image

Ceo-fraude kost Amerikaanse stad Naples 700.000 dollar

dinsdag 6 augustus 2019, 11:17 door Redactie, 1 reacties

Voor de vierde keer in korte tijd is een stad in de Amerikaanse staat Florida het slachtoffer van cybercriminelen geworden. Een variant van ceo-fraude kostte het 22.000 inwoners tellende Naples 700.000 dollar. Oplichters deden zich voor als het bouwbedrijf dat de waterwerken in de stad renoveert.

In een e-mail die van het bouwbedrijf afkomstig leek werd gevraagd om de verschuldigde facturen op een andere rekening te betalen, wat de stad ook deed. Volgens stadsmanager Charles Chapman is er geen sprake van een datalek en zijn de systemen ook niet door malware getroffen. "In de huidige bedrijfsomgeving is het geen vraag of je wordt aangevallen, maar wanneer. Ondanks al onze preventieve maatregelen is Naples nu een slachtoffer van cybercrime", aldus Chapman. De stad heeft een claim bij de verzekeringsmaatschappij ingediend, zo melden de Miami Herald en Naples Daily News.

In juni besloot Riviera Beach in Florida criminelen zo'n 600.000 dollar losgeld te betalen voor het ontsleutelen van bestanden die door ransomware waren versleuteld. Lake City in dezelfde staat volgde een aantal weken later met een betaling van 460.000 dollar nadat het door ransomware besmet was geraakt. Begin juli raakte ook Key Biscane in Florida door ransomware besmet nadat een stadsmedewerker een e-mailbijlage opende.

Naast ransomware is ook ceo-fraude in de Verenigde Staten een groot probleem. Gisteren werd bekend dat een Amerikaanse universiteit via deze vorm van cybercrime voor 750.000 dollar was bestolen, terwijl een Amerikaans district voor 1,7 miljoen dollar het schip in ging.

Reacties (1)
06-08-2019, 20:36 door karma4
Amerikanen hebben een cultuur dat er vooral niet getwijfeld mag worden aan wat de baas zegt.
Dat maakt het een stuk makkelijker. Neem daarbij dat de financiële schade bij het bedrijf zit, Als werknemer heb je de keus om er meteen uit te vliegen dan wel pas nadat er misbruik geconstateerd is. Die laatste optie is veilgier … voor de werknemer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.