image

Politie helpt 200.000 ransomware-slachtoffers met terugkrijgen data

vrijdag 26 juli 2019, 10:21 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-07-2019, 11:55

Drie jaar geleden lanceerde de Nederlandse politie en Europol in samenwerking met beveiligingsbedrijven Kaspersky en McAfee het No More Ransom-project. Een website die slachtoffers van ransomware gratis decryptietools biedt voor het ontsleutelen van hun versleutelde bestanden. Sindsdien zijn meer dan 200.000 slachtoffers van ransomware geholpen, zo meldt McAfee vandaag.

De website nomoreransom.org geeft ook tips om besmettingen door ransomware te voorkomen en hoe mensen in het geval ze wel geïnfecteerd zijn geraakt aangifte kunnen doen. Sinds de lancering in juli 2016 is het aantal partners sterk gestegen. Zo doen politie-eenheden uit de hele wereld aan het project mee, alsmede allerlei private en publieke partijen. Ook is het aantal decryptietools flink uitgebreid en is het ontsleutelen van meer dan honderd verschillende ransomware-families inmiddels mogelijk. Recentelijk werd er nog een decryptietool voor de laatste versie van de beruchte GandCrab-ransomware toegevoegd.

"Preventie blijft het belangrijkste beschermingsmiddel. Burgers en bedrijven kunnen ransomware via een aantal eenvoudige stappen voorkomen. Maak offline back-ups, hou software up-to-date, gebruik antivirus en wees voorzichtig bij het openen van bijlagen en bezoeken van onbekende websites", zo stelt Europol naar aanleiding van de derde verjaardag van No More Ransom.

Reacties (2)
26-07-2019, 16:11 door Anoniem
waar zijn die 450 duizend professionals die Nederland sinds jaren moeten beveiligen?
Nee? Niemand weet waar ik het over heb?
27-07-2019, 18:19 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: waar zijn die 450 duizend professionals die Nederland sinds jaren moeten beveiligen?
Nee? Niemand weet waar ik het over heb?

Nee, waar heb je het over?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.