image

Twee jaar cel voor man die 21.000 computers besmette

woensdag 11 september 2019, 11:58 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-09-2019, 13:26

Een 25-jarige man uit Maassluis is wegens het besmetten van 21.000 computers met malware en fraude met internetbankieren veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet de man een schadevergoeding van 39.000 euro betalen.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Volgens het OM verspreidde de verdachte malware via links op op de website motor-forum.nl. Ook verstuurde de verdachte malafide e-mails uit naam van incassobureau Intrumjustitia en PostNL. In de mails werd gevraagd om op een link te klikken, om bijvoorbeeld de track-and-tracecode van een zogenaamd besteld pakketje te volgen of een niet-bestaande schuld te voldoen. De link in het bericht wees echter naar malware waardoor de man volledige controle over de computer kreeg.

Via de malware zou de man 21.000 wachtwoorden van slachtoffers in handen hebben gekregen, alsmede kopieën van paspoorten. Met de gestolen kopieën vroeg hij nieuwe sim-kaarten aan om zo ING-codes af te vangen. Uiteindelijk zou de verdachte 21.000 computers met malware hebben besmet en van meerdere ING-klanten de rekening hebben geleegd. Het zou in totaal om een bedrag van 17.000 euro gaan, aldus de Telegraaf, dat eerder liet weten dat honderden ING-klanten gedupeerd waren. Ook wordt de man verdacht van het doorspelen van persoonlijke informatie aan anderen.

Zijn straf valt lager uit omdat het lang duurde voordat hij werd berecht. Ook hield de rechter rekening met zijn leeftijd, dat hij geen strafblad had en sinds 2016 niet meer in aanraking met Justitie is geweest, zo meldt RTV Rijnmond.

Reacties (5)
11-09-2019, 12:50 door Anoniem
"en sinds 2016 niet meer in aanraking met Justitie is geweest" ..

Ben ik de enige die het vreemd vind dat dat reden is tot *vermindering* van de straf ??

Het enkele feit dat deze persoon slechts een paar jaar eerder de fout is ingegaan maakt het een recidivist.

Ik zou verwachten dat juist gezien de leeftijd, herhaalde misstap(pen?) en impact op de betrokken slachtoffers een stevigere straf (in ieder geen vermindering) zou plaatsvinden.

Vreemd ..

DDK
11-09-2019, 13:35 door Anoniem
Als je kopieën van paspoorten steelt en gebruikt om bij meerdere slachtoffers 17.000 Euro te stelen dan lijkt 2 jaar niet veel. Kan me vergissen, maar volgens mij staat dit niet verhouding tot het inbreken in huizen om het zelfde bedrag te stelen.
12-09-2019, 08:26 door Anoniem
Ik ben het volledig eens met de vorige schrijvers.
Maar ja wat heeft het voor zin?
Nederland is een zinkend schip qua moraal,sociaal gedrag,handhaving,strafmaat.
Er is tekort aan personen die de "staat dragen"
Lees:politie,verpleging,toezicht,uitkeringsinstanties(UWV...)
Welke partij gaat echt eens orde op zaken stellen???
12-09-2019, 19:40 door Anoniem
Ik heb een instituut i&O Research ingeschakeld om de Security Awareness te peilen onder die website leden. Er bleek uit dat onderzoek dat de meeste leden totaal niet aware waren v.d. gevaren.

Maar die conclusie hadden we ook kunnen constateren aan de hand v.h. aantal slachtoffers waar een flink aantal van die website waren.
16-09-2019, 13:32 door Anoniem
"Zijn straf valt lager uit omdat het lang duurde voordat hij werd berecht."
>> Welk een idiote redenering zou hier achter zitten....?

"Ook hield de rechter rekening met zijn leeftijd, dat hij geen strafblad had en sinds 2016 niet meer in aanraking met Justitie is geweest"
>> Lees hier: 'sinds 2016 niet meer betrapt' Dus als je 3 jaar onopgemerkt blijft dan is dit ook al een reden voor minder straf....

Hoeveel redenen heeft die rechter nog meer kunnen verzinnen om strafvermindering te geven? Deze rechter is klaarblijkelijk op de verkeerde stoel gaan zitten, namelijk die van de advocaat van de verdachte!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.