image

Cel voor Amerikaan die phishingmails via rechtbankaccounts verstuurde

woensdag 23 oktober 2019, 15:22 door Redactie, 0 reacties

Een 33-jarige Amerikaanse man die zo'n 2 miljoen phishingmails via de e-mailaccounts van rechtbankmedewerkers verstuurde en honderden creditcardnummers op frauduleuze wijze wist te verkrijgen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan 12 jaar.

In juli 2017 voerden de man en zijn handlangers een phishingaanval uit op het Los Angeles Superior Court (LASC). Via de aanval wisten de verdachten het rechtbankaccount van een medewerker te compromitteren. Via dit account werden vervolgens phishingmails naar andere rechtbankmedewerkers gestuurd die van Dropbox afkomstig leken. De link wees echter naar een phishingpagina die om het LASC-mailadres en wachtwoord vroeg.

Duizenden rechtbankmedewerkers ontvingen de phishingmail en honderden vulden hun inloggegevens op de phishingpagina in. Op deze manier kreeg de verdachte toegang tot de LASC-mailaccounts die vervolgens werden gebruikt voor het versturen van zo'n 2 miljoen phishingmails die van American Express, Wells Fargo en andere bedrijven afkomstig leken. De links in de phishingmails wezen naar pagina's die om bankgegevens, persoonsgegevens en creditcardgegevens vroegen.

Tijdens een huiszoeking in de woning van de verdachte vonden agenten een usb-stick in een toilet, een beschadigde iPhone in de wastafel van de badkamer en in een kledingkast een laptop met een ingeslagen scherm waar nog vers bloed op zat. Agenten troffen een beker aan die vermoedelijk was gebruikt om het scherm in te slaan. De verdachte had daarbij bloed op zijn handen. Op de usb-stick en laptop werden tientallen phishingkits voor het uitvoeren van phishingaanvallen aangetroffen.

De phishingaanval kostte de rechtbank meer dan 45.000 dollar aan verloren manuren die anders aan andere activiteiten besteed hadden kunnen worden, aldus de aanklager. De Amerikaan is nu wegens "wire fraud", ongeautoriseerde toegang tot een beveiligde computer en identiteitsdiefstal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 145 maanden en het betalen van 47.000 dollar schadevergoeding.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.