image

Webwinkel Zappos schikt datalek met kortingscode voor klanten

vrijdag 18 oktober 2019, 11:38 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse online schoenenwinkel Zappos.com waar in 2012 de privégegevens van 24 miljoen klanten werden gestolen wil een schikking treffen waarbij gedupeerde klanten een eenmalige korting van 10 procent krijgen. De advocaten achter de rechtszaak ontvangen 1,6 miljoen dollar.

De schikking moet nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Vanwege de inbraak bij het bedrijf, dat eigendom van internetgigant Amazon is, werd er ook door verschillende Amerikaanse staten een rechtszaak aangespannen. Het ging om negen staten die in 2015 een schikking ter waarde van 106.000 dollar met Zappos sloten. Bij de aanval op de webwinkel gingen aanvallers er met klantnamen, adresgegevens, telefoonnummers, laatste vier cijfers van het creditcardnummer en de inloggegevens van 24 miljoenklanten vandoor.

Naast de 106.000 dollar moest Zappos als onderdeel van de schikking met de staten zich aan het eigen beveiligingsbeleid houden, informatie over het huidige informatiebeveiligingsbeleid overhandigen, de beveiliging van klantgegevens door een derde partij laten auditen en jaarlijks het personeel over het beveiligingsbeleid trainen.

Gedupeerde klanten hadden een massaclaim tegen Zappos aangespannen. Er is nu een schikkingsvoorstel verschenen waardoor deze klanten 10 procent korting op één volgende aankoop bij de schoenenwinkel krijgen. Deze kortingscode verloopt op 31 december van dit jaar. Klanten kunnen de rechter in deze zaak nog vragen om het voorstel af te wijzen. De uiteindelijke goedkeuring van de schikking vindt plaats op 20 december.

Reacties (5)
18-10-2019, 12:23 door Anoniem
10% dat is echt niks.
Dat valt nieteens op bij hun winstmarge.

24 miljoen klanten, staat niet tegenover 0.106 miljoen dollar

Een aanfluiting.
18-10-2019, 18:27 door karma4
Opvallend in dit redactieartikel.
De advocaten halen er 1.6 miljoen uit. Dat is 20 keer meer dan de vergoeding. De grote winnaars zijn ....
19-10-2019, 10:51 door Anoniem
Door karma4: Opvallend in dit redactieartikel.
De advocaten halen er 1.6 miljoen uit. Dat is 20 keer meer dan de vergoeding. De grote winnaars zijn ....
Ik ben wel benieuwd hoe dan de vergoeding van de klanten wordt bepaald. Ik mag aannemen/hopen dat het niet mogelijk is voor de aangeklaagde partij om het zo uit te handelen dat het voor hen mogelijk is om de vergoeding laag uit te laten vallen naarmate de winst voor de advocaten hoger wordt. Dat zou een vorm van (indirecte) omkoping zijn.
19-10-2019, 15:51 door karma4
Door Anoniem: Ik ben wel benieuwd hoe dan de vergoeding van de klanten wordt bepaald. Ik mag aannemen/hopen dat het niet mogelijk is voor de aangeklaagde partij om het zo uit te handelen dat het voor hen mogelijk is om de vergoeding laag uit te laten vallen naarmate de winst voor de advocaten hoger wordt. Dat zou een vorm van (indirecte) omkoping zijn.
Ik heb geen idee hoe advocaten het uitonderhandelen. Gezien wat zaken dat alle macht bij de advocaten lijkt te liggen en de betreffende schikkingen ben ik er niet zo gerust op. Een zaak met hoge kosten zeg maar flinke boetes helpt de advocaten bij een volgend proces. Hoe het met de ethiek zit is een lastige vraag.
21-10-2019, 09:59 door Anoniem
Zoals altijd komen de hackers en de advocaten weg met de grote prijs!

De advocaten achter de rechtszaak ontvangen 1,6 miljoen dollar.

De slachtoffers krijgen slechts een sorry leer er maar meer leven en kleine 10% korting als compensatie. Erg triest maar dit is de harde realiteit waar we in zitten in de huidige maatschappij.

#F the System
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.