image

90 miljoen euro subsidie voor digitale data-uitwisseling in zorg

donderdag 5 september 2019, 10:30 door Redactie, 7 reacties

De overheid trekt 90 miljoen euro uit voor digitale data-uitwisseling in de zorg, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Volgens het ministerie zorgt het digitaal uitwisselen van patiëntgegevens voor een betere kwaliteit in de zorg. Zorgprofessionals zouden eerder alle informatie van een patiënt digitaal beschikbaar hebben en patiënten en mantelzorgers kunnen meer inzicht in hun zorg krijgen.

Om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te versnellen werkt het ministerie samen met de branche- en beroepsorganisaties ActiZ, VGN, GGZNederland, Zorgthuisnl en V&VN. Inmiddels zijn zestien samenwerkingsverbanden in zogenoemde 'proeftuinen' bezig met het uitwisselen van gegevens binnen en buiten de langdurige zorg.

In de proeftuinen wordt er met twee modules gewerkt die betrekking hebben op de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt en het digitaal uitwisselen van gegevens. In de PGO-module slaan zorgaanbieders alle gegevens digitaal op en maken de gegevens beschikbaar voor de Persoonlijke Gezondheidsomgeving van de patiënt.

De opslag en het toegankelijk maken van de gegevens moet voldoen aan de MedMij-standaard. MedMij is een nationaal afsprakenstelsel met technische standaarden en juridische richtlijnen. De afspraken moeten een goede toegankelijkheid en veilige data-uitwisseling borgen, aldus het ministerie.

Bij de eOverdracht-module gaat de zorgaanbieder bij de verpleegkundige overdracht digitaal gegevens uitwisselen met de zorgprofessionals. Zorgaanbieders en samenwerkingsverbanden die van de subsidie gebruik willen maken kunnen tot 1 december een aanvraag indienen.

Reacties (7)
05-09-2019, 10:33 door Anoniem
EPD 3.0?
05-09-2019, 11:31 door Anoniem
Ze blijven maar drammen op dat EPD/LSP/.../hoe-het-ook-heet-deze-week.

Ja, nu ziet het er net even anders uit. "Digitale uitwisseling" betekent toch weer electronische dossiers en hoeveel gemeenschapsgeld je er ook tegenaansmijt, het blijft hopeloos lekgevoelig. Waarom? Simpelweg omdat er ingezet op "de digitaal" alleen maar om "de digitaal", niet omdat er verder een doel mee gebaat is. De argumenten zijn dan ook allemaal vooral uit de lucht gegrepen bullshit, en daarmee vooraleerst en primair politiek, niet factueel.

Zo ook hier: Ze konkelen nu aan de achterkant zodat je als patient helemaal geen mogelijkheid tot bezwaar overhoudt. Niet "digitaal"? Dan geen zorg. Doei kutburger. En bedankt, minister.
05-09-2019, 13:24 door spatieman
en het graaien van politie, verzekeraars, en buitenlandse organisatie begint dan.
en met een leuk financieel contractje van google, of erger !, facebook.. zorgen er voor dat je hele medische meuk in handen komt van iemand die er financieel misbruik van maakt ten koste van iemands gezondheid.
05-09-2019, 17:02 door karma4
Door spatieman: ..... zorgen er voor dat je hele medische meuk in handen komt van iemand die er financieel misbruik van maakt ten koste van iemands gezondheid.
Ziekhuuzen en andere moeten toch de administratie afhandelen. Aangezien zelfbouw ict in huis te duur en onvoldoende kwaliteit bied komen de commerciële paketten in huis. Dat werkt alleen goed als ze onderling met verplichte open standaarden gaan werken. Voor die afspraken moet je veel overleggen en daarna nog afdwingen.
06-09-2019, 08:20 door spatieman
ja ,dat klopt, maar we leven in een data tijdperk waar iedereen een graantje mee wil pikken van andermans gegevens.
ik blijf er bij, een verzekeringsboer of ander soort instantie heeft niets te zoeken in de databeest van iemand om te kijken of hij duurdere verzekeringen de strot af duwen, of als ,zoals ik al schreef, facebook die al uber data geil is, je kapot wil spammen met advertenties, want facebook heeft genoeg vingers legaal, of illigaal op websites zitten om iemand reklame onder te spugen.
06-09-2019, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem: EPD 3.0?
Hoe is het in godsnaam mogelijk om privé gegevens van cliënten digitaal te zetten is iedereen wel lekker op dat gebied het moet strafbaar zijn ik hoop dat ze in Den Haag wakker zijn dit kan niet dit is om slapende honden wakker te houden ,los het op een andere manier op!
09-09-2019, 22:47 door Anoniem
Als is het apert fout, toch gaat het door.
Geld van de ziek, zwak en misselijk gehoudenen stinkt immers niet.

Het stopt pas als het hele systeem in elkaar d*ndert
en dat moment is echt niet ver weg meer met negatieve rente
en een digitale infrastructuur als een rafelig deken, d
at al aan alle kanten verspokt.
J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.