image

Grootste radiozender van Spanje getroffen door ransomware

dinsdag 5 november 2019, 12:39 door Redactie, 1 reacties

Cadena SER, de grootste radiozender van Spanje, is getroffen door ransomware, zo heeft het zelf bekendgemaakt. Tevens zou de Spaanse it-dienstverlener Everis besmet zijn geraakt. Bij Cadena SER raakte tal van systemen met een variant van de BitPaymer-ransomware geïnfecteerd.

Vanwege de infectie werd besloten alle systemen offline te halen. Dit had gevolgen voor de lokale radiozenders van Cadena SER. De nationale zender kon ongestoord blijven uitzenden. Inmiddels zou er worden geprobeerd om de lokale programmering van de stations te herstellen. Daarnaast melden Spaanse media en Twitteraars dat ook de Spaanse it-dienstverlener Everis door ransomware is getroffen en daarop besloot het personeel naar huis te sturen.

De Spaanse overheidsinstantie Instituto Nacional de Ciberseguridad meldt dat het verschillende door ransomware getroffen bedrijven bijstaat, maar geeft geen verdere details over de incidenten. De BitPayer-ransomware kan door andere malware op systemen worden geïnstalleerd. De bende achter BitPaymer zou eerder bij andere organisaties hebben toegeslagen, waaronder het Franse televisiestation M6 en het Duitse automatiseringsbedrijf Pilz. Hieronder de afbeelding die bij Everis op de systemen zou zijn verschenen.

Image

Reacties (1)
05-11-2019, 13:14 door Anoniem
Triest.
Ik weet niet meer hoe Spanje haar radio en informatie verspreiding tijdens een ernstige gebeurtenis of crisis exact geregeld heeft, maar volgens mij is Cadena Ser (samen met o.a. Rte) voor de Spaanse overheid en regering hierin een primaire baken.
Mijn ervaring met Cadena Ser is dat ze ook daadwerkelijk bovenop gebeurtenissen zitten.
Daarbij is het geen uitzondering dat ze in het spaans en soms ook via Engelstalige steunpunten burgers ook eerder & beter informeren als zich bijvoorbeeld een situatie van een aanslag door een gek in Berlijn voordoet dan Nederlandse en Duitse media dat in eerste instantie of naderhand doen.
Mijn ervaring met Cadena Ser is dat ze bijvoorbeeld in Zaragoza omgeving op de ene plek beter te ontvangen waren via FM en op de andere plek weer via wifi, terwijl de verbinding en bandbreedte van die wifi toch vrij laag was.
Oftewel, Cadena Ser is een radiovoorziening van niveau waar je linksom of rechtsom op kon terugvallen.

Het lijkt me in analogie op het niveau extra aanleiding dat de media en telecom toezichthouders NOS, BNR en regionale omroepen qua interne automatisering maar ook qua radio- en nieuwsapps die ze aan het publiek distribueren doorlichten op raakvlakken tussen de interne- en externe automatisering elementen en de daarboven liggende processen.
Zodat een actueel beeld wordt gevormd over de ICT veiligheid van de informatie voorziening van belangrijke Nederlandse steunpunten in de radio-rampen informatie voorziening.
Een die buiten het overbelastte ministerie van V&J en het nog niet adquaat ingerichtte cyber security centrum om tot stand komt maar waar ze eventueel wel in later stadium indien alsnog noodzakelijk op kunnen reflecteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.