image

Zes maanden celstraf voor man die inbrak op iCloud-accounts

maandag 4 november 2019, 15:19 door Redactie, 0 reacties

De rechtbank Den Haag heeft een man die door het beantwoorden van beveiligingsvragen inbrak op twee iCloud-accounts en daarin aanwezige naaktfoto's verspreidde veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.

Ook moet de man een taakstraf van 240 uur uitvoeren en zijn twee slachtoffers elk duizend euro betalen. De man wist door het beantwoorden van de beveiligingsvragen toegang tot de iCloud-accounts van zijn slachtoffers te krijgen. Vervolgens gebruikte hij het programma 'iPhone Backup Extractor' om een back-up van het gehele account te maken. Naaktfoto's in de accounts werden vervolgens via internet verspreid.

Naast de twee iCloud-accounts wist hij ook toegang te krijgen tot het Dropbox-account van de vriend van één van de slachtoffers. De vriend van het slachtoffer had een keer op de laptop van de verdachte op zijn Dropbox-account ingelogd. Hierdoor was het wachtwoord op de laptop bewaard gebleven en kon de verdachte op het account inloggen.

De verdachte bekende dat hij op meer iCloud-accounts heeft ingelogd dan die van de twee slachtoffers. "Zijn werkwijze was telkens als volgt. Op de website www.icloud.com vulde hij het e-mailadres van degene die hij wilden 'hacken' in en koos dan de optie 'wachtwoord vergeten'. Vervolgens kreeg hij beveiligingsvragen te zien. Als de verdachte die beveiligingsvragen goed beantwoordde, kwam hij in het iCloud-account van de betreffende persoon", zo laat het vonnis weten.

Volgens de rechter heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk, laster en belediging. "Hij heeft zich (al dan niet samen met zijn medeverdachte) zonder toestemming van de rechthebbenden de toegang verschaft tot een Dropbox-account en vele iCloud-accounts en de inhoud daarvan gedownload en gedeeld met (onder andere) zijn medeverdachte. Met dit handelen heeft de verdachte inbreuk gemaakt op de privacy van een groot aantal personen."

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met de lange tijd tussen de aanhouding en het plaatsvinden van de rechtszaak, dat de verdachte geen strafblad had en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.