image

Twee jaar cel voor het lekken van data 14.000 Hiv-patiënten

vrijdag 4 oktober 2019, 17:06 door Redactie, 1 reacties

Een 34-jarige Amerikaanse man die de privégegevens van ruim 14.000 Hiv-patiënten in Singapore lekte is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Het ging om naam, identificatienummer, telefoonnummer, adresgegevens, Hiv-testresultaten en medische informatie van 5400 Singaporezen en 8800 buitenlanders in het land, waaronder meer dan vijftig Amerikanen.

Daarnaast verschenen ook de naam, identificatienummer, telefoonnummer en adresgegevens van 2400 contacten van de Hiv-patiënten online. De gegevens waren afkomstig uit het Singaporese Hiv-register. De Amerikaanse man had een relatie met een Singaporese arts die voor zijn werk toegang tot het register had. Deze arts werd eerder dit jaar aangeklaagd voor het niet goed omgaan met vertrouwelijke gegevens van Hiv-patiënten.

De Amerikaanse man werd in 2016 in Singapore opgepakt omdat hij informatie uit het Hiv-register in zijn bezit had. Er vond een huiszoeking plaats en al het relevante materiaal werd in beslag genomen. Een jaar later werd de man voor fraude en drugsgerelateerde zaken veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden. In 2018 werd hij Singapore uitgezet.

Na zijn uitzetting ontving de Singaporese overheid informatie dat de man nog steeds data uit het Hiv-register in handen had. Met deze gegevens probeerde de Amerikaan de Singaporese overheid af te persen. Begin dit jaar zette de man de gegevens online. Uit onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten bleek dat de man de gegevens in 2018 naar zijn moeder in Kentucky had gemaild.

Reacties (1)
06-10-2019, 15:28 door [Account Verwijderd]
Haat en rancune jegens onschuldige mensen.
Hoe heet dat ook alweer? Hatecrime...walgelijke smeerlapperij!
In het overwegend boeddhistische en christelijke Singapore zijn de gevolgen voor de mensen die HIV-positief zijn, èn van wie deze gegevens openbaar zijn geworden misschien niet zo direct bedreigend maar de consideratie die wij kennen voor mensen die AIDS onder de leden hebben zal vermoed ik niet zo gangbaar zijn als in Nederland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.