image

Malafide apps met 438 miljoen downloads in Play Store ontdekt

maandag 2 september 2019, 11:58 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 05-09-2019, 09:49

Afgelopen maand zijn er in de Google Play Store 204 malafide Android-apps ontdekt die bij elkaar meer dan 438 miljoen keer waren geïnstalleerd. In de meeste gevallen proberen de makers van de apps aan advertenties te verdienen, zo laat beveiligingsonderzoeker Lukas Stefanko weten.

Zo werd in 112 malafide apps adware aangetroffen. De adware laat op allerlei opdringerige manieren advertenties zien. De meeste installaties kwamen echter op naam van Android-apps die zich aan advertentiefraude schuldig maken. In deze gevallen probeert de app bijvoorbeeld clicks op en views van advertenties kunstmatig te genereren. In totaal ging het om 42 apps die bij elkaar 419 miljoen keer waren gedownload.

Vorige week werd bekend dat er aan de populaire Android-app "CamScanner – Phone PDF Creator", een legitieme app om documenten mee te scannen en digitaliseren, kwaadaardige advertentiecode was toegevoegd. Na ontdekking van de toegevoegde code werd de app, die meer dan 100 miljoen keer was gedownload, door Google uit de Play Store verwijderd. Een andere schadelijke categorie zijn de "subscription scams". Hierbij worden gebruikers geabonneerd op kostbare apps. Eén van deze apps kostte gebruikers 100 euro per jaar en was meer dan 1 miljoen keer gedownload.

Update

CamScanner is vanochtend terug in de Play Store geplaatst, zo laat de ontwikkelaar via Twitter weten. Volgens de ontwikkelaar was de boosdoener de advertentiecode van een derde partij waar het gebruik van maakte. Deze code is nu verwijderd.

Image

Reacties (8)
02-09-2019, 12:46 door Whacko
Google Play Store Is NIET App Store. App Store is hoe Apple hun winkel noemt. En als je het generiek een "app store" noemt, moet je geen hoofdletters gebruiken.
02-09-2019, 13:33 door [Account Verwijderd]
Sinds 1 juni dit jaar geen Android meer. Ik ben mijn email account ook aan het uitruimen. Helemaal klaar met die zooi.

Die Android was even wennen. Maar dat gaat ondertussen helemaal naar wens.

Alles went. Zeker een leven zonder Google.
02-09-2019, 14:54 door Anoniem
Door Rexodus: Sinds 1 juni dit jaar geen Android meer. Ik ben mijn email account ook aan het uitruimen. Helemaal klaar met die zooi.

Die Android was even wennen. Maar dat gaat ondertussen helemaal naar wens.

Alles went. Zeker een leven zonder Google.


Goed verhaal man...
02-09-2019, 15:23 door Anoniem
Goed dat er nu flink wat van die zooi word opgeruimt, maar zoals je ziet aan de aantallen - is dit VEEL TE LAAT.
02-09-2019, 19:23 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Goed dat er nu flink wat van die zooi word opgeruimt, maar zoals je ziet aan de aantallen - is dit VEEL TE LAAT.

Dat is wat ik zeg! Te laat. Too much! Afgelopen. Geen enkele belofte gaat het nog trekken.
03-09-2019, 09:29 door Whacko
Door Rexodus: Sinds 1 juni dit jaar geen Android meer. Ik ben mijn email account ook aan het uitruimen. Helemaal klaar met die zooi.

Die Android was even wennen. Maar dat gaat ondertussen helemaal naar wens.

Alles went. Zeker een leven zonder Google.

Je bent overgestapt van Android naar... Android?? hmm?
05-09-2019, 09:16 door Anoniem
"CamScanner – Phone PDF Creator", door Google uit de Play Store verwijderd?? Onzin je kan de app gewoon nog steeds downloaden! Zie Play Store
07-09-2019, 00:01 door Anoniem
Door Anoniem: "CamScanner – Phone PDF Creator", door Google uit de Play Store verwijderd?? Onzin je kan de app gewoon nog steeds downloaden! Zie Play Store

"CamScanner is vanochtend terug in de Play Store geplaatst, zo laat de ontwikkelaar via Twitter weten. Volgens de ontwikkelaar was de boosdoener de advertentiecode van een derde partij waar het gebruik van maakte. Deze code is nu verwijderd."

Lees volgende keer het HELE artikel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.