image

Mozilla lanceert IoT-platform voor Turris Omnia-router

vrijdag 26 juli 2019, 14:06 door Redactie, 0 reacties

Mozilla kondigde in april een eigen platform aan om apparaten op een veilige en privacyvriendelijke manier via het internet te bedienen en gisteren is de eerste versie voor een wifi-router verschenen. Het gaat om de Turris Omnia, een router die open hardware en een op OpenWRT-gebaseerd besturingssysteem gebruikt. OpenWRT is een populair besturingssysteem voor routers.

Eigenaren van deze router kunnen nu een experimentele versie van Mozilla WebThings installeren, zoals het IoT-platform van Mozilla wordt genoemd. Het platform bestaat uit een gateway en een framework. De WebThings Gateway is een softwaredistributie voor smart home gateways en is gericht op privacy, security en interoperabiliteit. Via de gateway is het mogelijk om bijvoorbeeld bewegingssensoren, lampen en andere aangesloten apparaten zonder tussenpartij te bedienen.

Tijdens de aankondiging in april was de WebThings Gateway alleen voor de Raspberry Pi beschikbaar. Mozilla liet destijds weten dat een op OpenWRT-gebaseerde versie van de WebThings Gateway in ontwikkeling was. Zodoende kunnen gebruikers die straks op allerlei wifi-routers installeren. De eerste router die wordt ondersteund is de Turris Omnia.

Mozilla waarschuwt dat de aangeboden versie nog experimenteel is en alleen basale routerconfiguraties biedt. Het is dan ook nog geen oplossing om het bestaande router-besturingssysteem te vervangen. In de nabije toekomst wil Mozilla ook andere wifi-routers en routerontwikkelborden gaan ondersteunen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.