image

Unroll.Me deelde stiekem persoonlijke e-mails van gebruikers

vrijdag 9 augustus 2019, 13:12 door Redactie, 2 reacties

Uitschrijfdienst Unroll.Me heeft stiekem persoonlijke e-mails van gebruikers gedeeld met moederbedrijf Slice, dat de e--mails vervolgens voor marktonderzoeksproducten gebruikte. Unroll.Me biedt gebruikers de mogelijkheid om zich eenvoudig voor allerlei nieuwsbrieven uit te schrijven.

Daarnaast verzamelt de dienst nieuwsbrieven die gebruikers wel willen zien en toont die in één dagelijkse e-mail. Om de nieuwsbrieven te kunnen beheren vraagt Unroll.me toegang tot het e-mailaccount van de gebruiker, die hiervoor zijn inloggegevens moet afstaan. Tienduizenden gebruikers besloten dit in eerste instantie niet te doen toen ze hun Unroll.Me-account aanmaakten.

Unroll.Me stuurde deze gebruikers vervolgens een bericht waarin het liet weten dat het persoonlijke e-mails van gebruikers niet aanraakte. Op deze manier wist de uitschrijfdienst meer dan 55.000 gebruikers te overtuigen om het toch toegang tot het e-mailaccount te geven. Persoonlijke e-mails werden echter wel gebruikt en gedeeld. Het ging dan om e-mails van producten en diensten die gebruikers hadden gekocht.

Unroll.Me deelde deze e-mails met moederbedrijf Slice, dat de aankoopinformatie uit de berichten voor haar marketingonderzoeksproducten gebruikte. Volgens de Amerikaanse toezichthouder FTC heeft Unroll.Me gebruikers op deze manier misleid. Het bedrijf heeft nu een schikking met de FTC getroffen. Als onderdeel van de schikking mag Unroll.Me gebruikers niet meer misleiden en moet het gebruikers informeren die na de misleidende verklaring besloten om de dienst toch toegang tot hun e-mailaccount te geven.

Reacties (2)
09-08-2019, 18:37 door Anoniem
Ja, en dan? De data krijg je er niet mee terug.
En het kost het bedrijf ook niks.

Het enige passende zou een boete zijn in een orde grootte die per direct een faillissement zou betekenen...
11-08-2019, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, en dan? De data krijg je er niet mee terug.
En het kost het bedrijf ook niks.

Het enige passende zou een boete zijn in een orde grootte die per direct een faillissement zou betekenen...

Dan kan de curator de data verkopen aan nog een partij. Nodig is verwijderen van de data. Geheel op kosten van de dader natuurlijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.