image

Belgische politie ontving 171 aangiftes van ransomware in 2018

vrijdag 25 oktober 2019, 12:23 door Redactie, 0 reacties

De Belgische politie heeft vorig jaar 171 aangiftes van ransomware ontvangen, zo blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag. Het is voor het eerst dat de Federale Politie het aantal aangiftes van ransomware apart vermeld, waardoor het aantal niet met voorgaande jaren kan worden vergeleken.

Wel laat het jaarverslag weten dat er bij het meldpunt van het Belgische ministerie van Economische Zaken 437 meldingen van ransomware binnenkwamen. In totaal registreerde de Belgische politie vorig jaar 24.500 cybercrime-gerelateerde "feiten". Cijfers over 2017 zijn niet bekend, maar in 2016 ging het nog om 20.000 registraties. "De cijfers over cybercrime zijn relatief, omdat de aangiftebereidheid bij de bevolking laag is. Slachtoffers van cybercrime stappen niet vaak naar de politie om klacht neer te leggen", zo laat het jaarverslag weten.

De Belgische politie voert elk jaar een Veiligheidsmonitor uit, een bevolkingsonderzoek waar vorig jaar 168.000 mensen aan deelnamen. Acht procent van de deelnemers gaf aan slachtoffer te zijn geworden van 'oplichting op het internet'. Slechts één op de vijf deed hiervan aangifte. "Er is dus een groot dark number", zo stelt de Belgische politie.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.