image

Belgische geheime dienst waarschuwt reizigers voor spionage

dinsdag 5 november 2019, 16:20 door Redactie, 7 reacties

De Belgische geheime dienst Veiligheid van de Staat (VSSE) heeft voor het eerst een brochure uitgebracht waarin het Belgische reizigers waarschuwt voor spionage in het buitenland. In het document "Travel Security" worden adviezen gegeven om data in het buitenland te beschermen (pdf).

"Een reiziger is kwetsbaar. Hij verplaatst zich en neemt gegevens of materieel mee van zijn organisatie of zijn land. Criminelen, maar ook buitenlandse inlichtingendiensten maken vaak misbruik van deze situatie", aldus de VSSE. Om dergelijke dreigingen tegen te gaan kunnen reizigers verschillende maatregelen nemen, zoals het gebruik van een vpn, het thuislaten van niet noodzakelijke documenten en het vermijden van openbare wifi-netwerken en usb-oplaadpunten.

Wie op reis een usb-stick of andere elektronisch opslagmedium ontvangt wordt aangeraden die nooit op de computer aan te sluiten. Wanneer er twijfels over de veiligheid zijn wordt aangeraden om de computer of smartphone te laten onderzoeken en wachtwoorden te veranderen. Naast de digitale versie van de brochure zal die ook in fysiek formaat onder partijen worden verspreid.

Image

Reacties (7)
05-11-2019, 16:40 door Anoniem
Zo zachtjes aan maak ik me meer zorgen om monitoring door de eigen Roverheid.
Maar ja, daar hoor je ze natuurlijk niet over...
05-11-2019, 18:21 door Anoniem
Waarom zou een buitenlandse spionage-dienst een individu bespioneren, terwijl alle relevante informatie beschikbaar is bij de organisatie waar de persoon werkt.
05-11-2019, 19:03 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou een buitenlandse spionage-dienst een individu bespioneren, terwijl alle relevante informatie beschikbaar is bij de organisatie waar de persoon werkt.

Omdat het inbreken op iemands laptop wanneer deze op een openbaar wifi netwerk zit, mogelijk net wat makkelijker is dan inbreken op een bedrijfsnetwerk denk ik.
Het individu is zwak, zie je ook bij ceo fraude enz.
05-11-2019, 22:27 door Anoniem
Vier van de vijf tips gaan over het veilig houden van een apparaat dat door de fabriek al tot de strot is volgepropt met spyware en niet enkel achterdeurtjes, maar achter-oprijlanen.
06-11-2019, 14:05 door Anoniem
Oud nieuws denk ik inmiddels. Kijk eens naar die gast van de NS die 4 of 5 jaar geleden met zijn reader'tje data heeft zitten editen. Dat was een anonieme kaart, dus dat. Ze volgen je altijd hoe dan ook.
06-11-2019, 15:59 door Anoniem
" Vier van de vijf tips gaan over het veilig houden van een apparaat dat door de fabriek al tot de strot is volgepropt met spyware en niet enkel achterdeurtjes, maar achter-oprijlanen."

Groot gelijk helemaal belachelijk dit advies. Lachwekkend
07-11-2019, 23:00 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zachtjes aan maak ik me meer zorgen om monitoring door de eigen Roverheid.
Voor Belgen beschermt een VPN je daar wel tegen, tenminste als de vpn provider in Belgie zit, geen buitenlandse vestigingen heeft, niet gehacked is en zo, dan komt er geen buitenlandse geheime dienst meer bij, want de VSSE is niet buitenlands voor Belgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.