image

OM lekt personeelsgegevens afgeperst bedrijf aan verdachten

dinsdag 12 november 2019, 10:19 door Redactie, 9 reacties

Het Openbaar Ministerie en politie hebben de personeelsgegevens van een afgeperst bedrijf aan de verdachten van de afpersing gelekt. In mei werd er een onderzoek ingesteld nadat het bedrijf werd bedreigd en afgeperst. Volgens het OM waren de personeelsgegevens van het bedrijf relevant in het onderzoek omdat ze nodig waren voor een dreigingsinschatting. Het zou onder andere om huisadressen gaan.

Bij het opstellen van het dossier had de lijst met personeelsgegevens verwijderd moeten worden. Dat is echter niet gebeurd. Via de advocaat van de verdachten kwam het dossier bij hen terecht. "Daardoor hebben de verdachten de lijst in handen gekregen. We betreuren dat dit gebeurd is", zo laten politie en OM weten. Voor zover bekend zijn de gegevens bij drie verdachten bekend, waarvan er twee nog in voorlopige hechtenis zitten.

De advocaat van het afgeperste bedrijf ontdekte het datalek en vroeg de advocaat van de verdachten om de lijst terug te geven. "Dat werd toegezegd, maar een van de verdachten heeft zich bedacht en zelf contact gezocht met een journalist van De Telegraaf en het OM. Dat heeft hij alleen maar gedaan om justitie onder druk te zetten en er een voordeeltje uit te halen", zo laat de advocaat aan het AD weten.

Het bedrijf en de medewerkers zijn over het datalek ingelicht. "Sinds de start van het onderzoek is er meerdere keren geanalyseerd of er direct gevaar was voor medewerkers van het bedrijf. Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat er mensen direct gevaar liepen, en ook nu is dat niet het geval", aldus het OM.

Reacties (9)
12-11-2019, 10:31 door Anoniem
Personeel wordt met de dood bedreigd, het OM geeft de verdachten namen, adressen en andere gegevens waarmee deze mensen te vinden zijn. Fantastisch.
12-11-2019, 10:41 door Anoniem
Applaus voor het OM. Sorry maar whoops we hebben de verkeerde gegevens verstreken uhm we bedoelen gelekt. Ow en we zijn ook gehackt zien we nu opeens!
12-11-2019, 10:57 door Anoniem
Weet je wat het is, iedereen loopt gevaar. Figureren die voor altijd vast zouden moeten blijven, lopen zomaar rond.
12-11-2019, 11:01 door Anoniem
hier moet een rechter naar kijken ...het om maakt zelf veel fouten zonder tussen koms van een rechter.
o zo..7
12-11-2019, 11:41 door Anoniem
Wanneer treed de top van het OM af????
Als een willekeurige ambtenaar een ernstige fout begaat dan worden diens leidinggevenden daar dikwijls ook op aangekeken.
Leidinggevenden met meerdere kruisjes achter hun naam kunnen sowieso geen promotie maken.

Dat de pers dan in meerdere gevallen wordt ingelicht zodra er ernstigs opduikt en NIET het OM is niet alleen begrijpelijk,
het zegt alles over de niet-gekeerde systemische gebreken van het OM.
En dat lijkt mij ontoelaatbaar ernstig.
Ze hangen door de herhaling van gevallen teveel samen met de top van het OM.
Dat is dus voor conto van de top van het OM.
De top van het OM staat wel aan de laat voor het vertrouwen kunnen hebben in het hele ministerie en secundair in de rechtstaat zelf.
12-11-2019, 12:02 door Anoniem
Ach ja, "we betreuren ons gefaal" en gaan over tot de orde van de dag. Ondertussen geven ze niet thuis als hun slachtoffer de criminelen moet "compenseren" voor de inbeslaggenomen drugs.
12-11-2019, 15:32 door Anoniem
Als ik dit vergelijk met de Haga casus dan is hier een boete van vele miljoenen Euro's op zijn plaats. Maar ja, OM = Overheid, ofwel vestzak-broekzak. De AP zal dus wel geen boete opleggen ...
12-11-2019, 16:46 door Anoniem
Dit is de zoveelste keer dat het OM gegevens lekt naar partijen die ze juist niet moeten krijgen. Wat een incompetentie, en wat doet dit een afbreuk aan mijn vertrouwen in de rechtsstaat.
14-11-2019, 21:42 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer treed de top van het OM af????.
Voorlopig niet, er zijn bij de AP momenteel geen vacatures met de juiste salarisschaal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.