. "Heeft de politie zelf software ontwikkeld of koopt de politie deze software in bij een bedrijf? Zo ja, welk bedrijf levert gezichtsherkenningssoftware aan de politie?", vraagt het D66-Kamerlid. Verhoeven wil ook weten hoe vaak de technologie door de politie wordt gebruikt en hoe het met de beveiliging van de gezichtendatabase is geregeld. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als werkgever in een gebied waar met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt, zie ik mezelf verplicht om 2factor authenticatie ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.