image

FBI adviseert om profielfoto op datingsites te controleren

dinsdag 6 augustus 2019, 10:13 door Redactie, 8 reacties

Internetcriminelen maken vaak gebruik van datingsites om mensen op te lichten of als katvanger te gebruiken. Het is daarom verstandig om de profielfoto van een potentiële date te controleren, zo adviseert de FBI. In 2017 dienden meer dan 15.000 mensen een klacht bij de FBI in dat ze voor 211 miljoen dollar slachtoffer van datingfraude waren geworden. Bij datingfraude starten oplichters een relatie met iemand en vragen uiteindelijk om geld.

Vorig jaar klopten meer dan 18.000 slachtoffers bij de FBI aan, die voor 362 miljoen dollar waren opgelicht. Datingfraude is daarmee één van de kostbaarste scams voor slachtoffers. Met name oudere weduwen zijn vaak doelwit van de oplichters. Niet alleen proberen ze geld af te troggelen, ze gebruiken slachtoffers ook als katvanger. Zo storten de oplichters geld op de rekening van het slachtoffer dat via andere misdrijven is verkregen, waarna het slachtoffer het naar een andere rekening moet overmaken. Ook komt het voor dat het slachtoffer voor de oplichter een bankrekening opent.

De FBI heeft echter tips die moeten voorkomen dat iemand slachtoffer wordt. "De meeste cybercriminelen maken geen gebruik van hun eigen foto's", aldus de opsporingsdienst. In plaats daarvan gebruiken ze foto's van willekeurige socialmedia-accounts. Via een "reverse image search" kan worden gekeken of de profielfoto van de potentiële date ook ergens anders op het internet voorkomt. In dit geval wordt de foto door een zoekmachine gehaald. Google biedt deze optie, maar er zijn ook speciale zoekmachines zoals TinEye.

Daarnaast noemt de FBI verschillende andere technieken die oplichters toepassen, zoals de wens om buiten de datingsite om te communiceren, het vragen om geld en goederen, het vragen om hulp bij persoonlijke transacties of het vertellen van grandioze en inconsistente verhalen. Afsluitend wordt aangeraden om nooit geld over te maken naar mensen die men alleen online heeft ontmoet.

Reacties (8)
06-08-2019, 10:46 door Anoniem
Sorry maar dit helpt toch geen zak. Je kunt altijd de foto's aanpassen zodat ze niet gevonden worden of bijvoorbeeld thispersondoesnotexist.com gebruiken. Het is veel slimmer om even te video bellen.
06-08-2019, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem: Sorry maar dit helpt toch geen zak. Je kunt altijd de foto's aanpassen zodat ze niet gevonden worden of bijvoorbeeld thispersondoesnotexist.com gebruiken. Het is veel slimmer om even te video bellen.

Ik heb wel eens een keer contact gehad met iemand via een wat onbetrouwbare site, en heb als eerste een zoekopdracht naar de profielfoto gedaan. Daarmee kreeg ik direct te zien dat het uit een jaren oud archief kwam op het internet. Weet je snel genoeg :) Ben daarna wel blijven chatten om te kijken wat ze dan proberen, en ze proberen je al vrij snel naar een andere website te lokken "omdat communicatie voor hun daar makkelijker werkt". En die site werkt vervolgens na een paar berichten met betaalde credits uiteraard.
06-08-2019, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: Sorry maar dit helpt toch geen zak. Je kunt altijd de foto's aanpassen zodat ze niet gevonden worden of bijvoorbeeld thispersondoesnotexist.com gebruiken. Het is veel slimmer om even te video bellen.

Nee hoor. In de e-whoring-scene heb je gewoon webcam clips/programmas die speciaal zijn gemaakt om webcam gesprekken te vervalsen. Bepaalde scenes die in elkaar kunnen vloeien waar x aantal vingers worden opgestoken, of waar ze een papier omhoog houden met de naam van de andere persoon er opgegenereerd. Allemaal vals.

Gewoon voor niets betalen tot als je iemand in het echt ziet :)
06-08-2019, 14:51 door Anoniem
Sorry maar dit helpt toch geen zak. Je kunt altijd de foto's aanpassen zodat ze niet gevonden worden of bijvoorbeeld thispersondoesnotexist.com gebruiken. Het is veel slimmer om even te video bellen.

Indien het wel een hit geeft, en het blijkt niet de persoon in kwestie te zijn, dan weet je 100% zeker dat er wat mis is. Daarna kan je altijd nog bellen. Misschien is die benadering nog iets slimmer.
06-08-2019, 16:45 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 12:21 uur:
In de e-whoring-scene [...]
Ha, die term kende ik nog niet.
Ik ben benieuwd of je daarmee op die specifieke niche doelt, of op de huidige online dating in brede zin :-)
Door Anoniem, 12:21 uur:
Gewoon voor niets betalen tot als je iemand in het echt ziet :)
Ook hier, ik dacht in mijn naïviteit nog aan romantisch daten, niet aan betaalde mogelijkheden.
Gelukkig maar, dat een onnozelaar als ik niet aan online dating begonnen is, maar voor de buurvrouw viel :-)
06-08-2019, 17:52 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon voor niets betalen tot als je iemand in het echt ziet :)
En dan nog de rekening van de drankjes (of in mijn geval; drankje) splitten.
06-08-2019, 19:48 door Anoniem
Nog een goede tip: Gebruik verschillende profielfoto's op sociale media. Mocht er eentje gebruikt worden door een oplichter, dan kan je bij het ontdekken snel achterhalen op welke manier diegene aan je foto is gekomen.
07-08-2019, 19:06 door Anoniem
eigenlijk zeggen ze:

Plaats nooit een foto op een (dating) site, als je wilt dat de politie deze in een database gebruikt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.