Begin dit jaar lanceerde Google een Chrome-extensie die gebruikers voor gelekte wachtwoorden waarschuwt, wat in een periode van een maand 316.000 keer gebeurde. De waarschuwing leidt echter niet altijd tot het aanpassen van het wachtwoord. Dat blijkt uit onderzoek van Google.
De Password Checkup-extensie is te vergelijken met de dienst Have I Been Pwned en waarschuwt gebruikers als hun gebruikersnaam en wachtwoord in een verzameling van meer dan 4 miljard gelekte inloggegevens voorkomen. Bijna 670.000 Chrome-gebruikers hebben de extensie geïnstalleerd. Deze gebruikers hebben over een periode van een maand 21 miljoen keer op websites en diensten ingelogd. In 316.000 gevallen gaf de extensie een waarschuwing omdat het wachtwoord was gelekt, wat neerkomt op 1,5 procent van de logins.
Bij 26 procent van de onveilige wachtwoorden waarvoor de extensie waarschuwde besloot de gebruiker het wachtwoord vervolgens te wijzigen. Veertig procent van deze nieuwe wachtwoorden is echter te raden, aldus Google. Volgens de internetgigant kan het verschillende redenen hebben waarom gebruikers de waarschuwingen negeren. Bijvoorbeeld omdat ze het de moeite niet waard vinden om een nieuw wachtwoord in te stellen, omdat het om een gedeeld account gaat of omdat ze niet voldoende informatie over het instellen van een nieuw wachtwoord krijgen.
"We ontdekten dat gebruikers gelekte, onveilige wachtwoorden voor sommige van de meest gevoelige financiële, overheids- en e-mailaccounts gebruiken. Het risico was nog groter bij webwinkels, nieuws- en entertainmentsites", zegt Elie Bursztein van Google. Er is nu een nieuwe versie van Password Checkup uitgebracht die gebruikers de mogelijkheid geeft om geen telemetrie met Google te delen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.