image

Twintig bedrijven steunen alternatief straftraject voor jonge cybercrimineel

woensdag 30 oktober 2019, 09:30 door Redactie, 8 reacties

Zo'n twintig bedrijven hebben gisteren een intentieverklaring ondertekend om mee te doen aan een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen. Het pilotprogramma "Hack_Right" is een initiatief van de Politie en Openbaar Ministerie (OM) in samenwerking met Reclassering Nederland, Halt en de Raad voor de Kinderbescherming.

Om 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en te houden werd Hack_Right bedacht. Het is een alternatief, onderdeel of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen ervoor in aanmerking. Daarnaast moet het om een eerste cyberdelict gaan.

Hack_Right bestaat uit vier modules, namelijk herstel, training, alternatief en coaching. Via de modules wordt geprobeerd het gedrag van de jongeren te veranderen. Vorig jaar deden elf jongeren aan de pilot van Hack_Right mee. In de meeste gevallen maakt een leeropdracht onderdeel uit van het Hack_Right-traject. Jongeren doen hierbij een opdracht voor een deelnemend bedrijf. Eind vorig jaar lieten politie en het OM nog weten dat ze bedrijven zochten die aan Hack_Right wilden meewerken.

De politie meldt nu dat er zo'n twintig bedrijven zijn gevonden die bereid zijn om jeugdige cyberdelinquenten een plek te bieden. Het gaat zowel om grote als kleine bedrijven op het gebied van cybersecurity, de bankensector en accountancy. Per jaar worden zo’n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Tegen het eind van dit jaar telt de pilot, die anderhalf jaar terug werd gelanceerd, zo'n 20 deelnemers.

"We moeten niet wachten tot jonge hackers zich hebben ontwikkeld tot grote criminelen”, stelde officier van justitie Martijn Egberts tijdens de bijeenkomst met de bedrijven. "Juist wanneer jongeren de eerste stapjes op het criminele hackpad zetten, moeten we ze vinden en het traject Hack_Right laten volgen."

Reacties (8)
30-10-2019, 09:57 door Anoniem
Mooi initiatief van deze bedrijven om mee te doen aan dit traject, er wordt een 'maatschappelijk' belang gediend en een bedrijfsbelang (waarbij het bedrijfsbelang met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de voorkeur heeft).
Het is goedkoper dan een headhunter inschakelen.
30-10-2019, 09:57 door Anoniem
Allemaal de cyberreserve in! Is toch bijna een soortement van cyberdienstplicht, ja toch niet dan?
30-10-2019, 10:00 door Anoniem
Zo vermoeiend dat ze maar vast blijven houden aan termen die zo pijnlijk duidelijk "ik weet het ook niet hoor!" roepen. Naast de wat sneue poging er een popie-jopie jasje aan te geven van en door gezagsdragers. Ze zouden twee keer beter moeten weten.

Maarja, dit is politie en OM saampjes waar we het over hebben. Gezellig in de cyber-bezemkast.
30-10-2019, 13:47 door Anoniem
Lang geleden besloten ze om drugs door te laten om zo inzicht te krijgen.
Heeft veel geholpen, laat me niet lachen.
Ja criminelen lachten zich rot.
30-10-2019, 13:47 door Anoniem
Krijg je als minderjarige dan ook de kans fitness instructeur te worden als je iemand in elkaar slaat? Ik zou persoonlijk ook liever niet horen dat mijn bank een blackhat een tweede kams geeft..... Met goede opvoeding weet je wat er volgens de wet en moreel gezien wel en niet mag. Weinig behoefte aan het geven van tweede kansen. Er zijn genoeg mensen die zich wel aan de wet houden.
.
30-10-2019, 14:48 door Anoniem
Dat is net zo iets als een party-drugs straatdealer een traject naar een baan aanbieden in een chemisch laboratorium.
Het is niet zo waarschijnlijk dat de detail kennis over security precies ligt bij de opgepakte jonge crimineel
(die wellicht gewoon het denkwerk en de kennis van anderen inzet en gepakt wordt omdat ie nog niet zo goed was als ie zelf dacht)
01-11-2019, 07:20 door Anoniem
Door Anoniem: Krijg je als minderjarige dan ook de kans fitness instructeur te worden als je iemand in elkaar slaat?

Jij denk dat je een retorische vraag stelt, maar inderdaad worden er allerlei boks/kickboks trainingen gegeven aan aanstaande of begonnen straatcriminelen . Buurthuis babbelt over leren omgaan met agressie en zo.

Ik heb nog niet gehoord over gesubsidieerd hoerenlopen voor aanrandertjes, maar het zou me niet eens verbazen.
01-11-2019, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb nog niet gehoord over gesubsidieerd hoerenlopen voor aanrandertjes, maar het zou me niet eens verbazen.
Dan komt er een "FOEI-gesprek". Wat een rechtsongelijkheid, tijd voor kamervragen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.