image

Facebook laat mensen meeluisteren naar opnames smart speaker

donderdag 19 september 2019, 11:19 door Redactie, 8 reacties

Facebook lanceert volgende maand een eigen smart speaker met camera en zal mensen naar opgenomen audio laten luisteren, zo heeft het techbedrijf aangekondigd. De Portal TV is een kleine camera die op de televisie van de gebruiker kan worden geplaatst en over een ingebouwde spraakassistent beschikt. Deze assistent luistert naar de opdracht "Hey Portal" en kan vervolgens de opdracht van de gebruiker verwerken.

Opgenomen audiofragmenten en een door een computer uitgewerkte transcriptie worden naar Facebook gestuurd en door mensen beluisterd. Volgens Facebook wil het hiermee de spraakassistent verbeteren. De opgeslagen audiofragmenten worden drie jaar lang bewaard. In het geval blijkt dat de spraakassistent ten onrechte audio heeft opgenomen wordt deze data binnen 90 dagen verwijderd.

Facebook stelt verder dat het aan de AVG voldoet, omdat het gebruikers de mogelijkheid biedt om de data te benaderen, aan te passen en te verwijderen. Naast de Portal TV komt Facebook ook met de Portal en Portal Mini, twee tablets die naast videobellen ook voor het bekijken van video en weergeven van foto's zijn te gebruiken.

Onlangs kwamen Apple en Google nog in het nieuws omdat bekend werd dat ze mensen naar audiofragmenten lieten luisteren die door Siri, Google Home-apparaten en de Google-assistent waren opgenomen. Apple besloot daarop om het beluisteren van opgenomen Siri-audio opt-in te maken.

Reacties (8)
19-09-2019, 13:54 door Anoniem
En zo brengen de datagraaiers elkaar op ideeën.
19-09-2019, 14:34 door ph-cofi
Vreemd dat het lijkt dat men zich druk maakt over het meeluisteren door medewerkers. Het is zonder meer nodig om de software beter te leren al die dialecten te begrijpen en de bedoelde gemompelde commando's te snappen. Bij het Mycroft-project wordt deze noodzaak ook onderkend en wordt hulp gevraagd aan het publiek:

https://mycroft.ai/contribute/#translate-to-new-languages

De echte olifant in de kast is echter dat consumenten hardware van Facebook in huis halen en vertrouwen dat ze die apparaten kunnen beheersen en uitschakelen. Het vermeende comfort is groter dan de zekerheid van commerciële microtargetting door verzamelde kennis.

Ik vrees voor het big-brother effect (na een paar dagen vergeet je dat het ding aanstaat en ga je weer onbeschaamd kontkrabben op de bank) en wat over een tijdje blijkt te zijn gebeurd met de data. Gezichtsherkenning van alle bezoekers op een feestje?

Is het al tijd om de fabrikanten tegen elkaar uit te spelen? Verzin een opstelling, waarbij een Alexa, SiRi, Google assistant en FB portal device los gaan op elkaar?
19-09-2019, 16:13 door Anoniem
Vreemd dat het lijkt dat men zich druk maakt over het meeluisteren door medewerkers. Het is zonder meer nodig om de software beter te leren

Dat snappen veel mensen niet.
19-09-2019, 17:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Vreemd dat het lijkt dat men zich druk maakt over het meeluisteren door medewerkers. Het is zonder meer nodig om de software beter te leren

Dat snappen veel mensen niet.

Veel bedrijven snappen niet dat er dan voorafgaande uitdrukkelijke toestemming (zonder last) vereist is. Akkoord via de algemene voorwaarden is dan van nul waarde.
19-09-2019, 18:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Vreemd dat het lijkt dat men zich druk maakt over het meeluisteren door medewerkers. Het is zonder meer nodig om de software beter te leren

Dat snappen veel mensen niet.

Dat klopt.
Denk alleen dat het ook anders kan.
Huur mensen in en laat ze een boek voorlezen of een gesprek/interview voeren of sketches opvoeren of... verzin iets.
En niet luisteren naar alle mensen op hun meest intieme momenten.
19-09-2019, 21:26 door Anoniem
Hoe absurd - u koopt hardware met uw zuurverdiend geld - waarmee u de ondergang van uw eigen privacy faciliteert.
Hoe knettergek is de maatschappij geworden?
20-09-2019, 10:12 door Anoniem
@anoniem van 18:53

Zou dit nou net niet een technologie zijn om gebruikers/burgers beter te kunnen afluisteren onder allerlei omstandigheden?
Waarom zou men anders met deze "smart" meeluister apparaten/diensten zijn begonnen?

Gelooft u na alles wat erover bekend geworden is nog in de verhaaltjes over het beschermen van uw privacy?
Is men voor "data-handel" echt geinteresseerd in uw "prietpraat"?

Neen, er wordt een gigantische, niet te ontwijken surveillance-maatschappij gefaciliteerd door Big Corp IT,
Men kan het op een openlijke en voor iedereen duidelijke manier doen zoals in Mainland China
of op een "zogenaamd heimelijke democratische" manier als ons te wachten staat en we reeds ongeweten hebben.

Het komt eraan en is er gedeeltelijk al, het staat in de steigers.

#sockpuppet
23-09-2019, 16:06 door Anoniem
Voorzitter, Facesbook (en alle gebruikers) zijn knettergek !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.