image

Onderzoek: Nederlander vindt kennis over cybersecurity voldoende

donderdag 26 september 2019, 09:50 door Redactie, 9 reacties

Een meerderheid van de Nederlanders vindt zijn of haar kennis over cybersecurity ruim voldoende, zo blijkt uit het jaarlijkse Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019 dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het initiatief Alert Online werd uitgevoerd. Voor het onderzoek werden duizend Nederlanders van 16 tot 80 jaar door marktonderzoeksbureau Motivaction ondervraagd (pdf).

Volgens de onderzoekers gaat het om een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Deelnemers aan het onderzoek kregen verschillende vragen voorgelegd. Bij de eerste vraag moesten deelnemers laten weten hoe ze hun eigen kennis over cybersecurity inschatten. 68 procent vindt die redelijk tot zeer goed. Zes procent noemt de kennis slecht tot zeer slecht en 23 procent kan zich in de omschrijving matig vinden.

Ten opzichte van het vorige onderzoek is bekendheid over phishingmails, cyberaanvallen, datalekken, spyware, keyloggers en poortscans toegenomen. Ook zijn Nederlanders beter bekend geraakt met beveiligingsoplossingen zoals wachtwoordmanagers, vpn-verbindingen en trackingblockers.

Phishingmails

Onderzoekers vroegen deelnemers ook hoe ze phishingmails herkennen. Jongeren (16 – 24 jaar) kijken vaker naar de links die in de mail zijn opgenomen, terwijl 25 - 34-jarigen vaker naar het mailadres kijken. Oudere Nederlanders (65 - 80 jaar) kijken vaker of de website waarnaar verwezen wordt een versleutelde verbinding aanbiedt (36 procent) en of zij persoonlijk worden aangesproken in de mail (21 procent).

Verder kijken hoogopgeleide deelnemers aan het onderzoek vaker naar het mailadres (66 procent), taalgebruik (41 procent) en de links in de mail (32 procent). Middelbaar opgeleiden letten vaker op de opmaak van het bericht (24 procent). Laagopgeleiden geven vaker aan phishingmails niet te herkennen, omdat ze er te echt uit zien (5 procent).

Handelen

Het onderzoek laat ook zien dat ten opzichte van vorig jaar meer Nederlanders zich zeggen te schamen als ze een phishinglink openen en maken meer mensen back-ups van hun bestanden. Hoewel het bewustzijn over cybersecurity groeit, omzeilt één op de vijf Nederlanders (20 procent) weleens veiligheidsmaatregelen om moeite of tijd te besparen.

"Cybercriminaliteit is een keiharde realiteit, we zijn als maatschappij, zowel overheid als consumenten, een inhaalslag aan het maken. De eerste stap is gezet, we zien dat het bewustzijn van ons digitale gedrag en de risico's groeit. Maar mensen komen vanuit een achterstand van te weinig digitale veiligheid", aldus plaatsvervangend NCTV en directeur cybersecurity Patricia Zork.

Image

Reacties (9)
26-09-2019, 11:05 door Anoniem
Het Dunning-Kruger effect in actie!
26-09-2019, 11:59 door Anoniem
Nederlander vindt kennis over cybersecurity voldoende
Nou dan weten we nu waar de ellende uit voortkomt: men overschat zichzelf.

Niet zelden ligt daar gemakzucht aan ten grondslag: men vindt het al snel goed genoeg,
want anders zou men zich nog meer in moeten spannen, en daar heeft men geen zin in.

(of misschien is de kennis wel goed maar de praktische uitvoering slecht)
26-09-2019, 12:15 door _R0N_
Een meerderheid van de Nederlanders vindt zijn of haar kennis over cybersecurity ruim voldoende

Daar gaat het fout. Wanneer je denkt dat je "het" allemaal wel weet gaat het juist mis doordat je niet voldoende op je hoede bent.

De antwoorden op de vragen in het plaatje vind ik ongeloofwaardig, behalve de laatstem Nederlanders zijn de cheap om te betalen.
Back-ups: als je bij 80% van de mensen thuis kijkt maakt niemand backups, hoe vaak mensen wel niet in paniek raken dat ze hun foto's allemaal kwijt zijn..
Externe opslag; Mensen weten niet eens dat het online is als het aanstaat, hoeveel mensen prikken hun NAS niet gewoon op hun netwerk? Die cloud plugins zijn verdomde handig waarmee je direct vanaf je telefoon je foto's kunt uploaden. Of, heel handig die online automagische backup naar Google drive, Dropbox etc..

De kans is veel groter dat mensen niet door hebben dat ze dingen niet zo slim aanpakken.
26-09-2019, 13:24 door Anoniem
Nouja, minstens 80% van de Nederlandse chauffeurs vindt zichzelf een bovengemiddeld goede chauffeur. Dus op cybergebied was dit ook te verwachten.
Ik kijk altijd op van dit soort uitspraken omdat ik dus kennelijk de enige ben die vindt dat hij te weinig van cybersecurity weet, maar als me dat tot nu toe vrijwaart van ellende dan wil ik graag de sufferd blijven tussen al die zelfverzekerde medeburgers.
En nee, een erg goede chauffeur ben ik ook niet.
26-09-2019, 15:23 door Anoniem
Onbewust onbekwaam
26-09-2019, 15:26 door Anoniem
Tja de overheid schijnt soms zijn IT software minder goed onder controle te hebben,wordt soms gemeld, dan dat een ervaren particulier zijn computer goed op orde heeft.
26-09-2019, 18:32 door Anoniem
Onzin. Hoeveel mensen ken jij in jouw omgeving die bijvoorbeeld alle instellingen op hun telefoon nalopen en privacy schendende zaken uitzet? (in hoeverre dit zinvol is, is een andere discussie)

Recent een nieuwe telefoon gekocht met Android One, minstens 1,5 uur bezig geweest met bovenstaande, volgens mij nog niet alles gehad. Het is absurd wat standaard allemaal aanstaat wat jouw gegevens gebruikt, vaak totaal overbodig.
En ook Android One zit vol bugs, zoekbalk verwijderen? Vergeet het maar, uitzetten en altijd een zwarte balk in beeld daar moet je het mee doen. Je zou van een bedrijf als Google verwachten dat ze iets beters op de markt zetten.
Via een app van derden, lukt het wel. Die app staat wel continu jouw data te delen, gelukkig bestaan firewalls.

(en nee iOS gaat hem niet worden, dat is nog veel erger)
26-09-2019, 20:26 door Anoniem
Behalve de uitkomst... 1000 mensen die representatief zijn voor de rest van Nederland....
Dit soort onderzoeken neem ik nooit serieus, willen altijd naar een bepaalde uitslag werken...
27-09-2019, 08:59 door Anoniem
Statistiek, leugens en fraude om overal mee weg te kunnen komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.