image

FBI: wereldwijd 26 miljard dollar gestolen via ceo-fraude

dinsdag 10 september 2019, 16:19 door Redactie, 3 reacties

Criminelen hebben de afgelopen jaren via ceo-fraude wereldwijd meer dan 26 miljard dollar weten te stelen, zo heeft de FBI vandaag bekendgemaakt. Ceo-fraude, of Business E-mail Compromise zoals het ook wordt genoemd, kent verschillende varianten.

Zo doen oplichters zich bijvoorbeeld voor als de directeur van een onderneming en geven medewerkers met name via e-mail de opdracht om een geldbedrag naar een bepaalde rekening over te maken. Het komt ook voor dat de oplichters zich uitgeven als de leverancier van een organisatie met het verzoek om facturen naar een nieuwe rekening over te maken.

De FBI meldt nu dat het tussen juni 2016 en juli 2019 ruim 166.000 klachten van slachtoffers ontving die voor 26,2 miljard dollar waren opgelicht. Zo'n 70.000 van de slachtoffers zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en werden voor 10 miljard dollar bestolen. Ceo-fraude is daarmee de schadelijkste vorm van cybercrime in de rapporten van de FBI.

De Amerikaanse opsporingsdienst adviseert om het aanpassen van rekeninggegevens via een secundair kanaal te controleren. Verder moeten gebruikers het e-mailadres van de afzender controleren, met name als ze e-mails op hun smartphone of tablet lezen. Ook wordt aangeraden om het gebruikte e-mailprogramma zo in te stellen dat "full email extensions" zijn te bekijken.

Image

Reacties (3)
11-09-2019, 06:19 door Anoniem
Grappig, men geeft altijd op cryptocurrencies af omdat criminelen dat zouden misbruiken maar volgens mij verbleekt dat bij dit bedrag....

Voor zover mij bekend gaat alle CEO fraude via bankrekeningen waar men een hele waslijst aan anti-fraude en identificatie maatregelen heeft welke dus blijkbaar totaal niet werken.
11-09-2019, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Grappig, men geeft altijd op cryptocurrencies af omdat criminelen dat zouden misbruiken maar volgens mij verbleekt dat bij dit bedrag....

Voor zover mij bekend gaat alle CEO fraude via bankrekeningen waar men een hele waslijst aan anti-fraude en identificatie maatregelen heeft welke dus blijkbaar totaal niet werken.
Geeft niet hoor, dat je niet snapt hoe dit werkt, maar loop er dan niet mee te koop!
12-09-2019, 19:15 door Anoniem
Ach de CEO\s kunnen er zelf ook wat van als je de cijfers nakijkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.